Kimi bijesan zbog ‘smiješnog provođenja pravila’

Kimi Raikkonen and Max Verstappen Hungarian GP F1 2016 Foto Auto Moto und Sport

Ferrarijev Kimi Raikkonen izrazio je nezadovoljstvo nedosljednom primjenom pravila koja je nazvao ‘smiješnim’, a smatra da je Verstappen dvaput zatvarao putanju u njihovom duelu.

Kimi je imao loše kvalifikacije budući da je rano završio svoj posljednji krug u promjenjivim uvjetima te je zbog toga startao tek 14., ali Finac je uzvratio sjajnom vožnjom u utrci i alternativnom strategijom kojom je došao do šestoga mjesta.

Raikkonen je imao uzbudljiv duel s novom F1 zvijezdom Maxom Verstappenom u kojem je Nizozemac bio vrlo agresivan u obrani svoje pozicije, a suci nisu odlučili ni razmotriti incident dvojice vozača u kojem je Finac oštetio svoje prednje krilo.

“Postoje pravila, ali ovoga vikenda bila su upitna – ne govorim samo o incidentima s Maxom, nego o nekoliko situacija jučer,” rekao je posljednji Ferrarijev svjetski prvak.

“Zašto imamo pravila ako suci mogu odlučiti ‘ovdje je to u redu, a ovdje nije’? Besmisleno je imati pravila ako ne vrijede u svakoj situaciji i za svakoga.”

Finac se osvrnuo i na jučerašnju situaciju u kojoj FIA nije odlučila kazniti pet vozača koji su u Q1 odvozili vrijeme sporije od 107% najbržeg vremena iako su po pravilima trebali startati sa začelja.

Start of the Hungarian GP F1 2016. zoom foto Red Bull
Start VN Mađarske

“Dobar primjer su jučerašnje kvalifikacije gdje imate pravilo 107%, a suci su kaznili samo vozače koji nisu prošli dalje.”

“Kako odjednom možete isto pravilo u istim kvalifikacijama primijeniti na dva različita načina? Ako mi netko može objasniti kako to funkcionira,” pitao se Kimi.

“Ali to je F1 ovih dana i nešto se mora promijeniti. To jednostavno izgleda loše ljudima izvan ovoga sporta, vama medijima, nije pošteno. Ako postoji pravilo, trebali bi ga na svima primijeniti na potpuno isti način.”

Što se tiče samog incidenta s Verstappenom, Kimi kaže da Nizozemac nije bio korektan u njihovom dvoboju u posljednjoj fazi utrke.

“Maknuo se jednom desno, tada sam odlučio ići lijevo, ali on se još jednom pomiče ulijevo – učinio sam sve da izbjegnem kontakt,” rekao je Raikkonen.

U drugoj situaciji Raikkonen je blokirao kotače na kočenju za prvi zavoj kako bi izbjegao Verstappena.

“Slična priča – odlučio sam se za napad i kad sam krenuo vrlo je teško zaustaviti se i izbjeći drugi bolid. Pokušao sam ga izbjeći i jedva sam uspio, ali mislim da dvaput nije bio korektan.”

Učitaj još iz Aktualno

Odgovori

5 Komentari na "Kimi bijesan zbog ‘smiješnog provođenja pravila’"

Sortiraj od:   najnovijeg | najstarijeg | s najviše glasova
senna66
Pretplatnik

Malom se oprašta dosta, no ajde mlad je i naučiti će. Premlad je i previše bahat. Naučit će na težak način. Što se tiće Kimija, rekao je istinu. Tužno je da se nekima neke stvari opraštaju.

Nenad Vlah
Pretplatnik

dok se ne maknu iz f1 ovi senilni stârci,nema naprijed.pravila nisu ista za sve,to je vidjivo iz aviona.

F12013
Pretplatnik

Tako je moj Kimi. E kad bi bar netko poslušao tebe, ne kažeš puno, ali uvijek pametno. Pravila su pravila, nema izuzetaka… Kad su već tu, kakva god bila, sviđala se nekom ili ne, tu su da se poštuju… Gdje ćeš protiv pametnjakovića iz FIA-e. RB naprimjer i Bottasov i Perezov bolid koji nisu ostvarili vrijeme u 107% ne bivaju kažnjeni. Nije bitno zašto to nisu ostvarili, dokaz je da je bilo moguće jer drugi to jesu ostvarili, u istim uvjetima koji su bili dani i njima. Nema isprika….

FerrariHR
Pretplatnik

Čudno je to. Pomalo svi vozači izražavaju nezadovoljstvo,ali se ne minja ništa..Opet nova slika???

F12013
Pretplatnik

Vrijeme je da se nešto počne mjenjat kod ovih pravila.
Al kod mene sve po starom(ili novom), znaš me…;-)

wpDiscuz

Pogledajte i ovo

Red Bull planira koristiti Hondine motore i 2022.

Red Bull želi nastaviti koristiti Hondine pogonske jedinice i nakon što se japanski proizv…