Michael Schumacher je prije ulaska u Formulu 1 vozio sportske prototipe Sauber Mercedesa u kojima je razvio specifične vještine koje su mu koristile u nastavku karijere iako u njima nije bio najbrži, objasnio je njegov dugogodišnji menadžer Willi Weber.

Iako je put današnjih vozača prema Formuli 1 vrlo sličan i uključuje vrhunske rezultate u Formuli 3 i Formuli 2, početkom devedesetih to nije bio slučaj pa su vozači u Formulu 1 znali stizati iz različitih trkaćih serija.

Prije nego što je debitirao u Formuli 1 na VN Belgije 1991. u Jordanu, Schumacher je postao prvak njemačke Formule 3 1990. i debitirao u utrkama sportskih prototipa za Sauber Mercedes, a 1991. je nastavio natjecanje u toj seriji te se natjecao i u DTM prvenstvu.

“Ja sam pritiskao da se natječe u tim serijama,” rekao je Schumacherov menadžer Willi Webber za Motorsport-Total.

“Neki novinari su me napadali zbog toga, da ću uništiti njegovu karijeru, da to nikad nisam trebao učiniti.”

Umjesto toga, očekivalo se da će Schumacher voziti u Formuli 3000 koja je bila na ‘klimavim nogama i u kojoj nikad niste znali u koju momčad trebate ići’.

“Prvo, bila je preskupa, a drugo, previše nesigurna.”

“Vjerovao sam da je Grupa C [utrke izdržljivosti sportskih protototipa], sa Sauberom, bila prava odluka.”

“Naučio je raditi s više od četiri mehaničara, morao je naučiti voziti kvalifikacije, nositi se s momčadi koja je u fokusu javnosti i s puno drugih stvari, zato sam mislio da je to dobra stanica u njegovoj karijeri.”

“Naučio je puno za budućnost, to ste mogli primjetiti kasnije.”

Bivši F1 vozač Stefan Johansson, koji se također natjecao u sportskim automobilima prije i poslije F1 karijere, slaže se s Weberom.

“Kad vozite prototipe na duže staze, stalno morate improvizirati. Imate promet, različite vremenske uvjete, prljavštinu na stazi i mnoge druge stvari. Stalno morate improvizirati i voziti s osjećajem.”

“Još je teže biti brz u takvim uvjetima nego jednostavno voziti automobil na granici kad je sve idealno. Svaki vozač s kojim sam radio ohrabrit će vas da što više vozite sportske automobile jer nema boljega treninga.”

“Trebate posebnu tehniku kako biste izvukli brzinu u tim uvjetima. Iskreno, mislim da je Schumacher u F1 imao prednost zbog toga jer je nekoliko godina vozio sportske automobile.”

Iako je Schumacher bio vrlo dobar u Sauberu, nije bio na razini momčadskih kolega, ali nije bio ni cilj da bude najbolji i najbrži nego da što više nauči.

“Nije to bila njegova stvar, to nije bolid. Te automobile ne možete bacati u zavoje kao Formulu Ford ili Formulu 3 ili kasnije Formulu 1 koju je vozio preciznošću švicarskoga sata.”

“Automobil nije odgovarao njegovom stilu vožnje.”

“Moj cilj bio je da se nauči nositi s velikim momčadima, s javnosti, s novinarima, sve je to bio dio faze učenja.”

“Nije cilj bio da postane majstor za te automobile, to nije bila poanta. Zato nisam bio razočaran što nije uvijek bio najbrži. Bio je najkonstantniji, ali ne i najbrži. Ali to nisam ni očekivao,” zaključio je Weber.

Michael Schumacher Sauber Mercedes C11 Group C 1990 300 miles Mexico City
Schumacher je na 300 milja Meksika 1990. ostvario prvu pobjedu u Grupi C u Sauber Mercedesu C11
Učitaj još iz Aktualno

Odgovori

Budi prvi koji će komentirati ovu vijest!

wpDiscuz

Pogledajte i ovo

McLaren potvrdio pregovore s Volkswagenom

McLarenov CEO Zak Brown potvrdio je da je njegova momčad uključena u pregovore oko mogućeg…