Peterostruki svjetski prvak Lewis Hamilton kaže da se u ostatku F1 karijere želi barem približiti rekordima koje drži Michael Schumacher nakon što je u Meksiku izjednačio učinak Argentinca Juan Manuel Fangija.

Hamilton je četvrtim mjestom na VN Meksika potvrdio drugi uzastopni naslov prvaka, četvrti u posljednjih pet godina i četvrti s Mercedesom, a po broju naslova ispred njega je samo Schumacher koji je osvojio dva naslova u Benettonu i pet u Ferrariju.

Kako se Hamilton sve više približava Schumacheru po broju pobjeda i naslova, sve su češće usporedbe sa sedmerostrukim svjetskim prvakom koji je u periodu od 1991. do 2006. ostvario čak 91 pobjedu, a u povratničke tri sezone s Mercedesom (2010. – 2012.) ostvario je tek jedno postolje u Valenciji 2012.

Ukoliko želi sustići Schumachera u broju pobjeda Hamilton treba još 20 pobjeda, a do njegovoga broja postolja (155) nedostaju mu još 23 postolja.

Trenutni Hamiltonov ugovor s Mercedesom ističe na kraju 2020. što znači da bi u slučaju dvije vrlo uspješne sezone mogao prestići Schumachera u broju pobjeda, postolja i sustići ga u broju naslova ukoliko postane prvak i 2019. i 2020. Hamilton trenutno ima 33 godine, a podsjetimo, Schumacher je posljednji naslov osvojio s 35 godina.

Michael Schumacher Lewis Hamilton Monaco GP F1 2012 press conference
Michael Schumacher i Lewis Hamilton nakon kvalifikacija za VN Monaka 2012. gdje je Nijemac bio najbrži

“Ne želim uzimati bilo što zdravo za gotovo, tako sam uvijek pristupao stvarima i zaista sam zahvalan na ovome što sam postigao,” rekao je Hamilton.

“Jako, jako sam sretan što sam ovdje gdje jesam, imam više naslova nego što ih većina ima i ne želim ništa uzimati zdravo za gotovo. Hoću li ili neću imati još prilike za još naslova, tko zna? Dat ću sve od sebe.”

“Primjerice, 91 pobjeda koliko ih ima Schumacher je veliki broj. I dalje imam još puno posla za dostići ga, ali i ja ću u F1 biti još nekoliko godina pa se nadam da mogu doći barem blizu.”

Hamilton je Schumacherov potez prelaska u Ferrari 1996. i transformaciju momčadi na čelu s Jean Todtom i Rossom Brawnom nazvao ‘genijalnim’, a da Rosberg nije osvojio naslov 2016. Hamilton bi također osvojio pet naslova zaredom u istoj momčadi, baš kao i Schumacher.

“Michael je i dalje prilično daleko ispred svih po broju pobjeda pa možete reći da je on i dalje GOAT (Greatest Of All Time, najveći svih vremena),” rekao je Hamilton.

“Fangio je, po mom mišljenju, i dalje ‘kum’ i uvijek će biti, iz vozačke perspektive. Ono što je on radio u vrijeme kad je sve bilo opasno…imam veliko poštovanje prema njemu.”

Michael Schumacher Ferrari F2001 Hungarian GP F1 2001 Photo Ferrari

Učitaj još iz Aktualno

Odgovori

Budi prvi koji će komentirati ovu vijest!

Obavijesti me o
wpDiscuz

Pogledajte i ovo

Pirelli odabrao gume za VN Francuske

Službeni dobavljač F1 guma Pirelli odabrao je mješavine guma za VN Francuske koja se prošl…