Hondine probleme s elektronikom uzrokovale ‘velike vibracije motora’

Hondine probleme s elektronikom uzrokovale 'velike vibracije motora'

Neočekivane probleme s Hondinim motorom na posljednja dva dana uzrokovale su vrlo velike vibracije koje su uzrokovale brojne probleme s elektronikom koji su Alonsa i Vandoornea ograničili na manje od 50 krugova po danu.

McLaren Honda imala je katastrofalna predsezonska testiranja u kojima su odvozili uvjerljivo najmanje krugova od svih momčadi (425 krugova, prosjek 53 po danu), a brži su bili samo od Saubera s prošlogodišnjim Ferrarijevim motorom.

Na prvome testu Honda je imala probleme s dizajnom spremnika ulja i problemom na motoru s unutarnjim izgaranjem koji je povezan s ventilima, a na drugom testu stalno su ih prekidali problemi s elektronikom za koje Sky Sports F1 tvrdi da su uzrokovani prevelikim vibracijama.

“Koliko čujem, problem su vibracije, toliko vibracija da utječu na elektroniku i problemi se pojavljuju lijevo, desno i u sredini,” rekao je David Croft sa Sky F1.

Honda nije spomenula uzroke kvara i tvrde da ne znaju točan uzrok problema koji su u posljednja dva dana testa Alonsa i Vandoornea na stazi zaustavili četiri puta.

“Bili smo nesretni što smo ponovno imali problema s elektronikom iako smo zamijenili dijelove koje istražujemo,” rekao je Hondin F1 šef Yusuke Hasegawa u petak.

“To znači da smo značajan dio petka proveli pokušavajući utvrditi što je dovelo do gubitka snage.”

‘Problemi se ne mogu riješiti preko noći’

Vandoorne McLaren Honda MCL32 ultrasoft Barcelona testing F1 2017 Foto McLaren
Foto: McLaren

McLarenov trkaći direktor Eric Boullier kaže da su bez obzira na probleme puno naučili o bolidu i da znaju koje probleme moraju riješiti.

“Momčad je preko noći promijenila velik broj električnih komponenti na pogonskoj jedinici i šasiji, ali problem je ostao,” rekao je Boullier.

“Uoči svakoga novog izlaska na stazu momčad je promijenila dodatne dijelove kako bi eliminirali što više varijabli i utvrdili uzrok.”

“Iako smo iskusili velik broj problema u dva tjedna testiranja, sigurno smo puno naučili o bolidu i znamo koje probleme moramo riješiti.”

“Nije riječ o stvarima koje se mogu popraviti preko noći, ali nadamo se da će i McLaren i Honda napredovati prije Australije.”

Hondina pogonska jedinica u osam je dana odvozila tek 13% krugova Mercedesove pogonske jedinice koja se nalazi u bolidima Mercedesa, Force Indije i Williamsa.

Učitaj još iz Aktualno

Odgovori

Budi prvi koji će komentirati ovu vijest!

wpDiscuz

Pogledajte i ovo

Bottas pobjednik prve utrke sezone, Norris na postolju u uzbudljivoj završnici

Valtteri Bottas uvjerljivo je slavio na prvoj utrci sezone u Austriji, a Lewis Hamilton za…