Mercedes je u Rusiju donio nekoliko aerodinamičkih modifikacija na svoj W09, a među njima se svakako ističu novi dvostruki nosači stražnjega krila koji slijede Ferrarijev razvojni smjer.

Ferrari je na početku prošle sezone jedini koristio dvostruke nosače stražnjega krila, a kasnije ih je u tome slijedio i Haas koji koristi maksimalno dopuštenu količinu njihovih dijelova pa ne čudi da su i po pitanju nosača stražnjega krila također odlučili krenuti njihovim putem.

Jednostruki nosači imaju prednost jer manjom površinom manje ometaju rad stražnjega krila, ali dvostruki nosači mogu biti lakši, čime snižavaju težište s obzirom na svoju relativno visoku poziciju na bolidu, ali i omogućuju da se između njih smjesti središnja ispušna cijev.

Dvostruki nosači koje je u Rusiji uveo Mercedes su, baš kao i Ferrarijevi, nalik labuđem vratu jer se na stražnje krilo vežu s njegove gornje strane čime oslobođaju čist put zračnoj struji s donje strane krila.

Mercedes W09 Russian GP F1 2018 rear wing double pillars support swan neck Photo AMuS

Kako središnja ispušna cijev sada prolazi između nosača, Mercedes je između njih odlučio postaviti i horizontalno krilce (narančasto) iznad ispušne cijevi koje pomaže interakciji zračne struje s vrućom strujom ispušnih plinova koji onda kombinirano pomažu povezati struje stražnjega krila i difuzora.

Ovo je prvi puta da Mercedes od 2014. koristi dvostruke nosače stražnjega krila, a u Sochi su donijeli i modificiranu podnicu koja sada ima uzdužne proreze te blago modificirano prednje krilo.

Mercedes W09 rear wing new monkey seat GP F1 2018 Photo Mercedes

Ferrari SF71H British GP F1 2018 rear end engine Raikkonen Photo AMuS Ferrari

Učitaj još povezanih članaka
Učitaj još iz Tehnika - vijesti

Odgovori

Budi prvi koji će komentirati ovu vijest!

wpDiscuz

Pogledajte i ovo

Mercedes predstavio novi bolid za 2024. F1 W15

Mercedes je posljednja momčad u nizu koja je predstavila novi F1 bolid za 2024. s kojim se…