McLaren intenzivno radi na privlačenju novih investitora

Jenson-Ron-potpis-za-2016

McLarenov šef Ron Dennis intenzivno radi na privlačenju investitora kako bi se momčad mogla nositi s najvećim suparnicima u Formuli 1, Mercedesom i Ferrarijem.

Iako je Dennis odbio potvrditi detalje, britanski Autosport doznaje da Britanac posljednjih mjeseci traži mogućnosti povećanja budžeta McLarenove F1 momčadi.

Izvršni direktor McLaren Technology Group Ron Dennis trenutno je 25%-tni vlasnik s Mansourom Ojjehom, a bahrainska fundacija Mumtalakat drži preostalih 50%.

John Watson na putu prema drugoj pobjedi u karijeri i prvoj za McLaren. Bila je to prva pobjeda bolida sa šasijom od karbonskih vlakana (McLaren MP4-1). (18.7.1981.) Foto: McLaren
Nakon što je krajem 1980. s Marlborom preuzeo 50% McLarena, Dennis je angažirao Johna Bernarda da načini prvu šasiju od karbonskih vlakana (McLaren MP4-1). (18.7.1981.) Foto: McLaren

John Watson na putu prema drugoj pobjedi u karijeri i prvoj za McLaren. Bila je to prva pobjeda bolida sa šasijom od karbonskih vlakana (McLaren MP4-1). (18.7.1981.) Foto: McLarenKako bi oživio poslovanje Dennis je bio u pregovorima s potencijalim investitorima, među ostalim i iz Kine.

“U povijesti McLarena uvijek je bilo promjena vlasništva, nema tu ništa neobično,” rekao je Dennis.

“Cilj nas dioničara je uvijek razmišljati o rastu.”

“Trenutno prolazimo kroz proces koji bi nas trebao učiniti većim, jačim i koji će izgraditi organizaciju kako bi imali resurse nekih drugih igrača jer nije lako protiv Mercedesa ili Ferrarija.”

Raspršenje aktivnosti McLaren grupe na područja poput cestovnih automobila, medicine, financija, istraživanja i analitike znači da F1 momčad čini tek trećinu poslovanja.

Alain Prost i Niki Lauda u svojim Marlboro McLaren-TAG MP4-2 bolidima prestižu Huuba Rothengattera u Spirit-Hartu 101 za vrijeme VN Kanade 1984. Oboje su završili iza pobjednika Nelsona Piqueta u Brabham-BMW-u, a Nizozemac Rothengatter će kasnije postati menadžer Josu Verstappenu. (17.6.1984.) Foto: itsawheelthing
Dennis je 1984. doveo Alaina Prosta, a McLaren MP4-2 s TAG/Porsche 1.5 V6 turbo motorom bio je dominantna kombinacija koja je osvojila 12 od 16 utrka

“Model F1 poslovanja dugoročno nije privlačan jer je 110 momčadi došlo i otišlo od 1966. [prva McLarenova sezona], a mi ne želimo biti jedna od njih,” rekao je Ron.

“Jedan od načina da se to izbjegne je izgradnja šire baze koja podupire F1 momčad, što je važan dio poslovanja.”

“To se loše odražava kad nismo uspješni, ali je dio našeg brenda i dio našeg poslovanja.”

“U privatnoj tvrtki rast možete postići na dva načina. Prvi je ulaganje profita u budućnost, a ako želite napredovati brže morate naći potpuno drukčiji pristup i na to sam usredotočen barem posljednja četiri mjeseca.

“To je glavni razlog što me niste vidjeli na utrkama.”

“Ali kompleksne stvari traže i više vremena, a ako i kada uspijemo, bit će to velik korak za McLaren koji ću s vama rado podijeliti.”

Ayrton Senna prelazi Alaina Prosta i preuzima vodstvo na VN Japana 1988. Francuz je imao problema s mjenjačem zbog čega ga Brazilac lako prestiže i osvaja svoj prvi naslov svjetskog prvaka. (30.10.1988.) Foto: Norio Koike@ASE
Ron Dennis je za 1988. izvukao dva asa iz rukava – najprije je nagovorio Hondu da iz Williamsa prijeđe u McLaren, a zatim je doveo i talentiranog Sennu iz Lotusa. Na slici Ayrton Senna prelazi Alaina Prosta i preuzima vodstvo na VN Japana 1988. Francuz je imao problema s mjenjačem zbog čega ga Brazilac lako prestiže i osvaja svoj prvi naslov svjetskog prvaka. (30.10.1988.) Foto: Norio Koike@ASE

>> REZULTATI: McLaren Honda 2015.

>> REZULTATI: Fernando Alonso 2015.

>> REZULTATI: Jenson Button 2015.

Učitaj još iz Featured - homepage

Odgovori

Budi prvi koji će komentirati ovu vijest!

wpDiscuz

Pogledajte i ovo

FIA upozorila vozače za prvi zavoj

Trkaći direktor FIA-e Charlie Whiting upozorio je vozače nakon današnjih slobodnih trening…