Haas je u Monzu došao s valovitim stražnjim krilom na čiji su razvoj potrošili gotovo milijun eura, a unatoč plasmanu u Q3 ostali su bez bodova.

Romain Grosjean imao je senzacionalan start sezone i bodove je osvojio na tri od prve četiri utrke, uključujući šesto mjesto na prvoj utrci u Australiji i peto mjesto na idućoj utrci u Bahrainu.

Ali na idućih deset utrka momčad je samo jednom osvojila bodove, Grosjeanovim sedmim mjestom koje im je donijelo šest bodova.

S novom specifikacijom Ferrarijeva motora i posebnim valovitim stražnjim krilo za niske downforce zahtjeve brze Monze bolid je od prvoga dana pokazao obećavajuću brzinu.

Gutierrez se prvi puta u sezoni kvalificirao u Q3 gdje je završio deseti, a Grosjean je startao 17. zbog promjene mjenjača.

Situacija je djelovala obećavajuće, ali Gutierrez je lošim startom izgubio previše pozicija i završio 13. nakon dva ulaska u boks, a Grosjean nije mogao bolje od 11. mjesta na strategiji jednoga ulaska u boks.

“Esteban je nažalost zeznuo start,” rekao je šef momčadi Gunther Steiner.

“Ne znam zašto nije dobro odradio startnu proceduru, možda je pritisak bio prevelik. Ne samo da smo zbog toga propustili dobru priliku za bodove, nego je i sam propustio osvojiti svoje prve bodove.”

Gutierrez je ove sezone čak četiri puta završio 11., a završio je sve utrke osim prve dvije u Australiji i Bahrainu na kojima je Grosjean osvojio 18 bodova.

“Bio je to vrlo razočaravajući start utrke u kojem sam izgubio nekoliko pozicija. Bilo se vrlo teško oporaviti nakon toga, ali dao sam sve od sebe,” rekao je Gutierrez.

“U prvoj dionici sam se mučio na potrošenim gumama dok su ljudi oko nas imali nove gume.”

“Sad se okrećemo Singapuru gdje ćemo pokušati biti jači.”

Haas sprema nadogradnje za Singapur

Esteban Gutierrez Haas Ferrari VF-16 Italian GP F1 2016 Foto Haas
Esteban Gutierrez, Monza, Haas VF-16 (Foto: Haas)

Iako Haasovom bolidu više odgovaraju staze na kojima je potrebno manje downforcea (kojeg im nedostaje) na kojima do izražaja dolazi snažan Ferrarijev motor iz 2016., Steiner vjeruje da i u Singapuru mogu biti jaki.

“Bili smo bolji u Hockenheimu, a na Spa i Monzi otišli smo još korak naprijed. Vidjet ćemo hoće li se taj trend nastaviti i na idućim utrkama,” rekao je Steiner.

“U Singapuru ćemo imati manji paket nadogradnji koji će nam, nadam se, pomoći.”

“Sve bolje razumijemo svoj bolid. U posljednjih četiri pet utrka naučili smo puno, a i bolje se nosimo s gumama.”

“Znamo da moramo reagirati kada temperature nisu u optimalnom rasponu.”

Krilo od milijun dolara bačeno u vjetar?

Haas Ferrari VF-16, VN Italije, Monza (Foto: Auto Moto und Sport)
Haas Ferrari VF-16, VN Italije, Monza (Foto: Auto Moto und Sport)

Haas je odlučio izraditi posebno stražnje krilo za Monzu koja ima najniže downforce zahtjeve u cijelom kalendaru, a koje je funkcioniralo jako dobro i momčadi donijelo tek drugi Q3 plasman u cijeloj sezoni i prvi nakon druge utrke sezone u Bahrainu.

Na njihovu žalost, zbog Gutierrezove pogreške (i Grosjeanove promjene mjenjača) Haas je Monzu napustio bez bodova, a šteta je još veća jer to krilo najvjerojatnije neće moći koristiti ni na jednoj od preostalih sedam staza ove sezone.

Monza je specifična zbog svoje konfiguracije i brzina na pravcu važnija je nego na ijednoj drugoj stazi (jedina usporediva staza je stari Hockenheim koji se u toj konfiguraciji posljednji put vozio 2001.) i zato si razvoj specifičnih krila mogu priuštiti samo neke momčadi.

Jedine staze s nižim downforce zahtjevima do kraja sezone su Austin, Brazil i Abu Dhabi, ali valovito krilo iz Monze vjerojatno proizvodi premalo downforcea za njihove konfiguracije.

Meksiko je također vrlo brza staza, ali se tamo zbog visoke nadmorske visine koriste vrlo visoke postavke downforcea koje u rijetkom zraku i dalje omogućuju brzine veće od 360 km/h.

Iduće sezone mijenjaju se pravila i bolidi će imati šira i niža stražnja krila pa će Haas sigurno žaliti za propuštenom prilikom u Monzi.

REZULTATI: Romain Grosjean 2016.

REZULTATI: Esteban Gutierrez 2016.

REZULTATI: Haas Ferrari 2016.

REZULTATI: Sezona 2016.

REZULTATI: Poredak vozača

REZULTATI: Poredak momčadi

Status korištenja pogonskih jedinica

momcadi-haas-2016

Učitaj još povezanih članaka
Učitaj još iz Tehnika - vijesti

Odgovori

Budi prvi koji će komentirati ovu vijest!

wpDiscuz

Pogledajte i ovo

Haas predstavio vizualni identitet za 2024.

Posljednja momčad prošlogodišnjega prvenstva Haas danas je otkrila kako će izgledati boje …