Honda je napravila veliki korak naprijed na svojoj pogonskoj jedinici zahvaljujući pomoći vanjskih suradnika i specijalista za motore Ilmora što McLarenu otežava odluku oko korištenja motora za 2018.

McLaren ima sve manje vremena da odluči koje će motore koristiti 2018. zbog sve intenzivnijih radova na novom bolidu, za što je potrebno znati arhitekturu pogonske jedinice koja je integralni dio cijeloga paketa.

Mercedes i Ferrari odbacili su mogućnost da isporuče svoje motore, a Renaultu bi McLaren bila četvrta momčad ukoliko dođe do takvoga scenarija. Ipak, mogućnost da McLaren 2018. koristi Renaultove motore nije u potpunosti odbačena iako Honda komplicira situaciju svojim nedavnim napretkom za koji je djelomično zaslužan i Ilmor.

Honda nije potvrdila s kojim parnerima rade na poboljšanju svoga motora, izvori tvrde da je riječ o Ilmoru koji je surađivao i s Renaultom, ali i nekoliko vanjskih suradnika iz Mercedesa koje su regrutirali i Ferrari i Renault nakon što su inicijalno imali veliki zaostatak za Mercedesom.

Autosport prenodi da je Ilmorov intenzivan rad na Hondinoj pogonskoj jedinici rezultirao nekim ‘ohrabrujućim koracima naprijed’ na testnom stolu, ali poboljšanja se tek trebaju dokazati na stazi.

Honda je ispočetka odbijala pomoć vanjskih konzultanata, ali nakon neočekivano velikoga broja problema i usporenoga razvoja Japanci su morali promijeniti pristup.

“Iako ne poričemo mogućnost s vanjskim konzultantima, ne želimo otkrivati detalje,” rekao je Hondin glasnogovornik.

“Sad radimo na razvoju pogonske jedinice za 2018., ali ne možemo reći nešto specifično osim da naporno radimo na dodatnim poboljšanjima kako bismo postali konkurentniji.”

Hondin šef Yusuke Hasegawa otkrio je i da je Honda promijenila svoj razvojni pristup i da više nisu toliko usredotočeni na razvoj jednoga cilindra, nego na performanse cijeloga V6 motora, što je ove godine bio posebno velik problem.

Učitaj još iz Aktualno

Odgovori

Budi prvi koji će komentirati ovu vijest!

wpDiscuz

Pogledajte i ovo

Verstappen – ‘Pirelli ne može kriviti momčadi, trebali bi gledati sebe’

Max Verstappen smatra da talijanski proizvođač guma Pirelli ne može kriviti F1 momčadi za …