Novi vlasnici Formule 1 Liberty Media traže nove načine kako ovaj sport učiniti atraktivnijim, posebno mlađim generacijama, a jedan od prijedloga koji razmatraju je i uvođenje kraćih kvalifikacijskih utrka subotom koje bi odredile poredak na startu prave utrke.

Promjene u formatu F1 vikenda posljednjih se godina sve češće spominju, uključujući smanjenje broja slobodnih treninga ili uvođenje startnog poretka na temelju obrnutog poretka u svjetskom prvenstvu, ali najnovija ideja tiče se promjene formata kvalifikacija.

Njemački Auto Motor und Sport prenosi da Liberty Media zagovara ideju da se umjesto kvalifikacija subotom, koje određuju startni poredak za nedjeljnu utrku, vozi kraća, kvalifikacijska utrka u trajanju od 100 kilometara (podsjećamo, sve utrke osim VN Monaka moraju se voziti minimalno 305 km).

Petkom bi se i dalje vozila dva slobodna treninga, ali oba poslijepodne, dok bi ishod subotnje kvalifikacijske utrke odredio poredak za pravu utrku u nedjelju.

Prijedlog prema kojem bi se startni poredak za nedjeljnu utrku formirao po uzoru na obrnuti poredak u svjetskom prvenstvu je odbačen jer je ‘previše umjetan’, kao i ideja da se startni poredak formira po uzoru na obrnuti poredak iz posljednje utrke.

Vozači u kvalifikacijskoj utrci, koja bi trajala oko pola sata, ne bi morali mijenjati gume niti štedjeti gorivo pa bi navijači mogli vidjeti vozače kako jure 100% od prvoga do posljednjeg kilometra.

Još nije jasno kako bi se odredio startni poredak za kvalifikacijsku utrku niti bi li takva utrka nosila određene bodove za svjetsko prvenstvo.

Učitaj još iz Aktualno

Odgovori

Budi prvi koji će komentirati ovu vijest!

wpDiscuz

Pogledajte i ovo

Rosberg se bojao da neće moći držati korak sa Schumacherom

Nico Rosberg otkrio je da se bojao da neće moći držati korak sa sedmerostrukim svjetskim p…