Lewis Hamilton smatra da bi Formula 1 trebala uvesti rok kada se najranije smije početi raditi na bolidu za iduću sezonu kako bi se spriječile dugogodišnje dominacije jedne momčadi.

Mercedes je od 2014. do 2021. imao najduži period dominacije jedne momčadi u povijesti Formule 1, a zahvaljujući velikoj prednosti nad konkurencijom na početku toga perioda momčad bi ranije od svih počela raditi na novom bolidu i tako održavala prednost nad ostalima.

Hamilton je u tih osam godina osvojio šest naslova prvaka, a pobijedili su ga samo Rosberg 2016. u istom bolidu i Verstappen 2021. u podjednako konkurentnom Red Bullu.

Na početku nove ere ground effect bolida 2022. Red Bull se najbolje snašao i to ih je dovelo u poziciju da ove godine još povećaju svoju prednost, a to im daje luksuz da rano krenu razvijati novi bolid s novim idejama koje bi ih trebale zadržati ispred konkurencije.

Hamilton je u Austriji predložio da se ubuduće postavi neki rok za razvoj bolida za iduću sezonu kako bi se spriječile dugotrajne dominacije jedne momčadi.

“Nije usmjereno ni na jednu određenu osobu ili tako nešto,” rekao je Hamilton.

“Samo je očito u mojih 17 godina boravka ovdje, čak i prije nego što sam stigao, da često vidimo razdoblje dominacije. I to se nastavlja događati.”

“Imao sam veliku sreću što sam imao jedno od onih razdoblja koje Max sada ima. Ali kako to ide, nastavit će se događati iznova i iznova. A mislim da nam to u sportu ne treba.”

“Po mom osobnom iskustvu, kada ste tako daleko ispred, kada imate 100 bodova ispred, zapravo ne morate raditi puno više razvoja na svom bolidu i možete početi ranije na svom sljedećem bolidu.”

“A s ograničenjem proračuna to znači da ćemo novac te godine potrošiti na bolid za sljedeću godinu.”

“Ali kada bi svi imali vremena, na primjer, kada bi svi znali kada stvarno možemo početi, koji god datum bio – listopad je vjerojatno prekasno, ali 1. kolovoza, tako nešto – tada nitko nema prednost, a onda je prava utrka u tom kratkom vremenu za novi bolid.”

“Ne znam, možda bi to pomoglo svima da iduće godine budu bliže, možda. Možda sam u krivu. Ali nešto se mora promijeniti. Kad smo osvajali svjetska prvenstva, mogli smo početi ranije od svih drugih.”

“A tu su i momčadi koje nisu bile konkurentne.”

“Dakle, jednostavno se nisu trudili raditi na tom trenutnom bolidu. Ako pogledate Brawn [GP, 2009.], oni su se u potpunosti usredotočili na bolid za sljedeću godinu od početka, a onda su se pojavili sljedeće godine i pobijedili sve. A to ne bi trebalo biti moguće, po mom mišljenju.”

“Ali bilo bi cool vidjeti u sljedećih 20 godina da nemamo velike vremenske intervale u kojima jedna momčad previše vodi jer želimo vidjeti bolje utrke.”

Load More Related Articles
Load More In Aktualno
Subscribe
Obavijesti me o
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Check Also

Kina 2010. – Button i Hamilton slave 1-2 za McLaren u kaotičnoj kišnoj utrci

Jenson Button na današnji je dan 2010. slavio drugu pobjedu za McLaren u tek četvrtoj utrc…