Nikita Mazepin debitirat će u Formuli 1 pod neutralnom zastavom zbog odluke Sportskoga arbitražnog suda o zabrani korištenja ruske zastave u svim međunarodnim događajima do kraja 2022.

Nakon otkrića dopinške afere ruskih sportaša na Zimskim Olimpijskim Igrama u Sochiju 2014. koju je sponzorirala Rusija, Sportski arbitražni sud donio je odluku o dvogodišnjoj zabrani nastupa za ruske sportaše odnosno zabrani nastupa pod ruskom zastavom.

Rusija zato na ovogodišnjim Olimpijskim Igrama u Tokiju neće imati svoje predstavnike iako su se brojni ruski sportaši odlučili za nastup pod neutralnom zastavom, a ista sudbina očekuje i ruske vozače u svim FIA-inim natjecanjima.

Ruska automobilska federacija priznala je da odluka Sportskoga arbitražnoga suda vrijedi za sve ruske vozače koji se natječu u svjetskim prvenstvima, uključujući Formulu 1, WRC i WEC.

Ruski vozači ne smiju spominjati riječ ‘Rusija’ niti pokazivati rusku zastavu, ali i dalje smiju koristiti crvenu, bijelu i plavu boju koje predstavljaju njihovu zastavu.

Ukoliko dođe do održavanja VN Rusije, koja je na rasporedu od 24. do 26. rujna, prije utrke neće se smjeti puštati ruska himna, kao i na bilo kojoj drugoj utrci ukoliko Mazepin pobijedi na utrci.

Isto vrijedi i za ostala FIA-ina prvenstva, a odluka vrijedi do 16. prosinca 2022.

Nikita Mazepin Haas F1 2021 Photo Haas

Učitaj još iz Aktualno

Odgovori

Budi prvi koji će komentirati ovu vijest!

wpDiscuz

Pogledajte i ovo

Bottasov sudar mogao bi usporiti razvoj Mercedesa F1 W12

Posljedice velikoga oštećenja koje je Mercedes Valtterija Bottasa zadobio u sudaru s Georg…