Novi aerovizir dizajniran za IndyCar bolide prvi je put testiran na stazi u Phoenixu, a četverostruki prvak Scott Dixon ga je pohvalio iako je istaknuo da ne pruža dovoljno hlađenja za vozačevu glavu.

Aerovizir je na Red Bullovu inicijativu isproban i u Formuli 1, prvi puta na VN Rusije 2016., ali je zbog nedovoljnog stupnja razvoja i ne prolaska sigurnosnih testova odbačen u korist halo sustava koji će 2018. biti obavezan na svim F1 bolidima.

Vizir u IndyCar seriji izrađen je od naprednog prozirnog Opticor materijala proizvođača PPG koji se koristi i za izradu kupola za borbene zrakoplove.

Sebastian Vettel isprobao je aerovizir na svom Ferrariju, ali se požalio na vrtoglavicu zbog zakrivljenosti površine kroz koju gleda stazu. Istih problema nije imao Scott Dixon.

“Nema problema iako je malo drukčije jer gledate kroz nešto što je tako debelo. Mislio sam da će izobličenje slike biti gore, ali nije bilo tako.”

Da ipak nije sve savršeno Dixon je potvrdio ukazivanjem na dvije stvari – razinu buke i hlađenje.

“Najčudnija stvar je koliko je tiho. Bolid se čini vrlo uglađen, čini se kao da ste u luksuznom, mekano ovješenom automobilu.”

“Ali hlađenje – trebamo hlađenje zato jer nema strujanja zraka kroz bolid.”

“Svaka čast IndyCaru i PPG-u, ali postoje stvari koje se mogu poboljšati kako bi bilo bolje.”

“Bit će zanimljivo vidjeti kako će biti na cestovnoj ili uličnoj stazi u smislu percepcije zavoja i kako mu prilazite.”

“Moramo vidjeti postoji li problem s tim na kojem mjestu gledate kroz njega. Želim vidjeti hoću li se naviknuti jer je definitivno drukčije.”

Indycar 2018 Phoenix aeroscreen

Učitaj još iz Indycar

Odgovori

Budi prvi koji će komentirati ovu vijest!

wpDiscuz

Pogledajte i ovo

Alonso i McLaren se nisu kvalificirali za Indy500

Fernando Alonso nije se uspio kvalificirati za 500 milja Indianapolisa gdje je nastupio s …