• MAXF1 portal pokreće svoju simracing F1 ligu naziva MAXF1 Liga u kojoj će se vozači moći natjecati u F1 simulacijama, sudjelovati u MAXF1 prvenstvu i osvojiti nagrade, a vozači koji odluče sudjelovati moći će trenirati na našem serveru 0-24.

Popularnost simulacija vožnje i općenito e-sports simulacija posljednjih godina značajno je porasla, a zbog interesa koje ste iskazali i autorova iskustva s F1 simulacijama MAXF1 pokreće vlastitu simracing ligu.

Liga će se ove godine voziti na simulaciji rFactor2, popularnoj simulaciji koju u naprednijim inačicama koriste i F1 vozači i momčadi, a mod koji ćemo voziti zove se F1RFT2013. Namjerno se nismo odlučili za novije modove jer kvalitetom nisu tako dobri kao ovaj, a jedan od razloga je i zvuk 2,4-litrenih V8 motora – ako već u Formuli 1 ne možemo uživati u zvuku atmosferskih motora, zašto ne bismo barem u simulaciji?

Server koji je MAXF1 zakupio već je online, a na njemu je rFactor2 i mod F1RFT2013 sa stazom Albert Park u Australiji. Server podržava i simulaciju Assetto Corsa pa postoji mogućnost vožnje i modova na toj simulaciji ili drugih modova na rFactor2, ovisno o afinitetima prijavljenih vozača.

Kako biste sudjelovali u MAXF1 Ligi, bez obzira želite li se natjecati u prvenstvu ili samo trenirati s kolegama vozačima bez trenutne želje za natjecanjem, morat ćete instalirati Steam, digitalnu distribucijsku platformu koju je razvila tvrtka Valve Corporation koja nudi upravljanje digitalnim pravima, multiplayer igre, video streaming i usluge društvenog umrežavanja.

Zatim ćete na Steamu kupiti rFactor2 (29.99 eura) i platiti godišnju članarinu lige od 100 kn kako bismo mogli pokriti troškove servera koji može primiti 30 vozača. Na server se možete spojiti 0-24 i trenirati ili sami ili s kolegama vozačima, a na naslovnici MAXF1 portala moći ćete pratiti tko je trenutno online na serveru i koja se vremena voze. Obično se više ljudi skupi navečer pa ćemo tad voziti i mini utrke od 5-10 krugova na kojima možete usavršiti svoje trkaće vještine, vježbati stazu s kolegama i razmijeniti iskustva i postavke bolida za tu stazu.

Nakon što kupite rFactor2 i platite članarinu, na mail ćete dobiti link za download F1RFT2013 moda i staze koja je trenutno na serveru.

MAXF1 liga dobila je i svoj podforum na forumu stranice http://www.maxf1.net/forum/index.php na kojem ćete moći raspravljati o testiranjima, idućim utrkama, podešavanju bolida i svemu ostalom što vas bude zanimalo, a moći ćete i postaviti pitanja kako riješiti probleme s intalacijom ili ponašanjem bolida.

Kako biste maksimalno uživali u vožnji, preporučujemo kupnju nekoga od volana, ali možete voziti i s nekim gamepadom (autor preporučuje Logitech Rumblepad 2 s kojim se provjereno može biti vrlo konkurentan). Ipak, za najbolje iskustvo vožnje i kontrole bolida preporučujemo neki od volana (Logitech G27, Logitech G29, Logitech Driving Force Pro, Logitech Driving Force GT…).

KAKO POSTATI ČLAN MAXF1 SIMRACINGA

Član MAXF1 Simracinga možete postati slanjem svojih podataka na email maxf1@maxf1.net i uplatom 100 kn za troškove servera na račun MAXF1 Kluba nakon čega ćete imati 0-24 pristup serveru i moći se pridružiti nekom od natjecanja.

Potrebni podaci (vozači koji se odluče natjecati imat će svoje profile na MAXF1.net Simracing dijelu stranice)

 • Ime i Prezime
 • Datum rođenja
 • Fotografija (portret u stilu osobne iskaznice)

Račun Kluba

 • HR5823400091110821651 (predmet plaćanja – Ime i Prezime – MAXF1 Simracing)

PRISTUP MAXF1.net SERVERU

MAXF1.net server smiju koristiti isključivo članovi MAXF1 Simracinga koji imaju plaćenu članarinu za troškove servera. Na serveru trenutno se nalazi rFactor2 i mod F1RFT2013 sa stazom Albert Park u Australiji. Da biste mu pristupili morat ćete učiniti sljedeće:

Nakon toga ćete dobiti i pristupne podatke za MAXF1.net server koje nikako ne smijete dijeliti s ljudima izvan MAXF1 Simracinga.

