Aston Martin i Honda objavili su da će od 2026. postati partneri u Formuli 1 čime će japanski proizvođač prekinuti suradnju s Red Bullom, a britanski konstruktor s Mercedesom, svojim trenutnim dobavljačem motora.

Honda je na kraju sezone 2021. objavila da se formalno povlači iz Formule 1 kako bi se usredotočili na ugljičnu neutralnost svoga programa cestovnih automobila, ali su i dalje nastavili opskrbljivati motorima Red Bull i AlphaTauri.

Uoči novih pravila za pogonske jedinice, koja će stupiti na snagu 2026., svoj je ulazak u sport potvrdio Audi, a Honda je izrazila zainteresiranost kako bi imali mogućnost razmotriti sve opcije oko povratka u F1.

Budući da je Red Bull objavio da će od 2026. surađivati s Fordom, Hondi nije ostalo puno opcija, a povezivalo ih se s McLarenom, s kojima su surađivali od 2015. do kraja 2017. prije Hondinoga prelaska u Toro Rosso 2018. i Red Bull 2019.

“Želio bih poželjeti dobrodošlicu Hondi i Honda Racing Corporation (HRC) u Aston Martin Aramco Cognizant Formula One Team”, rekao je Lawrence Stroll, vlasnik momčadi.

“Dijelimo zajednički nagon, odlučnost i neumoljivu ambiciju da uspijemo na pravom putu.”

“Honda je globalni titan i njen uspjeh u motosportu je dugotrajan i nevjerojatno impresivan. Želio bih zahvaliti gospodinu Mibeu i gospodinu Watanabeu, te cijelom timu u HRC-u dok zajedno krećemo u ovu uzbudljivu budućnost od 2026.”

“Jedan od ključnih razloga za našu odluku da prihvatimo novi izazov u F1 je to što vrhunski svjetski oblik utrkivanja nastoji postati održiva trkaća serija,” dodao je Toshihiro Mibe, Globalni CEO, Honda.

“To je u skladu s smjeru kojem Honda teži prema ugljičnoj neutralnosti i postat će platforma koja će olakšati razvoj naših tehnologija elektrifikacije.”

“Honda je tvrtka koja ima povijest rasta prihvaćajući izazove i pobjeđujući u utrkama svjetske klase. S novim propisima iz 2026., ključ za pobjedu bit će kompaktan, lagan električni motor velike snage s visokim performansama baterija sposobna za rukovanje velikom i brzom izlaznom snagom, kao i tehnologijom upravljanja energijom.”

“Vjerujemo da se tehnologije i znanje stečeno ovim novim izazovom potencijalno mogu izravno primijeniti na našu buduću masovnu proizvodnju električnih vozila, kao što je električni vodeći sportski model, i tehnologije elektrifikacije u raznim područjima, uključujući eVTOL koji je trenutno u fazi istraživanja i razvoja.”

“Honda i naš novi partner, Aston Martin F1 momčad, dijele isti iskreni stav i odlučnost za pobjedom, tako da ćemo počevši od sezone 2026. raditi zajedno i težiti naslovu prvaka kao Aston Martin Aramco Honda.”

“Honda ima najveće poštovanje prema FIA-i, koja je donijela hrabru odluku da uvede ove nove i izazovne propise kako bi osigurala održivost trkaćih aktivnosti i globalnog okruženja, kao i prema Formuli 1, koja povećava vrijednost marke F1 i osiguravanje razvoja F1 kao najprestižnije automobilske utrke na svijetu.”

“Imao sam sreću u svojoj karijeri raditi s Hondom tijekom godina,” rekao je Martin Whitmarsh, izvršni direktor grupe, Aston Martin Performance Technologies, “i oduševljen sam što imam priliku surađivati s HRC-om i timom Aston Martina od 2026.”

“Nova pravila za F1 pogonske jedinice 2026. ogromna su i važna promjena, ali uvjereni smo da je možemo uspješno provesti zajedno. Zajedno s našim strateškim partnerom Aramcom, možemo se veseliti otvorenoj suradnji prema zajedničkom cilju. Naše buduće partnerstvo s Hondom jedan je od posljednjih dijelova slagalice koji se nalazi na mjestu za ambiciozne planove Aston Martina u Formuli 1.”

“Na kraju, želio bih odati priznanje našem trenutnom dobavljaču pogonskih jedinica s kojim ćemo nastaviti surađivati sljedećih nekoliko sezona.”

“Usred velikih promjena u našem poslovanju i okruženju motosporta koje vode prema prijelazu na ugljično neutralno društvo, ponovno smo uspostavili HRC kao optimalnu platformu za održavanje i daljnji razvoj aktivnosti motosporta kao snage Honde,” dodao je Koji Watanabe , predsjednik, Honda Racing Corporation.

“Uspostavit ćemo održive operativne strukture za naše trkaće aktivnosti i nastaviti pružati više snova i uzbuđenja ljubiteljima motosporta diljem svijeta.”

Sezona 2026. označit će kraj suradnje momčadi iz Silverstonea i Mercedesa, koja se ranije zvala Racing Point i Force India, a koja traje još od 2009. godine.

Load More Related Articles
Load More In Aktualno
Subscribe
Obavijesti me o
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Check Also

Najava VN Japana – Red Bull na Suzuku ponovno stiže nakon poraza

Nakon Ferrarijeve dvostruke pobjede u Australiji koju je predvodio Carlos Sainz Formula 1 …