Mercedes je vodeća momčad prvenstva koja je inovativna u gotovo svakom području koje možete zamisliti pa stoga ni ne čudi što su prednjačili i u izbjegavanju izuzetno visokih minimalnih tlakova koje je odredio Pirelli.

Pirelli zbog sigurnosti preporučuje nešto više tlakove u gumama, posebno nakon prošlogodišnjeg pucanja gume Sebastianu Vettelu na superbrzoj stazi Spa Francorchamps, ali ove godine tlakovi su još viši nego prošle godine.

Mercedes-Reifendruck-Manipulation-Formel-1-2016-fotoshowBig-621cac23-959628
Mercedes grije kućište osovine i kočnica na izuzetno visoku temperaturu (200 C) kako bi gume nakon montiranja ostale na propisanom tlaku, a nakon starta i prestanka grijanja pala bi i temperatura i tlak, što je i bio cilj cijele manipulacije

Primjerice u Šangaju su propisani tlakovi bili 1.587 bara sprijeda i 1.380 bara straga, u Monaku su zbog manjih brzina stavili ‘tek’ 1.345 bara sprijeda i 1.242 bara straga. U Austriji su propisani tlakovi 1.518 bara sprijeda i 1.345 bara straga. To je 0.276 bara više sprijeda i 0.173 bara više straga u odnosu na propisane tlakove na istoj stazi prošle godine.

Primjetite kako su stražnji tlakovi niži jer je širina stražnje gume veća (325 mm u odnosu na 245 mm sprijeda).

Ovo su izuzetno visoki tlakovi za Formulu 1 – da se momčadi pita tlakovi bi bili puno bliže jednom baru, ovisno o stazi. Razlog je jednostavan – niži tlak omogućuje veću gaznu površinu i više prijanjanja, ali ako se pretjera može doći do pregrijavanja i prebrzog trošenja. Ali Pirelli momčadima ne dopušta da istražuju granice – sigurnost je na prvom mjestu.

Na ovom grijaču jasno se vidi zadana i postignuta temperatura - 200 Celzijevih stupnjeva
Na ovom grijaču jasno se vidi zadana i postignuta temperatura – 200 Celzijevih stupnjeva

Mnogi vozači žalili su se na ‘nevjerojatno visoke tlakove’ koje propisuje Pirelli, ali nije trebalo dugo čekati da se momčadi dosjete načina kako obići ovo pravilo.

Momčadi su prije montiranja guma na bolid grijali kočnice i prekrivali ih posebnim oklopima kako bi održali temperaturu prije nego gume s naplatkom stignu na montiranje. Mercedes je tu bio ispred svih imao je sjajnu kontrolu temperature za sve uvjete, a kako bi se zadovoljila pravila tlak u gumi u trenutku mjerenja (kad je guma montirana na bolid) tlak je zaista bio iznad minimalno propisanog.

Ali taj tlak je izmjeren pri vrlo visokoj temperaturi, a kad bi bolidi krenuli temperatura bi drastično pala, a time i tlak (tlak i temperatura su proporcionalno ovisni jedno o drugome). Tako bi momčadi mogle voziti s nižim tlakovima nego što je propisao Pirelli. A Pirelli je to znao i zato im je odredio apsurdno visoke tlakove.

Novost je što će odsad Pirelli tlak u gumama kontrolirati prije montiranja na bolid, a zrak se iz gume ne smije ispuštati. To znači da prethodno grijanje posebno dizajniranih kućišta za osovinu i kočnice više nema smisla jer bi to samo povećalo tlak.

Bit će zanimljivo vidjeti hoće li Mercedes izgubiti barem dio prednosti pred konkurentima jer je njihov sustav spuštanja tlakova bio ispred svih ostalih, a posebno impresivni bili su u jednom krugu i u prvim krugovima utrke.

Pirelli engineer Baku F1 2016 Foto Pirelli

Učitaj još povezanih članaka
Učitaj još iz Aktualno

Odgovori

6 Komentari na "Kako je Mercedes izbjegavao propisane tlakove"

Sortiraj od:   najnovijeg | najstarijeg | s najviše glasova
Nitro
Pretplatnik

Nisam znao da je glavni razlog povecanja minimalnih tlakova taj da sprijece momcadi u varanju, ja mislio da je zbog sigurnost(e jesam naivan)

Pohvale za clanak…samo naprjed

F12013
Pretplatnik

Palac gore za ovakve članke, fali toga…!

Nenad Vlah
Pretplatnik

to je pravi portal o f1,svaka cast uredniku.

Culum
Pretplatnik

Svaka cast uredniku,volim ove detalje!

wpDiscuz

Pogledajte i ovo

Mercedes predstavio novi bolid za 2024. F1 W15

Mercedes je posljednja momčad u nizu koja je predstavila novi F1 bolid za 2024. s kojim se…