2022 Azerbaijan GP Horner Red Bull watches Hamilton Mercedes on pitwall Photo Red Bull Edited by MAXF1net

Red Bullov F1 šef Christian Horner smatra da nije pošteno mijenjati pravila i time kazniti momčadi koje su odradile bolji posao po pitanju poskakivanja nakon sve glasnijih pritužbi nekih vozača i momčadi koje se pozivaju na pitanje sigurnosti i zdravlja vozača.

Brza ulična staza u Bakuu ponovno je dovela u fokus fenomen poskakivanja od kojega pati nova generacija bolida, a kao i dosad, neke momčadi su se mučile više, a neke manje.

Jedna od momčadi koja ima najviše problema s poskakivanjem je Mercedes čiji su se vozači žalili na poskakivanje na dugim pravcima u Bakuu, a posebno je trpio Hamilton koji je imao eksperimentalne dijelove na stražnjem ovjesu i podnici koji su trebali ublažiti problem.

Na kraju su Hamiltonove postavke ispale još gore po pitanju poskakivanja pa je sedmerostruki svjetski prvak imao velike bolove u leđima tijekom i nakon utrke, a šef Mercedesove F1 momčadi Wolff sugerirao je da Britanac možda neće biti spreman nastupiti u Kanadi, što je Hamilton kasnije odbacio.

“Najlakša stvar je podići bolid, svaka momčad ima izbor to učiniti,” smatra Horner.

“Imate izbor kako ćete koristiti svoj bolid, nikad ga ne biste trebali koristiti na nesiguran način. Mislim da je to više pitanje za tehničare jer neki bolidi imaju problema, a neki jako malo.”

“Bilo bi nepošteno kazniti one koji su odradili pristojan posao u odnosu na one koji su možda promašili svoje ciljeve.”

Horner kaže da su pritužbe nekih vozača na poskakivanje dio političke igre tih momčadi kako bi pokušali natjerati FIA-u da reagira s promjenom pravila i time izjednači odnos snaga.

Red Bullov šef priznaje da bi i on u toj situaciji rekao svojim vozačima da se što više žale na radio i da je to dio igre.

“Rekao bih im da se žale što više mogu na radio i rade što veći problem od toga, to je dio igre. To je kao kad netko pada u kaznenom prostoru i traži penal,” smatra Horner.

“Postoji lijek za to, ali loše utječe na performanse. Zato je najlakša stvar žaliti se na sigurnost. Ali svaka momčad ima izbor.”

“Da je to prava prijetnja sigurnosti za sve momčadi onda bi to bilo nešto što bi trebalo pogledati, ali ako utječe samo na neke onda je to nešto što pojedina momčad mora riješiti.”

Učitaj još povezanih članaka
Učitaj još iz Aktualno

Odgovori

Budi prvi koji će komentirati ovu vijest!

wpDiscuz

Pogledajte i ovo

Russell vjeruje da bi nova pravila u Belgiji Mercedes mogla dovesti u borbu za pobjedu

Mercedesov vozač George Russell smatra da bi se njegova momčad mogla vratiti u borbu za po…