Valtteri Bottas je prema vlastitim riječima imao start života oko kojeg se tijekom i nakon utrke diglo dosta prašine – pogledajmo kako zaista radi sustav za kontrolu starta i zašto je Bottasov start bio legalan.

Sebastian Vettel bio je siguran da je riječ o preranom startu, čak i nakon utrke. Pogotovo kad je FOM objavio podatak da je Bottasovo vrijeme reakcije bilo 0.201 sekundi. Riječ je uobičajenom vremenu reakcije za F1 vozače koje bi se smatralo dobrim, ali ne i izuzetnim. Zato je Vettelova sumnja bila opravdana, ali kako bi shvatili zašto je Bottasov start dobar potrebno je razumjeti startu proceduru.

Prema mjerenjima koja je FOM objavio za vrijeme utrke (i prema kojem je Bottas krenuo 0.201 sekundi nakon gašenja svjetala) Vettel je krenuo 0.369 sekundi nakon gašenja svjetala. Riječ je o vremenima reakcije izračunatim na temelju podataka dobivenih od senzora koji nisu savršeni niti je bolid u trenutku prije starta točno iza senzora (nego određenu udaljenost iza njega).

Hoće li neki start biti legalan odlučuje signal koji transponder u bolidu šalje senzoru koji je ugrađen u asfalt na startnom mjestu. Kako se bolid nalazi iza senzora, logično je da postoji mala udaljenost koju bolid može prijeći, a da pritom ne aktivira senzor. To je udaljenost od transpondera do senzora u asfaltu.

Ta udaljenost krije toleranciju koja je nužna jer se bolidi prilikom ubacivanja u prvu brzinu pomaknu malo prema naprijed. Također, FIA ne želi da momčadi znaju o kojoj toleranciji je riječ jer bi onda prema tome optimizirali svoje startove.

Još jedan razlog je i što nisu svi bolidi jednako dugi niti svi vozači stanu na isto mjesto na startu, a mora se osigurati da bolid bude iza senzora kako bi ga aktivirao tek prilikom kretanja.

Ukoliko vozač krene dijelić sekunde prerano, a svjetla se ugase taman prije nego što dođe do senzora, start je legalan. Riječ je o vrlo maloj toleranciji koju je Bottas u Austriji sjajno iskoristio jer je odlično anticipirao kad će se svjetla ugasiti.

Sustav se koristi već 20 godina

Austrian GP F1 2017 start Photo Red Bull
Photo: Red Bull

Kad se upali posljednje svjetlo, do trenutka gašenja može proći od jedne do pet sekundi. Najčešće nije riječ ni o jednoj niti o pet sekundi nego o nekom broju između pa vozači, koji puno vremena provode vježbajući reflekse za start, mogu kockati i anticipirati vrijeme starta.

Sustav se koristi već više od 21 godinanu, točnije od VN Australije 1996.

“Dosad nije nijednom zakazao,” rekao je FIA-in trkaći direktor Charlie Whiting.

Kad je bolid na svom startnom mjestu, između transpondera u bolidu i senzora u asfaltu postoji određena jačina signala koja se povećava kad bolid krene prema senzoru i u potpunosti nestane kad bolid odjuri sa startnoga mjesta.

Udaljenost koju bolid prijeđe dok se svjetla još nisu ugasila odlučuje je li start legalan ili nije, a Bottasov je očito bio na samoj granici toga.

Bottas je krenuo šest stotinki prije gašenja svjetala

Austrian GP F1 2017 start rear view Photo XPB
Photo: XPB

Baš kao što je Vettel ispravno primijetio, Bottas nije krenuo 0.201 sekundi iza gašenja svjetala, nego 0.06 sekundi ranije.

Dobro je primijetio i Ricciardo koji kaže da se Bottasu posrećilo jer je u pravo vrijeme, pomalo napamet, pustio kvačilo i krenuo.

Vozači su u posljednjih 20 godina puno puta imali slične, ‘nadljudske’ startove koji su posljedica upravo opisane i nužne tolerancije koju dozvoljava FIA.

Ali Bottas je, čini se, došao na sam rub savršenstva onoga što je moguće s trenutnim pravilima i startao fenomenalno. Riječ je o nečemu što mogu učiniti svi vozači ukoliko su voljni preuzeti rizik.

Iako Bottas tvrdi da je bio siguran da je start bio dobar, sigurno da je bio svjestan da je krenuo na samoj granici dopuštenog. Toga je bio svjestan i Mercedes koji mu je naredio da pojača tempo u prvoj dionici u slučaju eventualne kazne za neispravan start.

Ali to se ipak nije dogodilo jer je FIA, doduše nakon 29 minuta, potvrdila da je start dobar. Zašto im je trebalo toliko dugo? Par računalnog sustava, tvrdi Auto Motor und Sport.

Nekome će to biti dovoljno za razne teorije zavjere, ali uz razumijevanje startne procedure takvim tvrdnjama jednostavno nema mjesta.

Vettel Bottas Austrian GP F1 2017 podium Photo Ferrari
Vettel je još jednom morao čestitati Bottasu nakon napete završnice (Photo: Daimler)
Učitaj još povezanih članaka
Učitaj još iz Analiza

Odgovori

Budi prvi koji će komentirati ovu vijest!

wpDiscuz

Pogledajte i ovo

Red Bullu prijeti isključenje iz prvenstva zbog navodnoga kršenja ograničenja budžeta

Red Bullu prijeti velika kazna i isključenje iz prvenstva zbog mogućega kršenja ograničenj…