VN Miamija, SAD, Miami International Autodrome, 05. 05. 2024.

2022 Miami GP track map Data FIA Edited by MAXF1net
Utrka1
Krugova57
Duljina kruga5412 m
Duljina utrke308.326 km
Rekord kruga u utrci1:29.708 (Verstappen, Red Bull RB19, 2023.)
Apsolutni rekord kruga1:26.841 (Perez, Red Bull RB19, Q3, 2023.)

STATISTIKA

 VOZAČIKONSTRUKTORIPROIZVOĐAČI MOTORA
PobjedeMax Verstappen (2)Red Bull (1)Red Bull i Honda RBPT (1)
Pole positioniLeclerc i Perez (1)Ferrari i Red Bull (1)Ferrari i Honda RBPT (1)
Najbrži krugoviMax Verstappen (2)Red Bull (2)Ferrari i Honda RBPT (1)
Pobjednička postoljaMax Verstappen (2)Red Bull (3)Ferrari (2)
Prvi startni redLeclerc, Sainz, Perez, Alonso (1)Ferrari (2)Ferrari (2)
Utrka u vodstvuMax Verstappen (2)Red Bull (2)Ferrari, Red Bull i Honda RBPT (1)
BodoviMax Verstappen (52)Red Bull (82)Ferrari i Mercedes (56)

SATNICA 2024.

1. slobodni treningPET 18:30
Sprint kvalifikacijePET 22:30
SprintSUB 18:00
KvalifikacijeSUB 22:00
UtrkaNED 22:00

Šefovi Formule 1 su u travnju 2021. potvrdili da će Miami biti domaćin F1 utrke 2022. nakon nekoliko godina planiranja, a grad je osigurao ugovor s Formulom 1 na deset godina.

Staza je duljine 5.412 kilometara, slično kao i staza u Bahrainu s kojom dijeli i broj kruguva (57), ima 19 zavoja i tri DRS zone uz najveću brzinu veću od 330 km/h, a prolazi oko Hard Rock Stadiuma koji je sjedište NFL momčadi Miami Dolphinsa.

Iako je riječ o uličnoj stazi, postoje brojne promjene visine kao primjerice između zavoja 13 i 16, a sporoj šikani koju čine zavoji 14 i 15 prilazi se uzbrdo i nakon toga slijedi pad prema 16. zavoju koji vodi na dugi pravac.

Krug počinje sporim desnim zavojem nakon kojega slijedi period punoga gasa kroz drugi i treći zavoj uoči serije od srednje brza zavoja 4, 5, 6 i 7, a osmi zavoj je nešto manjega radijusa iz kojega je izlazna brzina ključna budući da slijedi najduži period punoga gasa i prva DRS zona.

Taj period traje od izlaska iz osmoga zavoja, uključuje blage zavoje devet i deset i tek nakon nešto više od kilometra slijedi kočenje za spori lijevi 11. zavoj i još pet prilično sporih uzastopnih zavoja, a nakon 16. zavoja slijedi kilometar dug pravac na kojem se nalazi druga DRS zona.

Pravac završava sa sporim lijevim zavojem broj 18, a krug završava s dva blaga zavoja kroz koje vozači punim gasom ubrzavaju prema kratkom startno ciljnom pravcu gdje je treća DRS zona.

Povijest

Verstappen je ostvario je treću pobjedu na prvih pet utrka sezone na prvoj VN Miamija 2022. nakon što je prestigao Leclerca u prvoj dionici utrke i uspio se obraniti nakon kasnoga sigurnosnog automobila koji je ponovno približio sve vozače, a Sainz je završio treći nakon što je odustao na prethodne dvije utrke.

Verstappen je uz pomoć DRS-a na startno ciljnom pravcu iskoristio probleme s gumama u koje je upao Leclerc i prestigao ga u prvoj dionici utrke na medium gumama, a iako je izgradio više od sedam sekundi prednosti morao je ponovno braniti poziciju jer je na stazu izašao sigurnosni automobil.

Sainz se uspio obraniti od Pereza koji je jedini od vodećih promijenio gume za vrijeme sigurnosnoga automobila, a peti je završio Russell koji je startao na hardu i prešao na medium za vrijeme sigurnosnoga automobila.

