mclaren-honda-mexico-gp-f1-2016-rear-end-foto-AMuS

Meksiko je staza s najvišom nadmorskom visinom u F1 kalendaru od 2280 metara što uvelike utječe na postavke bolida i povećava zahtjeve za hlađenjem.

Zrak na nadmorskoj visini od 2280 metara na temperaturi od 20 Celzijevih stupnjeva i tlaku od 1 bar ima gustoću od samo 0.894 g/cm3 dok na razini mora, uz iste uvjete, ima gustoću od 1.183 g/cm3 – na 2280 m ima tek 75% gustoće od zraka na razini mora.

Zato je otpor zraka koji bolidi izazivaju u takvim uvjetima niži, ali niži je i downforce koji proizvode jer krila i difuzor imaju manje zraka.

Momčadi u Meksiku koriste vrlo visoke postavke downforcea, ali svejedno jure brže od 360 km/h na dugom pravcu zbog niske gustoće zraka.

mercedes-mexico-gp-2016-foto AMuS
Mercedes je također otvorio pokrov motora kod spone stražnjega ovjesa (Foto: AMuS)

Zbog manje gustoće zraka bolidi se teže hlade, a motori gube snagu. Gubitak snage zbog rijetkoga zraka može nadoknaditi turbina koja se tada mora brže vrtjeti kako bi kompenzirala gubitke, što dodatno otežava situaciju s hlađenjem.

Teže je i kočnicama koje se moraju nositi s vrlo visokim brzinama (izazvanih malom gustoćom zraka) i rijetkim zrakom koji im smanjuje kapacitet hlađenja.

Momčadi zato koriste vrlo velike otvore za hlađenje kočnica kako bi kontrolirali temperaturu, a Verstappen je propustio posljednjih pola sata drugoga treninga upravo zbog gorućih stražnjih kočnica.

ferrari-mexico-gp-f1-2016-rear
Ferrari na svom SF16-H ima širi otvor na stražnjem kraju zbog boljeg hlađenja u rijetkom Meksičkom zraku (Foto: AMuS)

Kako bi se poboljšalo odvođenje topline u prostoru pogonske jedinice i mjenjača, bolidi imaju širi pokrov motora, posebno na stražnjem kraju koji sada vidljivo obuhvaća spone ovjesa.

Takvo rješenje izaziva veći otpor zraka i manje downforcea, ali jedinstveni atmosferski uvjeti momčadi prisiljavaju na takva rješenja, unatoč niskoj temperaturi zraka.

mclaren-honda-mexico-gp-f1-2016-rear-end-foto-AMuS
Stražnji kraj McLaren Honde MP4-31 neobično je širok zbog jedinstvenih zahtjeva za hlađenjem (Foto: AMuS)

Jedno od rješenja koje momčadi koriste za bolje hlađenje su i serije rešetaka pokraj vozačeve glave (ispod), a Red Bull je vidljivo povećao njihov broj i veličinu kako bi svoj RB12 prilagodili uvjetima u Meksiku.

red bull rb12 mexico gp f1 2016 cooling cockpit gills foto AMuS
Red Bull je povećao broj i veličinu otvora za hlađenje pokraj kokpita (Foto: AMuS)
red-bull-rb12-tag-heuer-mexico-gp-f1-2016-foto AMuS
Red Bull je otvorio pokrov motora ispod oznake TAG zbog boljeg odvođenja topline (Foto: AMuS)
Load More Related Articles
Load More In Analiza
Subscribe
Obavijesti me o
7 Comments
najnovijeg
najstarijeg s najviše glasova
Inline Feedbacks
View all comments
F12013
F12013
7 godine prije

Odličan članak. Ne znam ima li u tome išta, ali Ferrari čini mi se ima odličan sustav hlađenja bolida, nešto što im je puno pomoglo u Maleziji 2015 kad su pobjedili. Možda im to i sad pomaže na ovako zahtjevnoj stazi i odatle konkurentija vremena…

FerrariHR
FerrariHR
7 godine prije
Reply to  F12013

Neznam šta bi ti napisa. Ferrari ima dobar bolid,motor pogotovo. Ali sve skupa čini mi se ne funkcionira skladno,u tome je problem. Fali malo da bi bilo puno bolje. Kolega,di si ti,nema te nigdi. Koda je tsunami bio u Slavoniji???

F12013
F12013
7 godine prije
Reply to  FerrariHR

Malo da si napunim baterije…, al evo me kolega…??
Forza Scuderia Ferrari??

zgrobnika
zgrobnika
7 godine prije

mala greška gustoća zraka nije cca 1000 g/cm3 jer bi to značilo da je litra zraka teška 1 tonu nego cca 1000 g/m3 što je 1g po litri.

FerrariHR
FerrariHR
7 godine prije
Reply to  zgrobnika

Odlično primjećeno. Pohvala.

FerrariHR
FerrariHR
7 godine prije
Reply to  zgrobnika

Ko radi,taj i griješi.

Check Also

FIA smanjila dob za superlicencu u slučaju ‘izvanrednih sposobnosti’

FIA je promijenila dio Međunarodnoga sportskog kodeksa koji se odnosi na minimalnu dob za …