2021 French GP Verstappen Red Bull Honda RB16B rear end FP1 Photo Red Bull

Japanski proizvođač automobila i dobavljač F1 motora Honda kaže da je nekoliko momčadi iskazalo interes za njihove pogonske jedinice za 2026. ukoliko se odluče vratiti u sport nakon što se Red Bull okrenuo Fordu.

Honda se povukla iz Formule 1 na kraju 2021. godine iako njihove pogonske jedinice i dalje koriste i Red Bull i AlphaTauri, ali od prošlogodišnje VN Japana Hondino ime vratilo se na bolide tih dvaju momčadi te će nastaviti biti dio njihova identiteta i ove sezone.

Iako je Honda nedavno potvrđena kao jedan od šest dobavljača motora za 2026., Honda tek treba dogovoriti novo partnerstvo odnosno potvrditi da se vraćaju u Formulu 1 u eri novih pogonskih jedinica.

Posljednjih tjedana japanski je proizvođač povezivan s McLarenom, što je potez koji bi doveo do toga da se spoje po treći put, međutim, iako ne spominje imena, Koji Watanabe, predsjednik Honda Racing Corporationa, kaže da se njegovoj tvrtki obratilo nekoliko momčadi.

Watanabe kaže da Hondin povratak u F1 kao dobavljač motora 2026. još uvijek nije gotova stvar jer japanski proizvođač još uvijek razmišlja žele li se natjecati u najvišoj kategoriji motorsporta.

“Ugljična neutralnost je naš širi korporativni cilj u Hondi pa mislimo da je budući smjer Formule 1 u skladu s našim ciljem, zato smo se odlučili registrirati kao proizvođač,” rekao je Watanabe.

“Zanima nas kamo ide Formula 1, to je najbolja trkaća kategorija i želimo vidjeti kako će to izgledati s više elektrifikacije.”

“Željeli bismo to jako pažljivo pratiti i zato smo se odlučili registrirati kao proizvođač. Nakon što smo izvršili registraciju, kontaktiralo nas je više F1 momčadi.”

“Za sada nemamo nikakve konkretne odluke o tome hoćemo li se vratiti u Formulu 1. Mislimo da će nam spoznaja da smo dio Formule 1 pomoći u tehnološkom razvoju.”

Iako se Red Bull okrenuo Fordu u novoj eri pogonskih jedinica od 2026., Honda će ove godine ponovno biti deklarirana kao proizvođač motora, za razliku od 2022. kada su se njihove jedinice zvale Red Bull Powertrains.

“Od 2026. Red Bull i Ford bit će partneri i unaprijed smo primili obavijest o tome tako da će Honda i Red Bull do 2025. nastaviti imati povjerenje i odlično partnerstvo i cilj nam je osvojiti prvenstvo do 2025.,” rekao je Watanabe.

“Nakon 2026. i nadalje Red Bull će biti partner s Fordom i nismo u poziciji reći ništa o tome. Ali u drugim utrkama imamo partnerstvo s Red Bullom, tako da nastavljamo raditi zajedno.”

“Kao simbol nastavka partnerstva s grupom Red Bull, pogonske jedinice obje momčadi i dalje će nositi logotipe Honda i HRC, a odlučeno je da će ime Honda biti dodano imenu proizvođača pogonske jedinice.”

“Naziv proizvođača pogonskih jedinica bit će promijenjen u Honda RBPT. A naziv pogonske jedinice bit će promijenjen u Honda RBPT H001 za sezonu 2023.”

Load More Related Articles
Load More In Aktualno
Subscribe
Obavijesti me o
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Check Also

Najava VN Japana – Red Bull na Suzuku ponovno stiže nakon poraza

Nakon Ferrarijeve dvostruke pobjede u Australiji koju je predvodio Carlos Sainz Formula 1 …