2022-Miami-GP-Verstappen-Red-Bull-leads-Leclerc-and-Sainz-Ferrari-Photo-Red-Bull-Edited-by-MAXF1net
2022-Miami-GP-Verstappen-Red-Bull-leads-Leclerc-and-Sainz-Ferrari-Photo-Red-Bull-Edited-by-MAXF1net

Hamilton je izgubio u dvoboju protiv Russella koji je imao 18 krugova novije gume u završnici, a sedmi je završio Bottas u Alfa Romeu koji je veći dio utrke bio peti prije pogreške u 17. zavoju kada su ga prestigla oba Mercedesa.

Ocon je, kao i Russell, utrku startao na hardu i izdržao do izlaska sigurnosnoga automobila u posljednjoj trećini utrke kada je prešao s harda na soft i završio osmi nakon starta iz posljednjega reda.

Alonso je upotpunio dobar dan za Alpine na devetom mjestu nakon starta s 11. mjesta iako je dobio pet sekundi kazne zbog kontakta s Gaslyjem koji je kasnije odustao, ali Španjolac je naknadno dobio još pet sekundi kazne zbog stjecanja prednosti napuštanjem staze tako da je ispao iz kruga osvajača bodova.

Albon je iskoristio sudar Strolla i Magnussena te Alonsovu drugu kaznu i osvojio dva boda za Williams, odvozivši osobno najbolji krug utrke u posljednjem krugu, a Stroll je osvojio posljednji bod za Aston Martin.

Verstappen je s 26 osvojenih bodova smanjio Leclercovu prednost s 27 na 19 bodova, a Red Bull je s prvim i četvrtim mjestom smanjio Ferrarijevu prednost s 11 na šest bodova.

2023-Miami-GP-Verstappen-Red-Bull-special-fan-livery-Qualifying-Photo-Red-Bull-Edited-by-MAXF1net
2023-Miami-GP-Verstappen-Red-Bull-special-fan-livery-Qualifying-Photo-Red-Bull-Edited-by-MAXF1net

Verstappen je ostvario dominantnu pobjedu na petoj utrci sezone 2023. u Miamiju s devete startne pozicije, pet sekundi ispred momčadskoga kolege Sergija Pereza, a Fernando Alonso upisao je četvrto postolje na prvih pet utrka.

Verstappen je ostao najduže na stazi nakon starta na hard gumama na kojima je vozio do 45. kruga, a kad se vratio na stazu na novom mediumu bez problema prolazi Pereza za prvo mjesto i vozi uvjerljivo najbrži krug za dodatan bod.

Vodeći vozači na startu su zadržali pozicije na medium gumama, a Verstappen nije napredovao u prvom krugu jer je startao na hardu.

Ali već na kraju trećega kruga Verstappen se probio na šesto mjesto prestigavši Leclerca i Magnussena u jednom potezu na startno ciljnom pravcu.

Verstappen je svoj pohod na vrh nastavio prestigavši Russella za četvrto mjesto, a nakon što su u boks ušli i Alonso i Perez Nizozemac je stigao u vodstvo.

Iako mu je iza leđa bio momčadski kolega Perez na 21 krug novijim gumama iste mješavine hard, Verstappen je nizao impresivne krugove kojima je uspio čak i povećati svoju prednost i u boks ući tek u 45. krugu.

Kad se vratio na stazu na mediumu nije mu dugo trebalo da prestigne Pereza za vodeće mjesto, a u pretposljednjem krugu utrke vozi najbrži krug 1:29.708.

Perez nije uspio biti dovoljno brz da zaprijeti Verstappenu pa se morao zadovoljiti drugim mjestom što znači da je njegov zaostatak za Verstappenom narastao sa šest na 14 bodova.

Alonso je četvrti puta u pet utrka završio treći za Aston Martin, a Russell se s lakoćom obračunao sa Sainzom i završio četvrti za Mercedes.

POSLJEDNJI REZULTATI

GodinaPobjednikPole positionNajbrži krug
2023Max VerstappenSergio PerezMax Verstappen
2022Max VerstappenCharles LeclercMax Verstappen