MINIMALNA I PREPORUČENA KONFIGURACIJA ZA RFACTOR2

MINIMUM:

  • OS: Windows 7, 8, 8.1 ili 10 uz najnoviji Service Pack
  • Procesor: 2.8 GHz Intel Core 2 Duo ili 3.0 GHz AMD Athlon II x2
  • Radna memorija: 4 GB RAM
  • Grafička kartica: nVidia GTS 450 or AMD Radeon 5750
  • DirectX: Verzija 9.0c
  • Disk: 30 GB slobodnog prostora
  • Zvučna kartica: DirectX kompatibilna

PREPORUČENO:

  • OS: Windows 7, 8, 8.1 ili 10 uz najnoviji Service Pack
  • Procesor: 3.0 GHz Intel i5 ili 4.0 GHz AMD FX
  • Radna memorija: 8 GB RAM
  • Grafička kartica: nVidia GTX 760 ili AMD 7870
  • DirectX: Verzija 11
  • Disk: 60 GB slobodnog prostora
  • Zvučna kartica: DirectX kompatibilna

PRAVILA NATJECANJA

MAXF1 Liga sastoji se od 21 utrku, baš kao i pravo prvenstvo Formule 1 2018., a kvalifikacije i utrka vozit će se nedjeljom navečer u 20:30 osim u slučajevima kad je u to vrijeme i prava F1 utrka – u tom slučaju na vrijeme ćete biti obaviješteni o terminu utrke.

Trajanje utrke: 50% krugova stvarne duljine utrke zaokruženo na veći cijeli broj
Dopuštene vozačke pomoći: Auto clutch

BROJ NATJECATELJA F1 LIGE I BROJ ČLANOVA LIGE

Kako ćemo zasad voziti F1 mod iz 2013., postoji 22 slobodna mjesta u 11 momčadi. Ali članova lige može biti puno više jer će se voziti i druga prvenstva s drugim vozilima ili još jedno F1 prvenstvo, ovisno o broju natjecatelja i afinitetima. Također, neki vozači će htjeti prije svega pristup serveru i opuštenijoj vožnji na treninzima i mini utrkama, a neće imati vremena ili želje za pripremom i sudjelovanjem u natjecanju Lige tako da su i oni dobrodošli, a uvijek se mogu odlučiti pridružiti nekom od natjecanja.

FORMAT NATJECANJA

Svi bolidi imaju iste performanse u online modu.

Kvalifikacije počinju u 21:00 s Q1, a ovisno o broju prijavljenih vozit će se još i Q2 ili i Q2 i Q3. Trajanje svakoga od kvalifikacijskih segmenata je 10 minuta.

Utrka počinje u 21:30 vozi se 50% krugova prave F1 utrke.

Sustav bodovanja je kao u F1 2018. – bodove osvaja prvih deset vozača prema službenoj klasifikaciji (25-18-15-12-10-8-6-4-2-1), a da bi vozač dobio pune bodove mora završiti 90% krugova pobjednika.

Prvak postaje vozač s najviše bodova, a konstruktorski naslov osvaja momčad čiji su vozači osvojili najviše bodova. U slučaju istoga broja bodova odlučuje broj prvih mjesta u utrci, a ako je on isti onda broj drugih mjesta itd.

ALTERNATIVNA PRVENSTVA

Ukoliko bude interesa, postoji mogućnost održavanja i alternativnih prvenstava uz F1 prvenstvo budući da na serveru možemo imati bilo koji mod na rFactor2 i Assetto Corsa simulacijama.

NEPRVENSTVENE UTRKE

Kako server imamo na raspolaganju 0-24, bilo bi ga šteta ne iskoristiti pa ćemo, osim prvenstvenih utrka, vikendima održavati i druge utrke s posebnim F1 bolidima ili automobilima. Također, svakodnevno će se moći voziti utrke kad se skupi dovoljno vozača koji su za utrku (dotad će se voziti slobodni trening).

FAIR PLAY, INCIDENTI I KAZNE

Kao što smo već rekli, fair play i sportsko ponašanje jako nam je važno, a nesportski potezi će, ovisno o težini prekršaja i posljedicama za druge vozače, biti odgovarajuće kažnjeni.

Općenito, ako dva vozača budu imali incident i nijedan ga ne prijavi, kazne neće biti. Ako netko prijavi incident na forumu, suci će o njemu raspraviti i donijeti kaznu za koju misle da je pravedna.

NAGRADE

Postojat će nagrade za pobjednika svake utrke, ali i glavna nagrada za osvajača prvenstva. Detalje ćete saznati kad budemo imali više informacija o broju prijavljenih.

PITANJA I POMOĆ

Sva pitanja vezana uz MAXF1 Ligu možete postaviti na mail maxf1@maxf1.net, ali i postaviti pitanje na forumu gdje je otvoren podforum MAXF1 Lige.

F1RFT2013 VIDEO

GALERIJA FOTOGRAFIJA

Učitaj još iz simracing

Odgovori

Budi prvi koji će komentirati ovu vijest!

wpDiscuz

Pogledajte i ovo

F1 2018. – Pogledajte kako izgleda onboard krug u Monaku

F1 2018. izlazi krajem kolovoza - pogledajte kako izgleda jedan onboard krug na VN Monaka …