Kako je uopće došlo do novog formata?

fernando-alonso-mclaren-honda-mp4-31-australia-gp-melbourne-f1-2016

daniel-ricciardo-red-bull-rb12-tag-australia-gp-melbourne-f1-2016

Nakon završetka prvih kvalifikacija sezone malo tko priča o odnosu snaga vozača i momčadi jer se novi kvalifikacijski format pokazao toliko lošim da je nevjerojatno da je uopće uveden.

Griješiti je ljudski, ali ono što je nevjerojatno u cijeloj situaciji jest činjenica da gotovo svi odreda govore da su znali da će se stvari odvijati na ovakav način. Uz toliko pametnih glava u Formuli 1, kako je moguće da dođe do ovakvoga propusta?

Najglasniji kritičar među vozačima bio je Ferrarijev vozač i četverostruki svjetski prvak Sebastian Vettel koji je naglasio da su vozači upozoravali da novi format neće funkcionirati.

sebastian-vettel-ferrari-sf16h-australia-gp-melbourne-f1-2016-2
Vettel kaže da su vozači upozoravali FIA-u da novi format neće funkcionirati

“Ne znam zašto je itko iznenađen. Svi smo govorili da će se to dogoditi,” rekao je Nijemac.

“Rekli su nam da pričekamo i vidimo. Sad smo vidjeli i ne mislim da je bilo posebno uzbudljivo.”

“Za gledatelje na tribinama nije dobro da nema bolida na stazi.”

Nakon što smo posljednjih godina navikli gledati superuzbudljive trenutke na kraju posljednje kvalifikacijske runde (Q3), gledati najbrže bolide na svijetu kako stoje u garaži bilo je uistinu šokantno. Vrijeme koje se odbrojava trenutno posljednjem vozaču pokazalo se više manje besmisleno jer su vozači posljednje minute kvalifikacija proveli u garaži.

Osim vozača, kritični su bili i šefovi momčadi, a Niki Lauda je, kao i obično, bio bez dlake na jeziku i objasnio kako je uopće došlo do apsurdnog kvalifikacijskog formata.

P-20160318-00131_News
Verstappen je oduševio na prvim kvalifikacijama sezone osvojivši sjajno peto mjesto u Toro Rosso Ferrariju STR11

“Bernie se pojavio na sastanku Strateške grupe i rekao da kvalifikacije moramo učiniti zanimljivijima,” rekao je Lauda.

“Predložio je da prvi vozač starta deseti, a da deseti vozač starta prvi [drugi i deveti bi zamijenili mjesta, treći i sedmi itd.]”

“Horner [šef Red Bullove F1 momčadi] je uzviknuo ‘da!’ jer je očekivao da će biti deseti u kvalifikacijama i startati s pole positiona. I tako je počelo.”

“Svi smo se smijali, ali bilo je ozbiljno.”

“Zatim se pojavio Charlie [Whiting, trkaći direktor FIA-e] i predložio ovaj sustav kako bi se maknuli od ideje zamjene prvog i desetog u kvalifikacijama.”

Bernie je više puta predlagao ideju ispremiješanog startnog poretka prema kojem bi vozač zadržao svoj ‘pole position’ koji bi mu se pisao u statistiku, ali bi morao startati nešto niže u poretku kako bi se utrka učinila zanimljivijom.

Nakon razočaravajućeg debija novoga sustava, bolje bi bilo da su poslušali Bernieja. Ili da su jednostavno pustili kvalifikacije na miru i pozabavili se nekim od brojnih drugih problema koji zaista muče Formulu 1.

Učitaj još iz Aktualno

Odgovori

Budi prvi koji će komentirati ovu vijest!

wpDiscuz

Pogledajte i ovo

Albon najbrži na mokrom prvom treningu u Brazilu

Alexander Albon odvozio je najbrži krug u promjenjivim uvjetima na prvom slobodnom trening…