Lewis Hamilton objasnio je najvažniju odluku u svojoj karijeri kada je 2012. odlučio prijeći u Mercedes od 2013. i kaže da mu je bilo važno biti dio nečega čijem stvaranju može i sam doprinijeti.

Hamilton je nakon gubitka naslova u prvoj F1 sezoni 2007. za samo jedan bod osvojio naslov prvaka 2008. u duelu s Massom, također za jedan bod, a iako je McLaren imao bolid sposoban za pobjede i 2010., 2011. i 2012. Red Bull je bio prejak te osvajaju sve naslove od 2010. do kraja 2013.

Žrtva dominacije Vettela i Red Bulla bio je i Alonso koji je u tom periodu vozio za Ferrari i triput završio kao viceprvak, a Hamilton je nakon razočaravajućeg vikenda u Singapuru 2012., utrci u kojoj je odustao s vodeće pozicije, odlučio potpisati za Mercedes.

Mercedes je u tom trenutku imao samo jednu pobjedu otkako su se 2010. vratili u F1 kao tvornička momčad zahvaljujući Rosbergovom trijumfu na VN Kine 2012., ali kad su 2014. uvedena nova pravila za pogonske jedinice Mercedes je osvojio sve vozačke i konstruktorske naslove.

“S McLarenom sam bio od svoje 13. godine i bili su moja obitelj, bio sam jako siguran i jako dobro zbrinut kod njih,” rekao je Hamilton u intervjuu za jednoga od Mercedesovih sponzora Crowdstrike.

“Ali iako je McLaren imao zapanjujuću povijest, višestruka prvenstva i uspjehe, osjećao sam da nisam nužno pomagao u izgradnji nečega.”

“Oni su već bili velika momčad i već su iskusili sav taj uspjeh. Imali su najveću riznicu trofeja i želio sam otići negdje gdje mogu pomoći i biti važan dio izgradnje nečega.”

2007 Australian GP all drivers photo Photo Ferrari

“Kad sam se pridružio ovoj momčadi, nisu imali puno trofeja. Bili su usponu, rasli su i gradili se. Ljudi su dolazili. A ja sam htio otići negdje i vidjeti mogu li iskoristiti sve što sam naučio svih tih godina radeći s McLarenom, primijeniti naučeno s momčadi koja nije toliko uspješna kako bi postala uspješna.”

Hamilton je u prvoj sezoni s Mercedesom ostvario samo jednu pobjedu u Mađarskoj, uz Rosbergove dvije pobjede u Monaku i Silverstoneu, a momčad je završila druga u poretku konstruktora iza nedodirljivoga Red Bulla, ali ispred Ferrarija, Lotusa i McLarena.

“Sigurno da je bilo trenutaka kad sam pomislio ‘Isuse, ne znam kad ću opet pobijediti’. Zaista sam morao analizirati puno prednosti i mana.”

“Ali Senna je znao reći ‘ako ne idete za slobodnim prostorom, više niste trkaći vozač’. Mislim da ako u životu ne preuzimate rizike, onda stojite na mjestu.”

“Mogao sam ostati u McLarenu. Kad sad pogledam na to, da sam ostao ne bih više osvojio nijedan naslov. I dalje bih samo jednom bio prvak nakon 14 godina.”

“Stvari se događaju s razlogom. Jako, jako sam zahvalan što sam napravio taj korak, što sam se odlučio krenuti u nepoznato.”

“I hvala ljudima poput Nikija, pokoj mu duši, i Rossu i Mercedesu što su istinski vjerovali u mene.”

Otkako je 2013. prešao u Mercedes Hamilton je samo jednom izgubio od momčadskoga kolege – 2016. od Rosberga koji je postao prvak. Drugi poraz u karijeri u istom bolidu nanio mu je Button u McLarenu 2011., a Alonsa je 2007. u McLarenu pobijedio s istim brojem bodova, zahvaljujući većem broju drugih mjesta.

Hamilton Alonso McLaren podium Indianapolis USA GP F1 2007 Foto Reuters
Hamilton i Alonso nakon dvostruke pobjede McLarena na Indianapolisu 2007. (Photo: McLaren / Reuters)
Učitaj još iz Aktualno

Odgovori

Budi prvi koji će komentirati ovu vijest!

wpDiscuz

Pogledajte i ovo

Williams predstavio FW43B u novim bojama

Williams je pokazao svoj novi F1 bolid za 2021. FW43B s kojim će se natjecati u novoj F1 s…