McLaren – ‘Honda će 2017. sustići suparnike’

McLaren radical new rear wing on track- Austrian GP Red Bull Ring F1 2016 Foto f1fanatic

McLarenov trkaći direktor Eric Boullier smatra da će Honda iduće godine sustići svoje suparnike koji više nemaju toliki razvojni potencijal.

Honda se u Formulu 1 vratila 2015. kad su ostali proizvođači bili u drugoj sezoni novih hibridnih turbo motora, a s razvojem su kasnili tri godine za suparnicima koji su svoje motore počeli razvijati još 2010.

Ove sezone Japanci su značajno napredovali sa svojim ERS sustavom, ali njihov motor s unutarnjim izgaranjem i dalje zaostaje gotovo 100 KS za Mercedesom.

Iduće godine ukida se sustav tokena kao mehanizma kontrole razvoja pogonskih jedinica što će Hondi pomoći da uhvati korak sa suparnicima koji nemaju prostora za napredak kao Honda.

“Zrelost Hondina projekta znači da će nastaviti rasti i zato ćemo najveće dobitke tek pronaći,” rekao je Boullier za Autosport.

“Pravila za motore imaju jednu dobru stvar, a to je količina goriva koju možete koristiti što znači da imate ograničenu količinu energije koju možete koristiti u bilo kojem trenutku.”

“To je ograničenje razvoja pogonskih jedinica i bližimo se vrhu što znači da je sve manje prostora u pravilima za napredak.”

“A činjenica je i da su Mercedes, Ferrari i Renault s razvojem krenuli 2010., a Honda 2013., tri godine kasnije. Oni još uvijek zaostaju i imaju puno više prostora za napredak u ovoj fazi razvoja.”

“Mogućnost slobodnog razvoja motora će nam još više pomoći da se prije popnemo do vrha.”

McLaren Honda će 2017. ‘definitivno smanjiti zaostatak’

mclaren-honda-mp4-31-singapore-gp-f1-2016-garage-rear-shot-foto-mclaren
McLaren Honda MP4-31, VN Singapura 2016. (Foto: McLaren)

Bez obzira što nas 2017. očekuje velika promjena pravila koja sa sobom nosi i ispremiješani odnos snaga među momčadima, Boullier je siguran da će McLaren Honda nastaviti približavati vrhu poretka.

“Znam puno više od vas o tome što se događa iza scene i to me čini sigurnim da ćemo nastaviti sustizati vodeće.”

“Što god se dogodi iduće godine mi ćemo smanjiti zaostatak iako neću dati nikakve prognoze ni brojeve jer ne znamo što drugi rade.”

“Sad točno znamo gdje smo u odnosu na druge i mogu vam više manje reći gdje ćemo biti iduće godine ako nastavimo smanjivati zaostatak.”

“Ali znamo da ćemo smanjiti zaostatak – definitivno,” rekao je Boullier.

DOSAD POTROŠENI TOKENI

Ferrari 32/32

Honda 30/32

Mercedes 26/32

Renault 14/32

Učitaj još iz Aktualno

Odgovori

Budi prvi koji će komentirati ovu vijest!

wpDiscuz

Pogledajte i ovo

Verstappen – ‘Red Bull ne smije ponoviti BMW-ovu grešku iz 2008.’

Max Verstappen smatra da njegova momčad ne smije ponoviti BMW-ovu grešku iz 2008. kada je …