Williams je s novim FW41 ispunio obećanje i radikalno promijenio koncepciju bolida koja se posljednje tri godine pokazala nedovoljno uspješnom – mogu li s potpuno drukčijim bolidom ponovno krenuti putevima uspjeha?

Povratak Paddya Lowea u Williams vjerojatno je najbolje što se momčadi iz Grovea moglo dogoditi s obzirom na njihova lutanja posljednjih nekoliko sezona, a dolazak Dirka de Beera iz Ferrarija, također početkom 2017., dodatno je ojačao njihovu tehničku strukturu.

S obzirom na trenutak njihova dolaska, njihov se utjecaj itekako stigao odraziti na novi Williamsov bolid za 2018. što je vidljivo već po prvim fotografijama iako Lowe ističe da većina promjena nije vidljiva izvana.

Za razliku od prethodnika koji su slijedili filozofiju niskoga otpora zraka, što im je uz snažan Mercedesov motor omogućilo sjajne brzine na ravnim dijelovima, novi FW41 ide putem uspješnijih konkurenata i agresivnim aerodinamičkim konceptom cilja na što više downforcea, uz zadržavanje što je moguće nižega otpora zraka koji je ipak postao sekundarni cilj.

Bolid s puno downforcea u što više različitih uvjeta, visina od tla i brzina kretanja vozačima daje samopouzdanje da ga voze na samoj granici prijanjanja, a gume se brže zagrijavaju, manje kližu i sporije troše.

Iako su aerodinamički elementi još uvijek u prilično ranoj razvojnoj fazi kako bi konkurencija što manje znala o njihovim planovima, vidljiv je zaokret u aerodinamičkoj filozofiji.

Prednje krilo sastoji se od šest elemenata, za razliku od prošlih sezona kad je Williams većinom koristio krila od pet elemenata u dijelu bliže središnjoj, 50 cm širokoj neutralnoj sekciji, a nos je vrlo sličan prošlogodišnjem.

Williams je na ovom području slijedio Mercedesov primjer i kopirao njihovu zakrivljenu ‘kapu’ koja se spušta sa strane nosa prema području između prednjih kotača što je jedan od načina kontrole i usmjeravanja zračne struje na ovom vrlo osjetljivom dijelu.

Zadržan je i S-duct, čiji je izlaz vidljiv na vrhu monokoka, koji pomaže zadržati zračnu struju na strmom području monokoka, a ovjes je uobičajeni push rod s visoko postavljenom pričvrsnom točkom na šasiji kako bi se pogodovalo aerodinamici, što je uobičajeno u današnjoj Formuli 1 u kojoj aerodinamičke performanse diktiraju gotovo sve ostalo. Stražnji ovjes i dalje je pull rod koji je uobičajen u F1 nakon što ju je Red Bull 2009. ponovno vratio u modu.

U području između i iza prednjih kotača, Williams koristi uspješne elemente Ferrarijevih i Mercedesovih bolida iz 2017. s vrlo složenim usmjerivačima zraka, perajama, vertikalno prorezanim glavnim usmjerivačima i otvorima za hladnjake po uzoru na Ferrari koji bi mogli biti pravi hit 2018.

Ferrari je 2017. s genijalnim konceptom početka bočnih stranica pokazao da je u današnjoj Formuli 1 moguće biti inovativan unatoč sve strožim pravilima – način na koji su aerodinamičke elemente ispred hladnjaka uklopili u obavezne bočne strukture jednostavno je sjajan i čini se da će brojne momčadi ove sezone kopirati tu ideju.

Činjenica da ih je kopirao Haas koji koristi sve njihove dijelove koje pravila dopuštaju nije previše iznenađujuća, ali da ih je kopirao i Williams koji koristi Mercedesove motore daje naslutiti da je ovo tek početak.

Slični Ferrarijevom SF70H su i bočni usmjerivači zraka koji prihvaćaju turbulentnu zračnu struju s rotirajućih prednjih kotača, a povezani su i s ostalim strukturama na tom području.

