mclaren-honda-mexico-gp-f1-2016-rear-end-foto-AMuS

Meksiko je staza s najvišom nadmorskom visinom u F1 kalendaru od 2280 metara što uvelike utječe na postavke bolida i povećava zahtjeve za hlađenjem.

Zrak na nadmorskoj visini od 2280 metara na temperaturi od 20 Celzijevih stupnjeva i tlaku od 1 bar ima gustoću od samo 0.894 g/cm3 dok na razini mora, uz iste uvjete, ima gustoću od 1.183 g/cm3 – na 2280 m ima tek 75% gustoće od zraka na razini mora.

Zato je otpor zraka koji bolidi izazivaju u takvim uvjetima niži, ali niži je i downforce koji proizvode jer krila i difuzor imaju manje zraka.

Momčadi u Meksiku koriste vrlo visoke postavke downforcea, ali svejedno jure brže od 360 km/h na dugom pravcu zbog niske gustoće zraka.

mercedes-mexico-gp-2016-foto AMuS
Mercedes je također otvorio pokrov motora kod spone stražnjega ovjesa (Foto: AMuS)

Zbog manje gustoće zraka bolidi se teže hlade, a motori gube snagu. Gubitak snage zbog rijetkoga zraka može nadoknaditi turbina koja se tada mora brže vrtjeti kako bi kompenzirala gubitke, što dodatno otežava situaciju s hlađenjem.

Teže je i kočnicama koje se moraju nositi s vrlo visokim brzinama (izazvanih malom gustoćom zraka) i rijetkim zrakom koji im smanjuje kapacitet hlađenja.

Momčadi zato koriste vrlo velike otvore za hlađenje kočnica kako bi kontrolirali temperaturu, a Verstappen je propustio posljednjih pola sata drugoga treninga upravo zbog gorućih stražnjih kočnica.

ferrari-mexico-gp-f1-2016-rear
Ferrari na svom SF16-H ima širi otvor na stražnjem kraju zbog boljeg hlađenja u rijetkom Meksičkom zraku (Foto: AMuS)

Kako bi se poboljšalo odvođenje topline u prostoru pogonske jedinice i mjenjača, bolidi imaju širi pokrov motora, posebno na stražnjem kraju koji sada vidljivo obuhvaća spone ovjesa.

Takvo rješenje izaziva veći otpor zraka i manje downforcea, ali jedinstveni atmosferski uvjeti momčadi prisiljavaju na takva rješenja, unatoč niskoj temperaturi zraka.

mclaren-honda-mexico-gp-f1-2016-rear-end-foto-AMuS
Stražnji kraj McLaren Honde MP4-31 neobično je širok zbog jedinstvenih zahtjeva za hlađenjem (Foto: AMuS)

Jedno od rješenja koje momčadi koriste za bolje hlađenje su i serije rešetaka pokraj vozačeve glave (ispod), a Red Bull je vidljivo povećao njihov broj i veličinu kako bi svoj RB12 prilagodili uvjetima u Meksiku.

red bull rb12 mexico gp f1 2016 cooling cockpit gills foto AMuS
Red Bull je povećao broj i veličinu otvora za hlađenje pokraj kokpita (Foto: AMuS)
red-bull-rb12-tag-heuer-mexico-gp-f1-2016-foto AMuS
Red Bull je otvorio pokrov motora ispod oznake TAG zbog boljeg odvođenja topline (Foto: AMuS)
Učitaj još povezanih članaka
Učitaj još iz Analiza

Odgovori

7 Komentari na "[2016.] Kako su se bolidi prilagodili jedinstvenim zahtjevima Meksika"

Sortiraj od:   najnovijeg | najstarijeg | s najviše glasova
F12013
Gost

Odličan članak. Ne znam ima li u tome išta, ali Ferrari čini mi se ima odličan sustav hlađenja bolida, nešto što im je puno pomoglo u Maleziji 2015 kad su pobjedili. Možda im to i sad pomaže na ovako zahtjevnoj stazi i odatle konkurentija vremena…

zgrobnika
Gost

mala greška gustoća zraka nije cca 1000 g/cm3 jer bi to značilo da je litra zraka teška 1 tonu nego cca 1000 g/m3 što je 1g po litri.

wpDiscuz

Pogledajte i ovo

Ferrari zadovoljan nakon ‘ohrabrujućega’ petka u Monaku

Ferrarijevi vozači Charles Leclerc i Carlos Sainz zadovoljni su nakon prvoga dana u Monaku…