Hamilton u Maleziji može slaviti trostruki jubilej

Lewis Hamilton Mercedes W07 Hybrid Belgian GP F1 2016 top shot Foto Daimler

Lewis Hamilton usred je napete borbe za naslov s momčadskim kolegom Rosbergom i ne treba mu bolji motiv za pobjedu od prekidanja njegova niza od tri uzastopne pobjede. Ali Hamilton bi u Maleziji mogao ostvariti prekrasno okrugle statističke brojke…

U Formuli 1 sve se brzo okreće – Hamilton je Rosbergova 43 boda prednosti u samo sedam utrka okrenuo u 19 bodova svoje prednosti, a Nijemac je u tri utrke nakon ljetne pauze ponovno vodeći s osam bodova ispred Britanca.

Rosberg je u prednosti zbog većeg broja pobjeda (osam naspram Lewisovih šest) jer će u slučaju istoga broja bodova presuditi upravo broj pobjeda. Također, svi vozači koji su dosad u sezoni slavili osam puta postali su svjetski prvaci.

Dobar znak za Rosberga – na posljednje tri utrke nije vodio samo tri kruga.

Hamilton dva mjeseca čeka 50. pobjedu

Lewis Hamilton Mercedes W07 Hybrid German GP F1 2016 parc ferme celebration victory no 49 Foto Daimler
Hamilton slavi 49. pobjedu u karijeri na Mercedesovom domaćem terenu, a sve pobjede u karijeri ostvario je upravo s njihovim motorima (Foto: Daimler)

Rosberg je nakon ljetne pauze nepobjediv s tri pobjede na tri utrke, a posebno je upečatljiva bila posljednja pobjeda u Singapuru gdje je osvojio dominantan pole position i kontrolirao utrku s vrha.

Hamilton zbog kazne za motore u Belgiji nije ni imao pravu šansu, a u Monzi je loše startao s pole positiona. U Singapuru je od njega bio brži i Daniel Ricciardo, a u utrci ga je nakon pogreške prestigao i Kimi Raikkonen. Ipak, Lewis je sve tri utrke završio na postolju.

Lewisu je posljednja pobjeda u Njemačkoj, prije gotovo dva mjeseca, bila 49. u karijeri, a u šest godina u McLarenu pobijedio je 21 puta. U nepune tri godine u Mercedesu pobijedio je 28 puta.

Jedinstvenim okolnostima do jedinstvene prilike

Lewis Hamilton Mercedes W07 Hybrid Belgian GP F1 2016 top shot Foto Daimler
Lewis Hamilton na VN Belgije nije startao iz prvoga reda, ali to mu je donijelo jedinstvenu priliku da u Maleziji zaokruži svoje statističke brojke (Foto: Daimler)

Hamilton zbog kazni za motore u Belgiji nije startao iz prvoga reda, u Singapuru je od njega bio brži Daniel Ricciardo u Red Bullu pa mu je ponovno izmaknuo start iz prvoga reda.

Kako je na posljednje tri utrke sve završio na postolju, Lewis je na pragu nevjerojatnog jubileja – u Maleziji ima priliku doći do 50. pobjede (prilika koja mu se nudi nakon VN Njemačke), 100. starta iz prvoga startnog reda (priliku je imao i u Singapuru) i 100. pobjedničkog postolja u karijeri.

Od 99 startova iz prvoga reda 48 ih je ostvario u McLarenu (2007. – 2012.), a 51 u Mercedesu (2013. – 2016.) dok je od 99 postolja 49 bilo u McLarenu, a 50 u Mercedesu.

Naravno, Hamilton je svaku F1 utrku vozio s Mercedesovim motorima koju su u tom periodu bili najbolji u Formuli 1.

Bez obzira pobijedio u Maleziji ili ne, za očekivati je da će Lewis ostvariti barem dva od tri spomenuta jubileja, a ako uzmemo u obzir koliko mu je potrebna pobjeda u borbi za naslov trostruki jubilej potrebniji mu je nego ikad prije.

Lewis Hamilton and Nico Rosberg Mercedes W07 Hybrid German GP F1 2016 before the race Foto Daimler
Nico Rosberg i Lewis Hamilton (Foto: Daimler)
Učitaj još iz Aktualno

Odgovori

Budi prvi koji će komentirati ovu vijest!

wpDiscuz

Pogledajte i ovo

Leclerc odradio prvi test u 2021. u Ferrariju SF71H

Charles Leclerc odvozio je prve kilometre u bolidu Formule 1 ove sezone u Ferrariju SF71 i…