Honda u Kanadi s novim turbo punjačem

McLaren Honda MP4-31 engine cover in garage Foto McLaren

Honda je potvrdila da će na VN Kanade Fernando Alonso i Jenson Button imati novi dizajn turbo punjača na koji je japanski proizvođač potrošio dva tokena.

ExxonMobil će u Kanadu donijeti novu specifikaciju goriva, prvi put od VN Australije, a Honda je nakon odgađanja odluke o nadogradnji ipak potvrdila uvođenje novog turbo punjača koji će pomoći povećanju učinkovitosti pogonske jedinice.

Honda je jedini od četiri proizvođača koji do ove utrke nije potrošio nijedan razvojni token u novoj sezoni, a nakon dva potrošena tokena na novi turbo do kraja sezone na raspolaganju im je ostalo još 12 tokena.

Alonsu i Buttonu to će biti treći turbo punjaču u sezoni, od pet koliko ih bez kazne smiju koristiti, a tek prilikom šestog korištenja bilo kojeg od šest elemenata pogonske jedinice dobit će kaznu na startu utrke na kojoj do toga dođe.

Hondin šef Yusuke Hasegawa izjavio je da je zadovoljan rezultatima na testnom stolu u Sakuri, ali da je prije odluke o uvođenju novog turba htio potvrditi njegovu pouzdanost.

Motorsport prenosi da novi turbo punjač za cilj ima povećanje učinkovitosti skupljanja električne energije, a ne izravnom povećanju snage sustava što bi se trebalo pozitivno odraziti na performanse u samoj utrci.

Ferrari je uoči VN Kanade također potrošio dva tokena na novi turbo punjač, a do kraja sezone ostala su im samo četiri tokena.

Potrošnja goriva visoka je na stazama poput Circuit Gilles Villeneuve jer ima puno snažnih kočenja, a time i ubrzanja iz sporih zavoja i šikana. Zato bolidi moraju često ubrzavati i time trošiti više goriva nego na stazama poput Silverstonea gdje je puno brzih zavoja, a time i manje gubitaka energije na kočenju koja se reflektira u većoj potrošnji energije goriva.

DOSAD POTROŠENI TOKENI

Ferrari 28/32

Mercedes 21/32

Honda 20/32

Renault 11/32

Učitaj još iz Aktualno

Odgovori

Budi prvi koji će komentirati ovu vijest!

wpDiscuz

Pogledajte i ovo

Prvi predsezonski test u Barceloni bez prijenosa i navijača

Formula 1 potvrdila je da na prvom testu uoči početka nove sezone neće biti prisutni navij…