Honda je otkrila da su u Belgiji na bolidu Maxa Verstappena ugradili novu specifikaciju spremnika energije odnosno baterije koju već dugo razvijaju kako bi bila spremna za drugi dio sezone u kojem će se odlučiti borba za naslove prvaka u obje konkurencije.

Japanski proizvođač u svojoj je posljednjoj sezoni nakon što su se 2015. vratili u Formulu 1 s McLarenom, 2018. prešli su u Toro Rosso dok je 2019. na njihove motore prešao i Red Bull.

Verstappen je 2019. Hondi donio prvu pobjedu u F1 povratku u Austriji i prvi pole position u Mađarskoj, a ove godine bore se za naslove prvaka protiv Hamiltona i Mercedesa.

Budući da se na kraju ove sezone povlače iz Formule 1 i prava na intelektualno vlasništvo prepuštaju Red Bullu, Honda je ubrzala razvoj nekih komponenti koje su trebale biti spremne za početak 2022.

Uoči zamrzavanja razvoja motora na početku 2022. proizvođači ove sezone smiju uvesti jednu poboljšanu specifikaciju u odnosu na prošlogodišnju, a to mogu učiniti tijekom ove sezone ili uoči početka iduće.

Većina proizvođača želi ostaviti što više vremena za razvoj posljednje specifikacije elemenata pogonske jedinice uoči zamrzavanja razvoja 2022., ali neki proizvođači poput Honde i Ferrarija planiraju koristiti nove dijelove već ove sezone.

Honda je uoči nastavka prvenstva u Rusiji potvrdila da novu bateriju koriste od VN Belgije te kažu da je u njezin razvoj uloženo puno vremena i resursa.

“Novi spremnik energije razvijen je u projektu koji je trajao nekoliko godina s ciljem poboljšanja energetske učinkovitosti i značajnim smanjenjem težine,” rekao je Hondin šef razvoja pogonske jedinice Yasuaki Asaki.

“Honda je u svojoj posljednjoj F1 sezoni uspjela uvesti novi spremnik energije, s lakšom, visokoučinkovitom i izuzetno snažnom baterijskom ćelijom koja ima i manji električni otpor, točno na vrijeme uoči početka drugoga dijela sezone.”

“Kako bismo postigli konačni cilj da pobijedimo Mercedes i osvojimo prvenstvo prije odlaska iz F1 na kraju 2021., prepoznali smo potrebu da poboljšamo performanse.”

“Zato je razvojni plan novoga spremnika energije ubrzan od izvornoga plana za 2022. te ga koristimo već 2021.”

Novu specifikaciju baterije dobio je i Perez koji je nove elemente pogonske jedinice dobio u Nizozemskoj.

Što nova baterija znači za performanse

Vozači tijekom F1 sezone 2021. smiju koristiti dva spremnika energije pa je Hondi bilo važno da druga jedinica bude poboljšane specifikacije kako kasnije ne bi morali uvoditi treći primjerak koji bi donio kaznena mjesta.

Minimalna težina pogonske jedinice iznosi 150 kg, a minimalna težina spremnika energije, uključujući i električne konekcije među ćelijama, iznosi 20 kg dok je maksimalna težina 25 kg.

Budući da Honda spominje ‘značajno lakši’ spremnik energije za očekivati je da su se uspjeli približiti minimalnoj granici od 20 kg, ali budući da je Red Bull već i ranije bio na minimalnoj težini cijeloga bolida od 752 kg s vozačem lakša baterija neće im donijeti lakši bolid.

Ali zbog smanjenja težine baterije moći će nadomjestiti razliku u težini korištenjem balasta koji se u F1 bolidima pozicionira maksimalno blizu tla što pomaže spustiti težište bolida i poboljšati upravljačke karakteristike.

Veća energetska učinkovitost nove baterije donijet će i manje električne gubitke u sustavu za obnovu energije što je posebna prednost u utrci kad vozači nemaju maksimalno dopuštenih 4MJ energije u svakom krugu nego moraju upravljati načinima rada kako bi kontrolirali količinu dostupne energije ovisno o situaciji.

U jednom brzom krugu situacija je puno jednostavnija jer svi napune bateriju u pripremnom krugu i onda iskoriste maksimalno dopuštenih 4MJ energije u jednom krugu što je ekvivalent snazi od 120 KW (163 KS) tijekom 33.3 sekunde.

Honda kaže da će čak i nakon njihova povlačenja iz Formule 1 nova tehnologija baterija doprinijeti budućim Hondinim tehnologijama u stvaranju napredne mobilnosti u polju električnih automobila.

Učitaj još povezanih članaka
Učitaj još iz Aktualno

Odgovori

Budi prvi koji će komentirati ovu vijest!

wpDiscuz

Pogledajte i ovo

VN Mađarske 2006. – Prva pobjeda za Jensona Buttona!

Jenson Button u Hondi pobijedio je 2006. na prvoj kišnoj utrci na Hungaroringu (ujedno i p…