Lewis Hamilton prošloga vikenda u Kataru nije koristio najnoviji motor koji ima na raspolaganju i kojega je koristio na utrci u Brazilu gdje se dvaput probijao kroz poredak i uspio pobijediti Maxa Verstappena u Red Bullu jer su u Mercedesu procijenili da nema potrebe za tim zbog prirode staze Losail.

Hamilton je u Brazilu dobio peti primjerak V6 motora, što mu je donijelo pet mjesta kazne, ali unatoč kazni i diskvalifikaciji iz kvalifikacija, koja ga je bacila na posljednje mjesto u sprintu, Britanac se uspio probiti kroz poredak i pobijediti.

Mercedes je nakon vikenda u Kataru, gdje je Hamilton dominirao i u kvalifikacijama i u utrci, otkrio da nisu koristili motor iz Brazila nego iz Turske jer su smatrali da im zbog prirode staze taj motor ne bi donio toliko vremena po krugu.

Motor iz Brazila, koji je odradio samo jedan vikend, razvija više snage jer se mogu koristiti agresivnije mape koje daju više snage jer motor ne mora trajati uobičajenih šest do sedam utrka nego samo tri koliko će morati trajati u Hamiltonovom slučaju.

“Vidjeli smo prilično velike oscilacije u performansama posljednjih utrka, ali ako pogledamo stazu u Saudijskoj Arabiji mislim da bi nam trebala odgovarati,” rekao je Mercedesov šef operacija na stazi Andrew Shovlin.

“Za Lewisa ćemo imati jači motor koji će ići u njegov bolid i to će mu dati korisnu prednost.”

“Imamo dvije pogonske jedinice [za Hamiltona, iz Turske i Brazila], ovdje smo imali manje snažan motor zbog prirode staze tako smo s te strane u dobroj poziciji. Saudijska Arabija bi nam trebala odgovarati, ali to smo mislili i za Austin gdje je Red Bull imao malu prednost.”

“Zato smo uvijek oprezni uoči neke utrke kad mislimo da bi nam stvari trebale ići na ruku.”

Toto Wolff se složio sa Shovlinom oko staze u Saudijskoj Arabiji koja bi zbog dugih pravaca i velikih prosječnih brzina trebala odgovarati Mercedesu.

“To bi trebala biti dobra staza za nas, ali znamo kako to ide ove godine, kad mislimo da će neka staza biti dobra onda ispadne obrnuto,” rekao je Wolff za Sky Sports F1.

“Ali ima duge pravce, a mi ćemo imati svoju paprenu opremu, motor, za Saudijsku Arabiju. Nadam se da Valtteri može biti blizu jer ga trebamo, ali ako svi završe utrku prvenstvo će se odlučiti u Abu Dhabiju.”

Učitaj još iz Aktualno

Odgovori

Budi prvi koji će komentirati ovu vijest!

wpDiscuz

Pogledajte i ovo

Hamilton pobjednik dramatične i kontroverzne VN Saudijske Arabije

Lewis Hamilton pobjednik je dramatične utrke u Saudijskoj Arabiji nakon višestrukih okršaj…