McLaren je riskirao s ambicioznim dizajnom F1 bolida za 2018.

McLaren MCL33 F1 2018 Renault rear pitlane Photo McLaren

McLarenova F1 momčad riskirala je s dizajnom i tehničkim rješenjima svoga ovogodišnjeg F1 bolida za 2018., ali vjeruju da će im se ambiciozan pristup na kraju isplatiti.

McLaren je imao malo vremena da MCL33 prilagodi Renaultovoj pogonskoj jedinici koja je arhitekturom značajno drukčija od Honde iz 2017. s turbinom i kompresorom sa stražnje strane motora.

To im je omogućilo da motor pomaknu više naprijed, ali je stvorilo i određene probleme s pregrijavanjem zbog kompaktnog dizajna stražnjega kraja i inovativnog stražnjeg ovjesa.

Zbog manjka vremena McLaren se nije dovoljno dobro pripremio za testiranja na kojima su imali različite probleme s hlađenjem, curenjem tekućina i oštećenjima pokrova motora zbog previsokih temperatura oko ispušnih cijevi.

Za testiranja u Barceloni momčad je primijenila brza rješenja poput nekoliko otvora na pokrovu motora, a pojačali su i termičku izolaciju s unutarnje strane pokrova i velikim brojem termoosjetljivih naljepnica pokušali shvatiti što se događa s temperaturama dok je bolid na stazi.

“Imamo ambiciozan dizajn bolida i možete vidjeti da je nešto drukčiji od ostalih bolida s Renaultovim motorom,” rekao je Bouller.

“Imali smo manjih problema, ali mislim da je to zato jer nismo odradili dovoljno dobar posao s pripremom bolida.”

“Problem s turbinom [zbog kojega su morali promijeniti motor] povezan je s curenjem ulja koji smo imali ranije. Riječ je o posljedici i trenutno to istražujemo.”

“Zbog ambicioznog dizajna morali smo iskoristiti vrijeme koje smo imali na stazi, a ne u garaži pokušavajući shvatiti hlađenjem. Odradili smo simulaciju utrke bez ikakvih problema.”

“Imali smo manjih problema koji su svi različiti. Ponovno sastavljanje bolida uoči Australije pomoći će nam da se riješimo nekih od tih problema.”

Ambicioznost traži rizik

Fernando Alonso McLaren MCL33 F1 2018 Renault
Fernando Alonso McLaren

McLaren je na ovogodišnjim testiranjima odvozio najmanje krugova od svih momčadi, ali i dalje 41% više krugova nego 2017. Ali za razliku od prošle godine, kada su za najbržim vremenom testiranja kasnili 2.7 sekundi, ove godine Alonso je za najboljim vremenom kasnio 0.6 sekundi.

“Posljednje tri godine bile su teške. Sad pokušavamo vratiti McLaren gdje bi trebao biti. Kao i sve, to ne ide u jednom danu.”

“Nismo izgubili sposobnost dizajniranja brzih bolida i nadam se da ćete to uskoro vidjeti na stazi.”

“Moramo biti ambiciozni, a da biste bili ambiciozni morate preuzimati rizike.”

McLaren pole position i pobjedu nije ostvario od posljednje utrke sezone 2012. u Brazilu kad su za njih vozili Hamilton i Button. Alonso je u McLarenu posljednji put slavio na VN Italije 2007., a na postolju je s njima posljednji puta bio na posljednjoj utrci sezone 2007. u Brazilu gdje je Raikkonen šokantnim preokretom osvojio naslov prvaka.

Učitaj još iz Aktualno

Odgovori

Budi prvi koji će komentirati ovu vijest!

Obavijesti me o
wpDiscuz

Pogledajte i ovo

Kubica – ‘Bit će teško, ali ne bojim se velikih očekivanja’

Robert Kubica svjestan je da neće biti lako napraviti posljednji korak i opravdati očekiva…