Trostruki svjetski prvak Niki Lauda oštro je kritizirao uvođenje halo sustava zaštite vozačeve glave u 2018. i smatra da postoje bolja rješenja koja bi se mogla uvesti 2019.

FIA je prošle godine intenzivno testirala halo sustav zaštite koji su isprobali na svim bolidima, ali zbog dvojbenog izgleda koji se nije nimalo svidio ni vozačima ni navijačima testirana su još dva rješenja, Red Bullov aerovizir i tzv. ‘shield’ sustav koji je vrlo sličan Red Bullovom rješenju.

Red Bullov vizir zbog manjka razvoja nije prošao FIA-ine sigurnosne testove, a Vettel je nakon prvoga testa zaštitnog vizira na Silverstoneu rekao da mu se vrtilo od zakrivljenosti vizira nakon samo jednoga kruga.

Nakon što je potvrđeno da će se halo zaštita koristiti u F1 2018. Lauda je oštro kritizirao takvu odluku koju je ocijenio ishitrenom i nelogičnom budući da su zbog nedostataka halo zaštite i testirali druga rješenja.

Daniel Ricciardo Red Bull RB12 Belgian GP F1 2016 halo concept Foto Red Bull
Daniel Ricciardo Red Bull RB12 Belgian GP F1 2016 halo concept Photo Red Bull

“Nema sumnje da morate poboljšati sigurnost kad možete. Koristili smo halo, Red Bullov aerovizir i shield zaštitu. Nitko nije siguran što je prava odluka,” rekao je Lauda.

“Morate donijeti pravu odluku o takvim pitanjima, a halo je pogrešna odluka.”

Momčadi su prošle godine izglasale halo sustav samo zato da dobiju još godinu dana odgode za njegovo uvođenje kako bi se testirala druga rješenja, a FIA ga je uvela iako je na jučerašnjem glasanju devet od deset momčadi bilo protiv uvođenja u 2018. (samo je Ferrari bio za halo zaštitu).

Halo sa sobom nosi i potencijalni problem vidljivosti u zavojima poput Eau Rougea, a neki vozači komentirali su da je osjećaj kao da se voze ispod kaveza.

Laudi je nevjerojatno da je FIA spremna uništiti izgled bolida samo kako bi marginalno povećali sigurnost bolida.

“Izgleda smrtno loše,” komentirao je Lauda.

Sebastian Vettel Ferrari SF16-H tries new halo2 concept Great Britain GP Silverstone F1 2016 Foto Ferrari

“Halo uništava DNA bolida Formule 1. FIA je Formulu 1 učinila sigurnom koliko god se moglo. A opasnost od letećih kotača uvelike je eliminirana jer su kotači bolje pričvršćeni.”

Mercedesov neizvršni direktor Lauda vjeruje da je definitivno bilo boljih rješenja koja bi se mogla uvesti i 2019., bez da se na brzinu uvodi nezadovoljavajuće rješenje.

“Uvjeren sam 100% da postoje bolja rješenja od halo sustava, inače ne bismo testirali tri rješenja.”

“Ako pronađemo nešto što ne narušava izgled, mogli bismo to uvesti 2019. Nema razloga da požurujemo nešto što ćemo kasnije požaliti.”

HALO SUSTAV – GALERIJA FOTOGRAFIJA

 

Učitaj još iz Aktualno

Odgovori

Budi prvi koji će komentirati ovu vijest!

wpDiscuz

Pogledajte i ovo

Sainz ‘nije jako zadovoljan’ sedmim mjestom u Barceloni

Carlos Sainz kaže da nije jako zadovoljan sedmim mjestom na svojoj domaćoj utrci u Španjol…