Formula 1 potvrdila je da će glavni grad Španjolske biti domaćin utrke od 2026. godine sve do kraja 2035. na potpuno novoj uličnoj stazi dok je budućnost staze u Barceloni još uvijek neizvjesna.

Nova staza će uključivati i ulične i neulične dijelove i krug će biti duljine 5474 metara, a ukupno će biti 20 zavoja uz predviđeno vrijeme po krugu od 1:32.

Formula 1 posljednji je put imala utrku u području Madrida na stazi Jarama koja se nalazi sjeverno od španjolske prijestolnice na kojoj se vozilo devet puta između 1968. i 1981.

Nova staza bit će izgrađena oko izložbenoga centra IFEMA i također će uključivati vrhunsku zgradu Paddocka s novim trkaćim tornjem i uredskim prostorima, VIP ugostiteljskim i zabavnim područjima.

Staza bi trebala imati kapacitet za više od 110 000 navijača dnevno koji će biti smješteni na tribinama, stajaćim mjestima i VIP dijelovima. Također postoje planovi za povećanje kapaciteta staze na 140 000 dnevno tijekom prve polovice ugovora čime bi Madrid postao jedno od najvećih mjesta u F1 kalendaru.

Mapa staze u Madridu na kojoj će se od 2026. voziti utrke Formule 1

Smještena u gradu Madridu i pet minuta od zračne luke Madrid-Barajas Adolfo Suarez, utrka će postati jedna od najpristupačnijih u F1 kalendaru sa stazom koja je od grada udaljena kratkom vožnjom metroom ili vlakom.

Procjenjuje se da će 90% navijača moći do Paddocka doći javnim prijevozom dok će navijači koji borave u lokalnom smještaju biti udaljeni nekoliko minuta hoda.

“Formula 1 predana je postizanju neto nulte emisije ugljika do 2030., a IFEMA MADRID dijeli viziju da Veliku nagradu Španjolske učini jednim od najodrživijih F1 događaja sezone”, stoji u priopćenju.

“Sve zgrade IFEMA MADRID koriste 100% certificiranu obnovljivu energiju u svim izložbenim dvoranama i bilo koja privremena građevina izgrađena za utrku bit će izgrađena od materijala koji se mogu reciklirati.”

Sveobuhvatni prijedlog IFEMA MADRID dobio je široku podršku nacionalnih, regionalnih i lokalnih vlasti, uključujući ključne faktore kao što su regionalna vlada Madrida, Gradsko vijeće Madrida i Gospodarska komora.

“Madrid je nevjerojatan grad s nevjerojatnom sportskom i kulturnom baštinom, a današnjom objavom počinje uzbudljivo novo poglavlje za F1 u Španjolskoj,” rekao je CEO Formule 1 Stefano Domenicali.

“Želio bih zahvaliti timu IFEMA MADRID, regionalnoj vladi Madrida i gradonačelniku na sastavljanju fantastičnoga prijedloga. On doista utjelovljuje viziju Formule 1 za stvaranjem višednevnoga spektakla sporta i zabave koji pruža maksimalnu vrijednost za obožavatelje i prihvaća inovacije i održivost.”

2023-Red-Bull-show-run-in-Madrid-July-Sergio-Perez-Photo-Red-Bull
Sergio Perez u demonstracijskoj vožnji na ulicama Madrida u srpnju 2023. (Photo: Red Bull)

“Moderni bolidi Formule 1 koji se utrkuju na novoj stazi u španjolskom glavnom gradu Madridu primamljiva su perspektiva”, dodao je FIA-in predsjednik Mohammed Ben Sulayem.

“Dok napredujemo prema uvođenju pravila FIA Formule 1 za 2026., koji su uokvireni s nultom bilancom ugljičnih emisija do 2030., zadovoljstvo je vidjeti da su lokalni organizatori stavili oštri fokus na ekološku održivost u svojim planovima. Kao što je uobičajeno, predložena staza bit će podvrgnuta homologaciji FIA-e i sigurnosnim provjerama te odobrenju kalendara od strane Svjetskoga motorsport vijeća.”

“Naš san o domaćinstvu velikog F1 događaja oko IFEMA MADRID se ostvario,” Jose Vicente de los Mozos, predsjednik Izvršnog odbora IFEMA MADRID.

“Oduševljeni smo što možemo najaviti povratak F1 u Madrid nakon više od četiri desetljeća.”

“Imamo ambiciju organizirati Grand Prix koji će postati referenca u F1 svjetskom kalendaru, posebno konceptualiziran i dizajniran da ponudi osebujno i jedinstveno iskustvo za i navijača i timova koji sudjeluju u natjecanju.”

“S ovim Madrid želi duboko zaroniti u razvoj novog koncepta koji spaja sport i zabavu, a istovremeno pruža događaj za pamćenje.”

Staza u Barceloni još uvijek nije u potpunosti ispala iz kombinacija za nastavkom održavanja F1 utrka budući da postoji mogućnost da Španjolska ima dvije utrke u kalendaru.

Load More Related Articles
Load More In Aktualno
Subscribe
Obavijesti me o
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Check Also

Verstappenu rekordni osmi uzastopni pole position ispred dvaju vozača McLarena

Max Verstappen osvojio je osmi uzastopni pole position u Formuli 1 nakon što je bio najbrž…