Usisnik zraka iznad vozačeve glave gotovo je isti kao prošle sezone sa središnjim dijelom koji hrani V6 turbo motor i bočnim usisnicima koji hlade ERS sustav.

Bočne stranice, koje započinju vrlo visokim i širokim otvorima za hlađenje po uzoru na Ferrari, vrlo su zakrivljene i u donjem dijelu ostavljaju puno prostora za protok zraka prema gornjem dijelu difuzora, što je godinama kritično za aerodinamičke performanse.

Za razliku od prethodnih godina kada je Williams što više komponenti pogonske jedinice nastojao pomaknuti prema iza, ove godine Mercedesova pogonska jedinica drukčije je instalirana u šasiju pa je tako prednji donji dio bočnih stranica izuzetno uvučen, a stražnji kraj puno je uži nego kod prethodnika.

Volumen i oblik bočnih stranica mijenjat će se ovisno o ambijentalnim uvjetima na pojedinoj stazi, ali Williams je na ovom vrlo važnom području napravio veliki korak naprijed.

Halo sustav zaštite sa svojim ojačanjima i pričvršćenjima na šasiji obojan je u bijelu boju, a Williams vjeruje da su odradili dobar posao s njegovom težinom što je ključno jer halo sustav zbog svoje pozicije značajno utječe na težište bolida.

Iako je peraja koja logitudinalno dijeli pokrov motora značajno smanjena zbog strožih pravila, i dalje je prisutna, kao i T-krila koja se više ne smiju nalaziti visoko kao 2017., ali na Williamsu smo dobili potvrdu da će se u određenim oblicima i na određenim mjestima i dalje koristiti.

Stražnje krilo nije previše drukčije nego na kraju 2017., ali sigurno da de Beer i njegovi suradnici nisu htjeli previše otkriti o razvojnom smjeru kojim će ići tijekom sezone pa ne čudi njegova jednostavnost u odnosu na ono što ćemo vidjeti kad krenu stizati nadogradnje.

Williams s novim FW41 očekuje značajan skok u performansama i približavanje vrhu poretka za kojim su 2017. kasnili u prosjeku više od dvije sekunde.

“Nadamo se da ćemo se uspjeti pomaknuti, ali shvaćamo da imamo nevjerojatnu konkurenciju,” rekao je Lowe.

“Prve tri momčadi su u dobroj poziciji, imamo Force Indiju koja je prošle godine odradila sjajan posao i pobijedila nas u prvenstvu.”

“Imamo i McLaren s različitim motorom, i oni će biti sjajni. A i Renault dolazi.”

“To je već šest od devet momčadi protiv kojih se natječemo.”

“Iako ne želimo reći da želimo biti treći, četvrti ili peti jer ne znamo što drugi rade, ali želimo vidjeti približavanje u vremenima po krugu onima koji su prošle godine osvajali pole positione.”

Lowe je potvrdio da su se on i njegova momčad odlučili na radikalan zaokret u nastojanju da se Williams ponovno približi vodećim momčadima.

“Bolid ima puno posebnosti, od kojih većina nije očita, ali i izvana je momčad slijedila vrlo drukčiji aerodinamički koncept koji nam je omogućio značajan napredak na ovom području.”

“Svi F1 bolidi evolucija su prethodnika, ali FW41 predstavlja odmak u brojnim područjima u odnosu na ono što smo radili dosad.”

S novim tehničkim vodstvom i radikalno drukčijim konceptom bolida, Williams je na pravom putu da ponovno krene prema vrhu. Ali sa sve jačom konkurencijom u sredini poretka neće im biti lako.

Učitaj još povezanih članaka
Učitaj još iz Tehnika - vijesti

Odgovori

Budi prvi koji će komentirati ovu vijest!

wpDiscuz

Pogledajte i ovo

VN San Marina 1992. – Mansellovih 5 od 5 na startu sezone za povijest

Nigel Mansell 1992. je uživao u sezoni iz snova u Williamsu FW14B s Renaultovim V10 motoro…