Damon Hill kaže da ne žali što se odlučio napasti Michaela Schumachera na odlučujućoj posljednjoj utrci F1 prvenstva 1994. u Adelaideu iako se kasnije pokazalo da za tim nije bilo potrebe jer je Nijemac imao oštećen bolid.

Schumacher je na odlučujuću utrku prvenstva stigao s bodom prednosti ispred Hilla, a Mansell je startao s pole positiona ispred Schumachera i Hilla.

Ali vodeći dvojac prvenstva ubrzo je preuzeo kontrolu nad utrkom te je Schumacher vodio ispred Hilla prije nego je pogriješio i dao priliku Hillu za napad u 35. krugu.

Hill je pokušao napasti Schumachera u sporom desnom zavoju, ali Nijemac je zatvorio vrata nakon čega je došlo do sudara i kasnijeg odustajanja oba vozača pa je prvak postao Schumacher.

“Ne možete vratiti vrijeme,” rekao je Hill koji je svoj prvi i jedini naslov osvojio 1996. u dominantnom Williamsu FW18.

“Nikad ne razmišljam na taj način. Nisam znao da je Michaelov bolid oštećen. Nakon toga se pokazalo da je to bio slučaj. Zahvaljujući Youtubeu možete gledati taj incident koliko god želite,” šali se Hill.

Hill je svoj napad opravdao činjenicom da nije htio izgubiti korak sa svojim suparnikom i da je mislio da je to pravi trenutak za napad nakon Schumacherove pogreške.

Hill Michael Schumacher Japanese GP 1996 Suzuka podium Photo Williams
Schumacher i Hill na VN Japana 1996. – te godine Nijemac nije mogao ništa protiv bržih Williams Renaulta FW18

“Mislio sam da moram dati sve od sebe jer mi je ranije uspio izgraditi prednost. Učinio sam ono što sam mislio da je ispravno u tom trenutku.”

“Nisam ga htio pustiti da ponovno pobjegne. Čekao sam da ostavi mjesta, ali je zatvorio vrata.”

Schumacher je završio u zaštitnim gumama pokraj staze, a Hill je inicijalno uspio nastaviti iako je ubrzo odustao zbog slomljenoga prednjeg ovjesa.

U trećoj utrci sezone poginuo je trostruki svjetski prvak Ayrton Senna koji je trebao biti glavni Williamsov vozač te sezone, ali nakon njegove smrti njihov neočekivani glavni adut postao je Hill.

“Godina je bila jako izazovna,” rekao je Hill.

“Odjednom sam se našao u borbi za naslov iako to nisam očekivao. Mislili smo da će to biti Ayrton.”

“U smislu koliko sam daleko morao ići da ostvarim dobre rezultate, bila je to definitivno jako izazovna godina. Naravno, emocionalno je također bilo jako teško.”

“Godina 1996. također nije bila jednostavna, ali je bila značajno manje stresna nego 1994.”

Hill je 1996. svih 16 utrka startao iz prvoga startnog reda i postao tek treći vozač u povijesti F1 koji je to uspio nakon Senne 1989. i Prosta 1993., a pobijedio je osam puta i ukupno deset puta stajao na pobjedničkom postolju.

SCHUMACHER vs HILL – ADELAIDE 1994.

Učitaj još iz Aktualno

Odgovori

Budi prvi koji će komentirati ovu vijest!

wpDiscuz

Pogledajte i ovo

Bottas najbrži i na drugom treningu u Sochiju

Valtteri Bottas odvozio je najbrži krug i na drugom slobodnom treningu za VN Rusije unatoč…