Difuzori su kritični za aerodinamičku učinkovitost suvremenih F1 bolida, a Mercedesov W09 ima jedan od najrazvijenih i najdetaljnijih difuzora koji na svom vrhu ima nazubljeno zakrilce.

Uoči sezone 2017. promijenila su se pravila za dimenzije karoserije i podnice pa je difuzor postao oko 2.2 puta veći, a kako je downforce generiran iz podnice i difuzora najučinkovitiji (izaziva najmanje otpora zraka za isti downforce) tako se ovom području posvećuje puno pažnje.

Momčadi koriste maksimalnu širinu i visinu difuzora, ali žrtvuju apsolutni maksimum volumena kako bi krajevi bili zaobljeni i na taj način pomogli da se difuzor na svom kraju virtualno proširi i bolje funkcionira.

Zakrivljeni završeci, koji su tijekom prošle godine postali uobičajeni u Formuli 1, sve su češće višestruki, poput završetaka ptičjih krila, i nastavljaju se na gornji rub difuzora.

Cijelom širinom Mercedesova difuzora pružaju se dva horizontalna zakrilca koji na vertikalnim rubovima prelaze u spomenute zakrivljene završetke (tirkizno).

Na mjestu gdje završavaju vertikalne bočne ploče stražnjega krila, dvostruka zakrilca postaju jednostruka, u području ispod i oko stražnje sigurnosne strukture (sredina) Mercedes je dodao nazubljeno zakrilce na koje se nastavlja gotovo okomito zakrilce (narančasto). Iznad narančastog zakrilca sa svake strane sigurnosne strukture strši i po jedan mali horizontalni usmjerivač.

Mercedes W09 F1 2018 rear end wing serrated diffuser gurney flap Photo MAXF1net

Mikro aerodinamika na ovom dijelu bolida pomaže kontrolirati zračnu struju na ovom vrlo važnom i osjetljivom djelu i povezati zračnu struju koja putuje na stražnje krilo s onom koja putuje preko i u samom difuzoru.

Zanimljivo, Mercedes je zakrivljene završetke izdvojio od strukture samoga difuzora koji završava prilično ravno i okomito (ružičasto), a vertikalne ograde, koje služe za kontrolu zračne struje u difuzoru i pomažu njezinoj ekspanziji, vertikalno su prorezane.

Mercedesov mjenjač (ispod stražnje strukture) nešto je uži i obliji nego prošle godine što im donosi još malo veći volumen središnjega dijela difuzora.

Primjetite kako je središnja ispušna cijev usko omotana pokrovom od karbonskih vlakana (žuto) što smanjuje turbulencije koje pokrov izaziva, a manje, bočne ispušne cijevi za višak ispušnih plinova iz turbine nalaze se izvan pokrova.

Usko omotan pokrov motora oko središnje ispušne cijevi sa svake strane se nastavlja u dva kružna otvora , kroz koje izlazi vrući zrak, a za ovaj oblik su se odlučili jer fluidi bolje prate zakrivljene konture.

Kružni izlazni otvori za hlađenje pomažu boljem protoku vrućega zraka iz motornog područja pa oni mogu biti manji, čime se smanjuje negativni aerodinamički utjecaj koji imaju na stražnji kraj bolida.

Učitaj još iz Tehnika - vijesti

Odgovori

Budi prvi koji će komentirati ovu vijest!

Obavijesti me o
wpDiscuz

Pogledajte i ovo

Mercedes na zahtjev FIA-e modificirao novo prednje krilo

Mercedes je u Kinu donio novo prednje krilo, ali FIA nije bila zadovoljna dizajnom novih b…