Ferrari je u Maleziju donio novu konfiguraciju sustava za hlađenje ERS sustava koji se ističe širim usisnikom iznad vozačeve glave, ali kako su se promjene odrazile na cijelu arhitekturu pogonske jedinice?

Fotografije bolida bez pokrova motora nije jednostavno pronaći, pogotovo fotografije najnovijih bolida vrhunskih momčadi koji brižno čuvaju skupe tehnološke tajne.

Njemački Auto Motor und Sport objavio je fotografije Ferrarija SF70 na startu VN Malezije koje pokazuju kako izgleda Ferrarijev bolid ispod pokrova motora, uključujući nove usisnike za hlađenje ERS sustava.

Ferrari se za novi sustav hlađenja odlučio kako bi iz pogonske jedinice mogli izvući više snage i duži period vremena mogli koristiti agresivnije načine rada motora. Također, postigli su i povoljniji raspored mase u stražnjem kraju i dodatno suzili dimenzije stražnjega kraja što je ključno za aerodinamičke performanse.

Novi usisnik dobio je dva bočna kanala sa svake strane koji zajedno vode prema horizontalno postavljenom hladnjaku ERS sustava koji je podignut kako bi ispod njega mogle proći vruće ispušne cijevi, a hladnjak je pričvršćen i s četiri spone koje su na donjem dijelu obučene u zlato zbog boljeg odvođenja topline.

Na fotografijama možete vidjeti i kako su dvostruki bočni hladnjaci spretno postavljeni u bočne stranice (gledano sa strane imaju oblik matematičke nejednakosti, < odnosno >).

Također, na vrhu hladnjaka Ferrari još od 2015. koristi horizontalne proreze koji pomažu odvođenju topline, a ispušne grane omotane su u toplinsku izolaciju kako bi se povećala toplinska učinkovitost, nešto što Ferrari također čini od 2015.

Ono što se također može primjetiti je sve veća posvećenost internoj aerodinamici ispod pokrova motora što je trend koji je započeo Red Bull u svojim dominantnim godinama, a vidimo da je Ferrari po tom pitanju odradio sjajan posao u integraciji pogonske jedinice i smanjenju otpora koji unutarnje komponente pružaju strujanju zraka.

Novi sustav hlađenja Ferrariju će omogućiti i korištenje nove specifikacije motora koja je dizajnirana oko toga sustava i koja bi im trebala donijeti dodatnu snagu u posljednjih pet utrka sezone.

Load More Related Articles
Load More In Tehnika - vijesti
Subscribe
Obavijesti me o
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Check Also

VN Francuske 2006. – Ferrari i Bridgestone porazili Renault i Michelin na njihovu terenu

Michael Schumacher ostvario je četvrtu pobjedu u sezoni i drugu uzastopnu na današnji dan …