Licence, vozački protokoli i kazne

Svi vozači moraju imati FIA Super Licencu kako bi se natjecali u Formuli 1, a jedini način da se ona dobije je zadovoljavanje strogih kriterija.

Postoje stroga pravila ponašanja na stazi i suci na utrkama mogu vozačima dodijeliti razne kazne ukoliko ih ne budu poštivali tijekom treninga ili utrke. Neki od prekršaja su prerani start, uzrokovanje incidenta, nesportsko blokiranje drugih vozača, smetanje drugim vozačima koji ih prestižu za krug ili prebrza vožnja u boksu.

Vozači ne smiju napuštati stazu bez valjanog razloga, primjerice ne smiju sjeći šikanu prije ili nakon mjerenih krugova kako bi se uštedjelo na vremenu i gorivu te prilikom borbe s drugim vozačima ne smiju mijenjati smjer više od jednom. Ako se vozač maknuo s trkaće putanje kako bi obranio svoje mjesto, smije se vratiti na nju, ali mora biti siguran da je između njega i ruba staze ostalo prostora širine bolida (cca 2 m).

Najčešće kazne u utrci su kazna prolaska kroz boks (eng. drive-trough penalty), kazna pet sekundi stajanja u boksu te kazna od deset sekundi stajanja u boksu. U slučaju kazni od pet ili deset sekundi stajanja u boksu, momčad tijekom tog vremena ne smije raditi na bolidu niti mijenjati gume, ali od 2014. moguće je primjerice odraditi kaznu od pet sekundi stajanja u boksu te nakon isteka tih pet sekundi promijeniti gume.

U bilo kojem od navedena tri slučaja, vozač ima tri kruga da odradi kaznu od trenutka kad ga momčad o njoj obavijesti. Ukoliko to ne učini, dobit će crnu zastavu te biti isključen s utrke. Iznimka je kazna od pet sekundi stajanja u boksu koju vozač ne mora odraditi, a u tom slučaju će mu se na vrijeme utrke dodati pet sekundi.

Ukoliko vozač dobije kaznu u posljednja tri kruga utrke, tada može nastaviti utrku bez odrađivanja kazne, ali će mu se na ukupno vrijeme utrke dodati pet sekundi u slučaju kazne od pet sekundi stajanja u boksu, 20 sekundi u slučaju kazne prolaska kroz boks i 30 sekundi u slučaju kazne od deset sekundi stajanja u boksu.

U nekim slučajevima suci se mogu odlučiti i na strože kazne. Vozače mogu kazniti startanjem s nekoliko mjesta lošije startne pozicije od one koju ostvari u kvalifikacijama (najčešće kazne su pet ili deset mjesta niža startna pozicija). Mogu dodavati vremenske kazne na ukupno vrijeme utrke, opomenuti vozače, isključiti ih iz rezultata ili ih suspendirati s iduće utrke.

Bilo koji vozač koji skupi tri opomene u sezoni automatski će dobiti kaznu startanja s deset mjesta lošije startne pozicije na idućoj utrci, ali samo ako su dvije ili više opomena vezane uz vozačke prekršaje. Suci mogu dodjeljivati i kaznene bodove na vozačke Super Licence. Ako vozač skupi 12 kaznenih bodova u periodu od 12 mjeseci, gube Super Licencu na jednu utrku, odnosno neće voziti iduću utrku.

Cijeli FIA F1 sportski pravilnik za 2017. možete preuzeti ovdje.

 • 2021 Bahrain F1 testing F1 2021 cars side Photo Pirelli

  Najvažnije promjene uoči F1 sezone 2021.

  Nova sezona Formule 1 donosi i nekoliko važnih promjena u sportskom i tehničkom pravilniku…
 • 2019 McLaren MCL34 front wing pillars area Photo McLaren Edited by MAXF1net

  Promjene za 2019.

  Formula 1 ulazi u jubilarnu 70. sezonu u svojoj povijesti u kojoj nas očekuju brojne promj…
 • Australian GP F1 2018 start Photo Red Bull

  Promjene za 2018.

  Pregled svih promjena u Formuli 1 2018. …
Učitaj još iz Sportski pravilnik

Odgovori

Budi prvi koji će komentirati ovu vijest!

wpDiscuz

Pogledajte i ovo

Najvažnije promjene uoči F1 sezone 2021.

Nova sezona Formule 1 donosi i nekoliko važnih promjena u sportskom i tehničkom pravilniku…