Formula 1 ulazi u jubilarnu 70. sezonu u svojoj povijesti u kojoj nas očekuju brojne promjene u sportskom i tehničkom pravilniku – MAXF1 vam donosi pregled najvažnijih novosti.

Nove oznake guma

2019 F1 Pirelli tyres markings colours
Pirellijeve oznake guma za F1 testiranja 2019.

Novost za 2019. su samo tri boje koje Pirelli koristi za pet komponenti guma za suho koje se odsad zovu C1 (najtvrđa), C2, C3, C4 i C5 (najmekša).

Na svakoj Velikoj Nagradi momčadi imaju na raspolaganju tri specifikacije (ili mješavine) guma za suho. Specifikacije se vizualno razlikuju po boji bočnih natpisa: najmekša dostupna komponenta označena je crvenom bojom, srednje mekana komponenta označena je žutom bojom, a najtvrđa komponenta označena je bijelom bojom.

Bod za najbrži krug

Formula 1 je od 1950. do 1959. bodovala najbrži krug, a od 2019. vozač će morati utrku završiti u prvih deset kako bi dobio dodatni bod za najbrži krug.

Povećana minimalna težina

Minimalna težina za 2017. je porasla na 728 kg zbog većih i težih guma kao i širih bolida, a 2018. na 734 kg zbog uvođenja halo sustava zaštite vozačeve glave. Godine 2019. minimalna težina povećana na 743 kg zbog većih krila i uvođenja minimalne težine vozača sa sjedalom.

Minimalna težina vozača sa sjedalom

Kako bi se pomoglo težim vozačima, 2019. je uvedena minimalna težina vozača sa sjedalom od 80 kg, a u slučaju da je vozač sa sjedalom lakši od 80 kg njegova se težina nadopunjava s posebno smještenim balastom u sjedalu.

Nove kacige i biometrijske rukavice

Vozači od 2019. moraju koristiti biometrijske rukavice koje su neki vozači koristili i prošle godine, a kacige su postale sigurnije zahvaljujući novim standardima i manjim vizirima.

Povećana maksimalna količina goriva za utrku

Zbog većega otpora zraka i veće težine, ali i zbog želje da vozači manje štede gorivo u utrci, FIA je povećala dopuštenu količinu goriva za utrku sa 105 na 110 kg.

Još stroža kontrola korištenja ulja

Momčadi moraju isprazniti vanjske spremnike ulja tijekom kvalifikacija kako ne bi mogli koristiti ulje za dobivanje dodatne snage u posebnim načinima rada motora.

Start iz boksa

Vozači koji startaju iz boksa od 2019. će također smjeti voziti krug zagrijavanja s ostalim vozačima nakon čega se moraju vratiti u boks i startati utrku kad se upali zeleno svjetlo na izlazu iz boksa.

Svjetla za kraj utrke

Kao reakcija na VN Kanade 2018., kada je Winnie Harlow tradicionalnom crno-bijelom zastavom s kvadratićima označila kraj utrke krug prerano, FIA je uvela svjetlo koje će označiti kraj utrke.

Tradicionalna zastava i dalje ostaje, ali će sad imati samo simboličnu funkciju.

Samoinspekcija četvrtkom

Momčadi su dosad svoje bolide četvrtkom morali dostaviti u FIA-inu garažu na pregled, a 2019. će momčadi same vršiti te preglede. Momčadi potvrdu legalnosti bolida FIA-i moraju dostaviti najkasnije 18 sati prije početka 1. slobodnog treninga, a FIA će, kao i dosad, provjeravati bolide nakon svake sesije, posebno nakon kvalifikacija i utrke.

Kazne na startu utrke

Prošle godine FIA je uvela pravilo da vozači koji dobiju više od 15 mjesta kazne automatski idu na kraj poretka, a ukoliko više vozača dobije takvu kaznu poredak se odlučivao prema redoslijedu kojim su izašli na stazu na prvom slobodnom treningu.

Od 2019. taj će se redoslijed utvrditi prema kvalifikacijskim rezultatima što će vozače prisiliti da sudjeluju u kvalifikacijama čak i ako imaju ovakvu kaznu.

Prestizanje nakon povlačenja sigurnosnog automobila

Vozači su dosad mogli pretjecati nakon takozvane prve linije sigurnosnog automobila nakon što bi se sigurnosni automobil povukao u boks. Od 2019. pretjecati se smije tek nakon što se prijeđe startno ciljna crta.

Aerodinamičke promjene

Prednja krila

2019 F1 Ferrari SF90 front wing detail undernose vanes front suspension side view Photo Ferrari Edited by MAXF1net

Prednja krila su 200 mm šira i sada su široka okruglo 2 metra (prošle godine 1800 mm), a bočne ploče sada su jednostavnije, bez proreza i krilaca na rubovima. Također, zabranjene su kaskade na rubovima krila i slični usmjerivači zraka, a zakrivljenost elemenata strogo je kontrolirana pravilima.

Krilo je pomaknuto naprijed 25 mm, a sve kako bi bolidi iza sebe ostavljali manje turbulencija što bi trebalo olakšati praćenje bolida ispred i omogućiti više pretjecanja.

Usisnici za hlađenje kočnica

2019 McLaren MCL34 front suspension Photo McLaren Edited by MAXF1net

Momčadi od 2019. imaju puno manju zonu oko prednjih kočnica u koju mogu smještati aerodinamičke elemente kako bi bolidi iza sebe ostavljali manje turbulencija.

Usmjerivači zraka iza prednjih kotača

2019 Red Bull RB15 Honda launch pictures area behind front wheels and sidepod area side Photo Red Bull Edited by MAXF1net

Sada se nalaze više naprijed te su niži (350 mm umjesto 475 mm), također s ciljem da se smanje turbulencije.

Stražnje krilo

2019 F1 tech Mercedes F1 W10 EQ Power + rear end engine cover rear floor wing Photo Daimler Edited by MAXF1net

Ove godine stražnje krilo je više i 100 mm šire, a DRS sustav ima 25% snažniji učinak zahvaljujući većem prostoru kada je gornji element otvoren. Bočne ploče stražnjega krila sada su jednostavnije, s manje proreza koji su dopušteni samo na određenim mjestima.

Load More Related Articles
Load More In Sportski pravilnik
Subscribe
Obavijesti me o
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Check Also

Prije pet godina vozila se posljednja VN Kine – 1000. utrka Formule 1

Lewis Hamilton na današnji je dan 2019. na dominantan način stigao do druge pobjede u sezo…