Maria Teresa de Filippis, prva žena u F1, umrla u 90. godini

maria-teresa-de-filippis-maserati-250f-italy-gp-monza-f1-1958

maria-theresa-de-filippis-maserati-250f-italy-gp-monza-f1-1958

Talijanka Maria Teresa de Filippis bila je prva žena koja se natjecala na nekoj utrci Formule 1, a uspješno se kvalificirala za utrku na tri od pet pokušaja 1958. i 1959.

Prva žena u Formuli 1 nastupila je na četiri Velike Nagrade 1958. u Maseratiju 250F, a uspješno se kvalificirala na tri od njih. Najprije se nije uspjela kvalificirati za VN Monaka 1958., a zatim je bila uspješna na VN Belgije, VN Portugala i VN Italije iste godine.

Završila je jedino VN Belgije, na 10. mjestu s dva kruga zaostatka za Tonyjem Brooksom u Vanwallu, posljednja od vozača koji su završili utrku.

De Filippis se pokušala kvalificirati i za VN Monaka 1959., ali kvalifikacije je završila na 21. mjestu od 24. sudionika, sa 8.2 sekunde zaostatka, što nije bilo dovoljno za nastup na utrci.

Maria Teresa utrkivati se počela zbog oklade svoje braće koji su se kladili koliko brzo može voziti. Tako je nastupila i pobijedila na prvoj utrci u Fiatu 500.

Talijanka je priznala da su muškarci isprve sumnjali u njene sposobnosti, ali trenutak diskriminacije doživjela je samo jednom u Francuskoj.

“Direktor utrke rekao je da bi žene kacige trebale nositi samo kod frizera, to je bio jedini put da mi nisu dali nastupiti,” izjavila je za The Observer.

“Osim toga, mislim da se nisam susrela s predrasudama, samo iznenađenjem zbog mojih uspjeha.”

Nakon što je osnovala obitelj, Maria Teresa vratila se u motorsport kada je 1979. prihvatila poziv Međunarodnog kluba bivših vozača utrka Velikih Nagrade čiji je potpredsjednik postala 1997., a u 21. stoljeću i počasni predsjednik.

maria-teresa-de-filippis-maserati-250f-italy-gp-monza-f1-1958
Maria Teresa de Philippis i svjetski F1 prvak iz 1964. John Surtees
Učitaj još iz Povijest

Odgovori

Budi prvi koji će komentirati ovu vijest!

wpDiscuz

Pogledajte i ovo

Hungaroring 2018. – Hamilton uvjerljivi pobjednik, dvostruko postolje za Ferrari

Lewis Hamilton pobjednik je VN Mađarske nakon uvjerljivoga nastupa s pole positiona, a Seb…