VN Njemačke 1982. imala je tragičan epilog za tada vodećeg čovjeka prvenstva Didiera Pironija koji se razbio u kvalifikacijama i time završio svoju F1 karijeru.

Hockenheim je te godine bio modificiran sa sporijom prvom šikanom koja je usporila bolide kroz brzi južni zavoj (Ostkurve). Bolidi su bili izuzetno brzi u posljednjoj godini ground effect aerodinamike koja je omogućila generiranje dotad neviđenih razina downforcea, a 1983. je došlo do velike promjene pravila i zabrane koncipiranja bolida oko ovog aerodinamičkog koncepta.

Nakon 11 od 16 utrka prvenstva Didier Pironi vodio je s 39 bodova ispred Johna Watsona koji je imao 30, Alaina Prosta s 25, Nikija Laude s 24 boda i kasnijeg prvaka Keke Rosberga s 23 boda.

Te sezone postojale su velike razlike među bolidima jer su samo bolidi Brabhama (BMW), Renaulta, Ferrarija i Tolemana imali turbo motore koji su dominirali na dugim pravcima na Hockenheimu. Ferrari, Renault i Brabham zauzeli su prvih šest mjesta u kvalifikacijama, a sedmi Michele Alboreto u Tyrrellu kasnio je gotovo tri sekunde za šestim Patreseom.

Pironi je bio najbrži u kvalifikacijama u kojima su vladali promjenjivi vremenski uvjeti, ali je i testirao i nove Goodyearove kišne gume na treningu. Dok je bio u brzom krugu, Pironi je pokušao prestići Dereka Dalyja u Williamsu pa se zabio u po kiši teško vidljiv stražnji kraj Prostova Renaulta koji ga je lansirao u zrak.

Pironi je sletio sa stražnjim krajem prema zemlji, preživio nesreću, ali i zadobio teške ozljede nogu koje su ga udaljile od Formule 1. Podsjetimo, iste godine poginuo je Ferrarijev vozač Gilles Villeneuve na belgijskom Zolderu.

Nakon pola sata, Pironija su uspjeli izvući iz bolida, a Francuz je molio FIA-inog liječnika Sida Watkinsa da mu ne amputiraju teško oštećene noge, a Englez je održao obećanje unesrećenom vozaču.

Francuz se nije vraćao u Formulu 1, a kad je 1986. napokon mogao hodati odlučio se vratiti utrkama, ali ne bolida nego brodova. Ali na njegovu žalost, 23. kolovoza 1987. poginuo je u dobi od 35 godina u britanskom Freshwateru nakon što je sa svojim ‘Colibri 4’ brodom naletio na veliki val koji je stvorio naftni tanker, nakon čega se brod prevrnuo i ubio još dva člana posade, novinara Bernarda Girouxa i staroga prijatelja Jean-Calude Guenarda.

Nakon smrti Pironijeva žena rodila je blizance, a u čast Pironiju i Gillesu Villeneuveu dala im je imena Didier i Gilles.

Gilles Pironi se 2014. pridružio Mercedesovoj F1 momčadi kao inženjer.

Iako je propustio četiri od 16 utrka 1982., Pironi je naslov prvaka izgubio za samo pet bodova od Kekea Rosberga. Na VN Njemačke 1982. slavio je Pironijev momčadski kolega Patrick Tambay kojem je to bila prva od dvije pobjede u karijeri, drugi je završio Rene Arnoux u Renaultu, a treći Keke Rosberg u Williamsu.

Rene Arnoux (lijevo, 2. mjesto), Patric Tambay (sredina, 1. mjesto) i Keke Rosberg (desno, 3. mjesto) na pobjedničkom postolju na Hockenheimu 1982.

SNIMKA PIRONIJEVE NESREĆE

Učitaj još iz Povijest

Odgovori

Budi prvi koji će komentirati ovu vijest!

wpDiscuz

Pogledajte i ovo

Na današnji dan 1997. – Treća Schumacherova pobjeda u Monaku

Michael Schumacher na današnji je dan 1997. treći puta slavio u Monaku i time preuzeo vods…