Je li Vettel mogao pobijediti u Singapuru?

Sebastian-Vettel-Ferrari-SF16-H-Singapore-GP-F1-2016-race-Foto-Ferrari

Četverostruki pobjednik VN Singapura Sebastian Vettel sjajnom je vožnjom s posljednjeg mjesta došao do petoga, a u Mercedesu su uvjereni da je mogao pobijediti da je startao gdje inače starta.

Sebastian je nakon starta s 22. mjesta došao do petog mjesta i 10 bodova uz titulu vozača utrke, ali što je moglo biti da je startao s neke od prvih pozicija?

Vettelu je u kvalifikacijama pukao stabilizator zbog čega je završio posljednji, ali utjeha mu je bila što ima puno novih setova guma. I to svih komponenti.

Ferrari je promijenio motor i mjenjač, a Vettel je izbjegao incidente na startu i na kraju prvoga kruga bio 20. Nakon pet krugova bio je 16., a nakon 10. krugova 13.

Iza Felipea Nasra u Sauberu Vettel je proveo osam krugova, a iza Pereza u Force Indiji još devet.

Tek je u 15. krugu Vettel bio u bodovima na 10. mjestu, a utrku je startao na najtvrđoj od tri komponente (soft) pa je u boks ušao tek u 24. krugu kada se nalazio na šestom mjestu. Uzeo je novi set ultrasofta i vratio se na 13. mjesto.

Sainza i Gutierreza riješio je u 26. krugu, a deset krugova kasnije bio je peti, 11.5 sekundi iza četvrtoga Hamiltona, a na tom mjestu je i završio utrku.

Vettel je i na drugoj promjeni guma (42. krug) uzeo novi set ultrasofta na kojem je u 45. krugu odvozio drugi najbrži krug utrke, samo 0.158 sekundi sporiji od Ricciardovog u 49. krugu na dva kruga novijem supersoftu (uz to, Ricciardo je svoj najbrži krug odvozio četiri kruga kasnije pa je imao i lakši bolid).

Mercedes – Vettel je bio najbrži čovjek u utrci

sebastian-vettel-ferrari-sf16-h-singapore-gp-f1-2016-foto-ferrari
Sebastian Vettel, Ferrari SF16-H, VN Singapura 2016. (Foto: Ferrari)

Iako je peto mjesto sjajan rezultat nakon starta sa začelja, Vettel je znao da je mogao više da je startao iz prva dva ili tri reda.

“Vodeće sam mogao uloviti samo s još jednim sigurnosnim automobilom. Nažalost, on nije izašao,” rekao je Vettel.

Mercedesovi stratezi sigurni su da je Vettel mogao pobijediti da je startao s neke od viših pozicija.

“Vettel je bio najbrži čovjek u utrci. Da je startao gdje inače starta, pobijedio bi.”

Teško je znati bi li Vettel imao jednaku brzinu da je startao s neke od Q3 pozicija jer bi tada startao na potrošenim ultrasoft gumama, a kasnije bi morao koristiti soft ako bi htio završiti utrku s dva zaustavljanja. Također, Vettel bi u Q1, Q2 i Q3 djelomično potrošio nekoliko setova guma koje za utrku više ne bi bili novi.

Ali Vettelova brzina u trenutku kada je došao do petog mjesta i ‘čistoga zraka zaista je bila impresivna.

Vettel je u 15. krugu, krug prije Rosbergova ulaska u boks, zaostajao 45.4 sekundi za vodećim Nijemcem, a na kraju utrke zaostatak je iznosio 27.7 sekundi –  u 46 krugova nadoknadio je 17.7 sekundi.

Nijemac je imao drugi najbrži krug, sporiji tek od Ricciardovog, ali još je impresivniji ako se pogleda prosjek deset najbržih krugova u utrci.

Sebastianovih deset najbržih krugova daje prosjek od 1:48.463 što je najbolji rezultat od svih vozača, drugi je Ricciardo (+0.091), a treći Hamilton (+0.184). Raikkonen je četvrti (+0.368), a Rosberg tek šesti (+1.984).

Ako se uzmu samo krugovi u kojima je Vettel imao čistu stazu (33 kruga), četverostruki svjetski prvak od Rosberga je bio brži u 23 od 33 kruga.

Uzevši u obzir i brzinu Kimija Raikkonena koji je pod pritisak doveo Lewisa Hamiltona kojeg je trebao i pobijediti da ga je Ferrari ostavio na stazi, Vettel je možda i mogao više da je startao s neke od viših pozicija. Ali tada bi mu i cijela strategija bila drukčija pa je nemoguće znati bi li se Vettel zaista borio za pobjedu.

REZULTATI: Sebastian Vettel 2016.

REZULTATI: Kimi Raikkonen 2016.

REZULTATI: Ferrari 2016.

REZULTATI: Sezona 2016.

REZULTATI: Poredak vozača 2016.

REZULTATI: Poredak momčadi 2016.

Status korištenja pogonskih jedinica

momcadi_ferrari2016

Učitaj još iz Analiza

Odgovori

Budi prvi koji će komentirati ovu vijest!

wpDiscuz

Pogledajte i ovo

Kako je Hamilton odvozio tako brz najbrži krug u Imoli

Lewis Hamilton odvozio je uvjerljivo najbrži krug utrke na VN Emilije Romagne koji mu je d…