Liberty Media grupa predstavila je plan u pet točaka koji se tiče budućnosti Formule 1 iza 2020. koji su predstavili momčadima u Bahrainu.

Pet ključnih područja su zarada, upravljanje, sportski i tehnički pravilnik, pogonske jedinice i troškovi.

Kao što su već više puta istaknuli, Liberty Media želi da se F1 bolidi mogu više utrkivati i lakše pretjecati, a fokus bi se trebao vratiti na vozača, a ne na tehnologiju kao što je to trenutno slučaj.

Dijelovi će biti više standardizirani nego prije, ali aerodinamika, ovjes i motori će i dalje biti ključna područja u kojima će se F1 bolidi međusobno razlikovati.

Motori bi od 2021. trebali biti jeftiniji, glasniji i jednostavniji, a želi se smanjiti i potreba za kaznama na startu utrke zbog prekomjernog korištenja elemenata pogonskih jedinica. Također, motori i dalje moraju biti ‘hibridni, relevantni za cestu i omogućiti proizvođačima da načine jedinstvene i originalne pogonske jedinice’.

Nova pravila trebala bi pogodovati novim momčadima i proizvođačima motora, a privatne momčadi trebale bi imati iste uvjete kao i tvorničke momčadi poput Mercedesa, Ferrarija i Renaulta.

Raspodjela zarade među momčadima trebala bi biti ujednačenija, planirana je i financijska potpora za proizvođače motora, ali povijesna važnost pojedinih momčadi i dalje će biti prepoznata.

Sainz leads Alonso Australian GP F1 2018 Photo Renault

Što se tiče upravljanja, cilj je pojednostaviti strukturu koju čine F1, FIA i momčadi.

“Formula 1 je sport s bogatom poviješću, želimo sačuvati, zaštititi i pojačati tu povijest oslobađajući potencijal F1, stavljajući navijače u srce uzbudljivijeg i izjednačenijeg sporta,” rekao je Chase Carey, izvršni direktor Formule 1.

“Nosi nas jedna želja – stvoriti vodeći svjetski brend.”

“Želimo da F1 bude centralizirana oko navijača, komercijalno uspješna, profitabilna za momčadi i s tehnološkim inovacijama u srcu svega.”

Mercedesovi šefovi Toto Wolff i Niki Lauda nakon sastanka na kojem su prezentirane nove ideje i ciljevi smjesta su se išli naći s Ferrarijevim Maurizijom Arrivabeneom kako bi prokomentirali ono što su upravo čuli.

Učitaj još iz Aktualno

Odgovori

Budi prvi koji će komentirati ovu vijest!

wpDiscuz

Pogledajte i ovo

Utrka prekinuta, Hamilton se razbio, veliki sudar Bottasa i Russella

George Russell i Valtteri Bottas imali su žestoki sudar u 32. krugu VN Emilije Romagne nak…