Lewis Hamilton bio je jedan od najglasnijih kritičara ovogodišnje podloge na stazi Circuit of the Americas u Austinu koja je brojnim vozačima uzrokovala probleme i gubitak kontrole nad bolidom na prva dva slobodna treninga.

Neravnine na stazi u Austinu ove su godine gore nego ikad, a osim što su probleme stvarale vozačima koji su se mučili kontrolirati nemirne bolide probleme su iskusili i sami bolidi koji su zbog velikih neravnina imali tehničkih problema.

Ferrarijev šef momčadi Mattia Binotto potvrdio je da je Leclerc na prvom treningu imao problem s gasom zbog neravnina, a na drugom treningu momčad ga je upozoravala da ranije promijeni brzinu prije neravnine u devetom zavoju kako bi izbjegao proklizavanje i previsoke okretaje.

Hamilton je neravnine označio opasnim i kaže da je ovo najneravnija staza na kojoj se ikad utrkivao i da ga je nakon treninga boljela glava.

“Ovo je najneravnija staza na kojoj sam se ikad utrkivao, imao sam takvu glavobolju,” rekao je Hamilton koji je u Austinu slavio 2012., 2014., 2015., 2016. i 2017.

“Da bi ljudi bolje razumjeli o čemu pričamo kad spominjemo neravnu stazu, neravnine nisu tako loša stvar na nekim mjestima jer dodaju karakter stazi. Tako da nisam ljubitelj potpuno ravnih staza.”

“Ali ove neravnine su ogromne i problem je što mi nemamo dovoljan hod ovjesa za takve neravnine. Kad se naš ovjes ovoliko miče obično nam je stražnjica na podu i kralježnica prima svu kompresiju pa je osjećaj bio strašan.”

“Imao sam ogromnu glavobolju nakon prvoga treninga, morao sam leći, tako da nije bio sjajan osjećaj.”

Verstappen je također rekao da su neravnine prilično nezgodne i da vozač mora biti oprezan na kojoj se putanji vozi.

“Morate biti pažljivi, ako malo odete s putanje i želite kočiti kasnije od nekoga, uvijek se pomalo bojim da ću oštetiti leđa ili što već. To je nešto što moramo pogledati,” rekao je Verstappen.

“Ne smetaju mi neravnine na uličnoj stazi jer je to dio uličnih staza. Ali ove su neravnine prilično velike, skoro kao rampa na nekim mjestima gdje se kotači odvajaju od podloge. To je nešto što ne želite.”

Perez kaže da vožnja F1 bolida preko takvih neravnina može biti vrlo bolna.”

“Može biti jako bolno, netko bi se mogao ozlijediti preko tih neravnina i mislim da to nije prihvatljivo,” rekao je Perez.

“Vidjeli smo da su neki vozači izletili sa staze pri vrlo velikoj brzini i to je zbog tih neravnina. Mislim da je to potpuno neprihvatljivo.”

Hamilton Mercedes USA GP Austin F1 2019 Photo Daimler

Učitaj još iz Aktualno

Odgovori

Budi prvi koji će komentirati ovu vijest!

wpDiscuz

Pogledajte i ovo

Hamilton – ‘Scenarij s Albonom bio je trkaći incident’

Lewis Hamilton priznaje da nije odradio dovoljno dobar posao ovoga vikenda, ali smatra da …