Honda je potvrdila da će i u F1 sezoni 2019. zadržati isti koncept svoje pogonske jedinice kao i prošle godine što će biti prvi puta otkako su se 2015. vratili u F1 da će isti koncept koristiti tri uzastopne godine.

Japanski proizvođač motora vratio se u Formulu 1 2015. s McLarenom, a nakon ogromnog zaostatka za Mercedesom i problema s ERS sustavom zaostatak su 2016. smanjili na oko 80 KS uz značajno poboljšani ERS.

Ali Honda je uoči 2017. odlučila promijeniti koncept svoje pogonske jedinice i slijediti Mercedesov primjer s odvojenim kompresorom (na prednjoj strani motora) od turbine (na stražnjoj strani motora), što Renault i Ferrari nisu učinili nego su zadržali i turbinu i kompresor na stražnjoj strani motora.

Promjena koncepta 2017. donijela je velike probleme s pouzdanošću i vibracijama, što je onemogućilo korištenje pune snage pa je McLaren na početku sezone imao manje snage nego na kraju 2016., a sve je to u konačnici dovelo do raskida suradnje McLarena i Honde.

Promjena koncepta za Hondu u 2017. bila je izazovna, ali do kraja sezone uspjeli su postići zadovoljavajuću pouzdanost

Red Bull će iduće godine profitirati od Hondine stabilnosti kada je riječ o konceptu motora jer će Japanci i 2019. zadržati isti koncept te će prvi puta u hibridnoj turbo eri imati dvije momčadi odnosno četiri bolida na stazi.

“Možemo nastaviti s trenutnim dizajnom, odnosno konceptom, pogonske jedinice,” potvrdio je Hondin tehnički direktor F1 programa Toyoharu Tanabe.

“Ne znamo točno gdje je granica toga koncepta jer još nismo na tako visokoj razini, ali počeli smo s drugim konceptom i promijenili ga za 2017.”

“Nešto smo naučili i prije, a onda promijenili koncept. U 2018. smo nastavili s njim i poboljšali pouzdanost i performanse. Mislimo da promjena koncepta nije pogrešna nego prikladna.”

Honda će profitirati od stabilnosti koncepta

Kako će 2019. biti treća sezona zaredom da imaju isti koncept, to će im omogućiti da se više usredotoče na performanse iako je Red Bull već prihvatio da pouzdanost neće biti savršena i da sezonu neće završiti s tri motora po vozaču.

“Kad mijenjate koncept, jako je teško postići pouzdanost. Ovisi o razini dizajna, ali ja vjerujem u nastavak s ovim konceptom. Imamo novi tim, novi dizajn bolida.”

“Malo je lakše kad nastavljate s istim konceptom jer su detalji u instalaciji pogonske jedinice u bolidu.”

“Toro Rosso i Red Bull komuniciraju i to je lakše za Red Bull jer Toro Rosso već zna našu pogonsku jedinicu.”

Honda F1 2016 PU Silverstone foto f1technical
Honda je napravila velik korak naprijed sa svojom pogonskom jedinicom u 2016., ali su se svejedno odlučili za promjenu koncepta
Učitaj još iz Aktualno

Odgovori

Budi prvi koji će komentirati ovu vijest!

wpDiscuz

Pogledajte i ovo

Red Bull planira koristiti Hondine motore i 2022.

Red Bull želi nastaviti koristiti Hondine pogonske jedinice i nakon što se japanski proizv…