2024-Saudi-Arabian-GP-Bearman-Ferrari-on-the-grid-Photo-Ferrari

Ferrarijev rezervni vozač Oliver Bearman kaže da je zadovoljan svojom prvom F1 utrkom u kojoj je sjajnom vožnjom završio na sedmom mjestu, a Charles Leclerc kaže da ga je bio ‘iznimno impresivan’ s obzirom na limitirane pripreme.

Bearman je tri sata prije trećega slobodnog treninga saznao da će mijenjati Sainza, a 18-godišnji Britanac sjajno je iskoristio priliku i već od prvih krugova na treningu pokazao impresivnu brzinu, kontrolu i samopouzdanje.

U kvalifikacijama nije uspio spojiti čist krug u završnici Q2 te propustio ući u Q3, ali s 11. startnoga mjesta Bearman nije žurio nego je postupno hvatao ritam i izveo neka prilično dobra pretjecanja.

“Mislim da sam se dobro pokazao, što je najvažnije, zar ne?” rekao je Bearman.

“Ovo su teške okolnosti, nisam imao puno krugova na stazi. Ali mislim da sam danas maksimizirao sve.”

“Izgubio sam puno vremena pokušavajući prestići Hulkenberga, koji je iskoristio svoje iskustvo da me zadrži nekoliko krugova više nego što je trebao, tako da je to moja greška. Ali bila je to dobra utrka.”

Nakon pretjecanja Tsunode i Zhoua, Bearman se puno više namučio protiv iskusnoga Hulkenberga, a u završnici utrke morao je pritiskati kako ga ne bi stigli jureći Norris i Hamilton koji su bili na soft gumama.

“Osjećao sam se kao da sam malo brži od Alonsa i Russella ispred, ali ne dovoljno da ih uhvatim jer je razlika bila prilično velika. Bio sam šokiran koliko smo jako pritiskali, svakim krugom sve brže.”

“Fizički je to bila stvarno teška utrka. Posebno na kraju, kada su me lovila dvojica na soft gumama, morao sam pritiskati do granice. Nisam se mogao opustiti, stalno sam gledao u retrovizore.”

“Ali to je bila stvarno uzbudljiva i zabavna utrka. Bilo je potrebno puno preciznosti s ovako blizu zidova, ali volio sam svaki trenutak. Bila je to mentalno teška utrka, kao što se i očekivalo, a i fizički sam se mučio. Ali bila je to odlična zabava.”

Ipak, najduža utrka u njegovoj dosadašnjoj karijeri uzela je danak jer njegovo tijelo nije naviklo na tako velika opterećenja zbog puno bržih F1 bolida u odnosu na F2 – Bearman je u F1 kvalifikacijama vozio 13.6 sekundi brže nego u F2 kvalifikacijama dan ranije.

“Mislim da me boli posebno donji dio leđa i vrat”, priznao je.

“Ova sjedala zahtijevaju malo finoga podešavanja, a kako je ovo prva utrka, nismo baš imali vremena usredotočiti se na to. Nisu najudobnija, ali sretan sam što smo brzo završili. Bila je to dobra motivacija da brže završim utrku.”

Bearman se nada da će se Sainz oporaviti do Australije

Iduća utrka prvenstva vozi se za dva tjedna u Melbourneu, a još nije sigurno hoće li se Sainz uspjeti oporaviti nakon operacije slijepoga crijeva.

Bearman će ionako biti u Melbourneu zbog Formule 2 tako da će biti spreman ukoliko bude potrebno.

“Carlos izgleda dobro pa mi je drago da se dobro oporavlja. Na kraju, to nije moja odluka. Ako se bude osjećao dobro, a nadam se da hoće, bit će u bolidu u Melbourneu.”

“Na kraju dana to je njegov bolid, to je njegovo prvenstvo. Nadam se najboljem za njega. Sjajno je imati ovu priliku u F1, ali moj glavni fokus ove godine je F2. Formula 2 će sada biti malo manje komplicirana. Ne moram brinuti baterijskoj strategiji ili nečem sličnom.”

“Mislim da je F2 fantastičan trening jer sam se osjećao stvarno pripremljenim. Mislim da ste vidjeli iz moga prvog kruga na završnom treningu da sam bio ravnomjeran u tempu, tako da je to dokaz da niže trkaće serije dobro pripremaju vozače za F1.”

Leclerc – ‘Bearman je bio nevjerojatan’

“On to potpuno zaslužuje,” rekao je momčadski kolega Leclerc kada mu je rečeno da je Bearman bio vozač dana za navijače.

“Napravio je nevjerojatan posao već od trećega trenoinga. Bio je odmah u ritmu u kvalifikacijama. Odradio je sjajan posao i propustio je Q3 za tako malo i mislim da je danas bio nevjerojatan.”

“Biti s njim u istoj garaži, vidjeti kako je radio i kako je pristupio cijeloj ovoj situaciji s toliko smirenosti, bilo je to vrlo, vrlo impresivno.”

“Očito je bio jako uzbuđen, ali bilo je stvarno impresivno. Mislim da je svima pokazao za što je sposoban. Završiti sedmi u svojoj prvoj utrci u Formuli 1, nakon što si to odradio samo treći trening, u novom bolidu, jednostavno je iznimno impresivno.”

“Stoga sam siguran da je iznimno ponosan, ali svi su primijetili koliko je talentiran je i pretpostavljam da je samo pitanje vremena kada će doći ovdje u Formulu 1.”

Gledaj Formulu 1 ekskluzivno na Sport Klubu uz EON TV i Telemach.

Load More Related Articles
Load More In Aktualno
Subscribe
Obavijesti me o
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Check Also

Četiri aktualna vozača koja su slavila na stazi Gilles Villeneuve

Samo četiri od trenutnih dvadeset vozača u Formuli 1 znaju kako je pobijediti na jednoj od…