Koliko je zaista dobar McLarenov MCL32?

Alonso Mclaren Honda Canadian GP F1 2017 second chicane Photo McLaren

Unatoč razočaravajućem zaostatku u snazi Honde za vodećim motorima u Formuli 1 Mercedesom i Ferrarijem, McLaren je imao prilično ohrabrujuće posljednje tri utrke iako su još uvijek jedina momčad koja ove godine još nije osvajala bodove.

Alonso se u Španjolskoj kvalificirao u Q3 i tamo odvozio fenomenalan krug koji mu je bio dovoljan za sedmo mjesto na startu iza nedodirljive trojke Mercedes, Ferrari i Red Bull.

Dobra McLarenova forma nastavila se i u Monaku gdje je utjecaj snage motora najmanje izražen u cijelom kalendaru, ali ono što je posebno ohrabrujuće za momčad iz Wokinga njihovo je izdanje u Kanadi gdje je Alonso bio tek 1.2 sekundi sporiji od najbržeg Hamiltona u Q2.

Alonso se na kraju kvalificirao na 12. mjesto i bio na putu da na brzoj stazi u Montrealu osvoji prvi bod za McLaren u sezoni, ali kvar na Hondinom motoru uništio je njihove nade.

Alonso bi se u Kanadi s Mercedesovim motorom kvalificirao na treće mjesto

Hondin zaostatak u snazi za Mercedesom i Ferrarijem procjenjuje se na oko 100 konjskih snaga s obzirom da ove sezone još nisu uveli značajnija poboljšanja (tek 10-ak KS u Španjolskoj zahvaljujući novom usisnom sustavu), što je više nego što su završili prošlu sezonu.

Iz McLarena stižu još pesimističnije procjene od oko 125 KS zaostatka, a njemački Auto Motor und Sport navodi nešto realnijih 90 KS zaostatka. Bilo kako bilo, dovoljno za 1.3 sekundi zaostatka u periodima punoga gasa u Montrealu, prema McLarenovim internim izračunima.

McLaren je i procijenio da bi se Fernando Alonso s Mercedesovim motorom kvalificirao na treće mjesto u Kanadi ispred Bottasa dok bi im Hamilton i Vettel ostali neuhvatljivi.

MCL32 radi u svim uvjetima

Button McLaren Honda MCL32 Monaco GP F1 2017 Foto McLaren

Slično kao i Ferrarijev SF70H, McLarenov MCL32 vrlo dobro koristi osjetljive Pirellijeve gume koje je ove godine teško dovesti u optimalno radno područje koje je uže nego ikad.

Dok su gume u radnom području funkcioniraju vrlo dobro i nude puno prijanjanja, ali ako su temperature malo preniske ili previsoke prijanjanje značajno pada i vozačima nije lako vratiti ih na pravu temperaturu.

Na testiranju Pirellijevih guma za 2017. sudjelovali su samo Mercedes, Ferrari i Red Bull, ali McLaren je jedina momčad koja je poslala vlastitog promatrača na sva 24 održana testa koji ih je tražio dodatne informacije osim onih uobičajenih koje su dobile sve ostale momčadi koje nisu sudjelovale u testovima.

McLarenova poboljšanja rade

McLaren je posljednjih godina, na čelu s Peterom Prodromouom, restrukturirao svoj tehnički odjel kojega sada odlikuje horizontalna struktura, posve suprotna nekadašnjoj strukturi a Adrianom Neweyem na čelu, a ove godine do izražaja dolaze metodičnost i sistematičnost njihova rada.

Momčad je sezonu započela s relativno jednostavnim aerodinamičkim paketom koji iz utrke u utrku postaje sve složeniji kako se momčad uvjerava u funkcioniranje pojedinih dijelova.

Njihova su poboljšanja za Španjolsku i Monaku bila ogromna, a posebno je ohrabrujuće što rade upravo onako kako je momčad očekivala, što im daje samopouzdanje da nastave s poboljšavanjem bolida do kraja sezone.

Što McLaren može s poboljšanom Hondom?

Vandoorne McLaren Honda MCL32 Monaco GP F1 2017 close rear end Photo McLaren

Sasvim je izvjesno da bi se McLaren s Mercedesovim ili Ferrarijevim motorom borio s Red Bullom, ali što mogu s novom specifikacijom Hondina motora?

Japanci kasne s novom specifikacijom zbog nepodudaranja podataka s testnoga stola i stvarnih podataka na stazi, ali poboljšanje u snazi trebalo bi biti oko 50 KS.

McLaren bi se s tom snagom trebao jasno izdignuti iznad konkurencije u sredini poretka, ali Red Bull će vjerojatno ostati nedostižan u normalnoj utrci.

Jedino kiša, povoljna konfiguracija staze i Alonsove vozačke bravure mogu McLaren Hondi donijeti šokantno pobjedničko postolje još ove godine. Ako ćemo doslovno tumačiti Alonsove izjave, ni pobjedničko postolje neće biti dovoljno da zadrži dvostrukog svjetskog prvaka, ali nakon gotovo tri godine u kojima mu je najbolji rezultat bilo peto mjesto postolje bi pokazalo jasan napredak i nadu da bi se 2018. mogli boriti za pobjede. Vrijeme će pokazati.

Učitaj još iz Analiza

Odgovori

Budi prvi koji će komentirati ovu vijest!

wpDiscuz

Pogledajte i ovo

Kako je Hamilton odvozio tako brz najbrži krug u Imoli

Lewis Hamilton odvozio je uvjerljivo najbrži krug utrke na VN Emilije Romagne koji mu je d…