Japanski proizvođač i McLarenov partner Honda još uvijek ne zna kad će uvesti četvrtu specifikaciju svoje pogonske jedinice iako su već pronašli poboljšanja koja im donose više snage.

Honda je za 2017. uvela novi koncept pogonske jedinice koji prati trendove koje su postavili Mercedes, Ferrari i Renault, ali novi koncept donio je i nove probleme s pouzdanošću zbog kojih je kasnila i isporuka očekivanih performansi.

Nakon uvođenja treće specifikacije u Azerbajdžanu McLaren Honda postala je konkurentnija pa su u Q3 ulazili i na brzom Silverstoneu i na sporom Hungaroringu, a u Mađarskoj su s oba bolida osvojili bodove, prvi puta ove sezone.

Honda će, za razliku od ove godine, zadržati postojeći koncept i za iduću sezonu, ali će nastaviti razvijati ovogodišnji motor i uvesti nove dijelove čim budu sigurni u njihovu učinkovitost i pouzdanost.

Nakon ljetne stanke slijede izuzetno brze staze u Belgiji i Italiji za koje bi Honda htjela uvesti određena poboljšanja, ali još uvijek nisu sigurni kad će se to zaista i dogoditi.

“Znamo koji nam je cilj, a njega su ostali proizvođači već postigli,” osvrnuo se na standarde koje su postavili Mercedes, Ferrari i Renault Hondin šef Yusuke Hasegawa.

“Znamo da većina koristi isti koncept kao i naš, ali ne znamo točno rješenje, točan dizajn i razinu performansi koju možemo izvući.”

“Ali znamo smjer i znamo da imamo elemente kojima ćemo postići te performanse iako još uvijek nismo odlučili koje ćemo elemente uvesti.”

“Usredotočeni smo pretežno na motor s unutarnjim izgaranjem, ali i na ostala područja poput potrošnje goriva, vanjske dijelove, sve gdje možemo pronaći više konjskih snaga.”

Hasegawa je priznao i da je s trećom specifikacijom motora Honda tek na razini predsezonskih očekivanja po pitanju snage, ali i da je i njihov trenutni zaostatak za vodećima najmanji otkako su se 2015. vratili u Formulu 1.

“Možda je trenutna razina performansi ono što smo trebali postići na početku sezone,” rekao je.

“Trebalo nam je oko pet mjeseci. Iz normalnog tehničko razvojnog gledišta, uhvatiti tu razinu u pet mjeseci nešto je na što trebamo biti ponosni.”

“Ali što se tiče F1 kalendara, to je prekasno.”

“Zato mi je napola laknulo, ali sam i napola razočaran što nismo uspjeli postići tu razinu na početku sezone.”

“Neću vam reći brojke, ali smanjujemo zaostatak.”

“Trenutno smo najbliže svojim suparnicima otkako smo se 2015. vratili u Formulu 1.”

Na kraju prošle godine Honda je zaostajala oko 100 KS za Mercedesom i oko 50 KS za Renaultom, a McLaren je s devet bodova u Mađarskoj prestigao Sauber i sada se nalaze na devetom mjestu s 11 bodova.

Učitaj još iz Aktualno

Odgovori

Budi prvi koji će komentirati ovu vijest!

wpDiscuz

Pogledajte i ovo

Aston Martin se u roku pet godina želi boriti za naslov prvaka

Šef Aston Martinove F1 momčadi Otmar Szafnauer kaže da je njihov krajnji cilj borba za nas…