Posrnuli F1 div iz Wokinga cijele se sezone muči s razumijevanjem nekonkurentnog bolida MCL33 čiji su glavni problem otkrili prekasno kako bi pripremili rješenje za ovu sezonu pa se McLaren odlučio primijeniti naučeno za novi F1 bolid za 2019.

Nakon što su odlučili raskinuti suradnju s Hondom nakon tri frustrirajuće sezone i prijeći na Renaultove pogonske jedinice, McLaren se našao u utrci s vremenom da svoj novi F1 bolid za 2018. prilagodi za novu pogonsku jedinicu, što je uključivalo i redizajn mjenjača koji je izvorno bio dizajniran za Hondu.

Iako su Alonso i Vandoorne u prvih nekoliko utrka redovito osvajali bodove, posebno Alonso, najavljivani korak naprijed i dodatno približavanje vodećima nije se dogodilo. Dapače, vodeće tri momčadi bile su sve dalje, a suparnici iz sredine poretka su ih prestigli.

McLaren je 64.51% bodova osvojio na prvih pet utrka, a na preostalih 16 utrka osvojili su tek 22 boda.

6. McLaren/Renault 62   12 10 6 8 4 4 4 4 6 4

Druga najuspješnija F1 momčad svih vremena sezonu je završila na šestom mjestu, što je njihov najbolji rezultat još od 2014. kada su posljednji puta koristili Mercedesove pogonske jedinice, ali ne treba zaboraviti da ih je Force Indija skoro pobijedila iako su im izbrisani bodovi prije VN Belgije što znači da su realno trebali biti sedmi.

Problem otkriven prekasno da bi se razvijao MCL33B

McLarenov predsjednik Sheikh Mohammed bin Essa Al Khalifa od Bahraina kaže da je momčad shvatila što je pošlo po zlu i da su uvjereni da će iduće godine biti puno bolji.

“Sigurni smo da znamo zašto nismo mogli razvijati ovogodišnji bolid,” rekao je Al Khalifa za BBC Sport.

“Postoji fundamentalni problem i mislimo da smo ga otkrili. Poduzeli smo određene korake, a razvoj bolida za iduću godinu pomogao nam je da shvatimo što je pošlo po zlu.”

“Problem smo otkrili tek nakon ljetne stanke. Da smo ga otkrili u travnju, razvili bismo B-specifikaciju bolida. Ali bilo je prekasno.”

Raskid s Hondom McLaren koštao oko 100 milijuna dolara, ali novca neće nedostajati

Vandoorne McLaren Honda Mexican GP F1 2017 garage Photo McLaren

Raskid suradnje s Hondom značio je da je McLaren izgubio financijsku potporu japanskog proizvođača, ali i da sada motore moraju plaćati pa se ukupni financijski gubitak procjenjuje na oko 100 milijuna dolara.

Šeik Al Khalifa otkrio je da je Mumtalakat investicijska grupa uložila još više novca u momčad kako bi se vratili na stare staze slave, a ranije ove godine kanadski biznismen Michael Latifi u McLaren je uložio 203.8 milijuna funti i time kupio 888 135 dionica u McLaren Group Limited.

McLaren je objavio da su prodali dio svojih dionica tvrtki Nidala (BVI) koju kontrolira Michael Latifi, otac F2 vozača Nicholasa Latifija koji je ujedno i testni vozač Force Indije, a 203.8 milijuna funti kapitala omogućit će razvoj grupe.

McLaren grupa sastoji se od tri odjela, McLaren Automotive, McLaren Racing i McLaren Applied Technologies, a izvršni predsjednik Mohammed bin Essa Al Khalifa je oduševljen što se Michael Latifi pridružio McLarenu.

“Ova injekcija kapitala glas je samopouzdanja za našu buduću strategiju i grupa ostaje usredotočena na pozicioniranje za daljnji rast,” rekao je šeik Mohammed.

Velike promjene u upravljačkom i tehničkom vodstvu

Osim promjene dobavljača motora, u McLarenu su se ove godine dogodile i brojne promjene u vodstvu momčadi kao i u tehničkoj postavi, a novi MCL34 dizajniraju Pat Fry, koji se vratio u McLaren iz Ferrarija, i Andrea Stella, koji je s Alonsom došao u McLaren 2015., također iz Ferrarija.

McLaren je potpisao i Jamesa Keya iz Toro Rossa, jednog od najuzbudljivijih tehničkih talenata u Formuli 1, ali koji će u Wokingu početi raditi tek tijekom F1 sezone 2019. tako da će imati utjecaj tek na dizajn bolida za 2020.

James Key Toro Rosso Honda F1 2018 Photo Red Bull

Učitaj još iz Aktualno

Odgovori

Budi prvi koji će komentirati ovu vijest!

wpDiscuz

Pogledajte i ovo

FIA i Formula 1 potvrdile promjenu pravila za 2021.

Svjetsko motorsport vijeće ratificiralo je promjene pravila koje su donijeli FIA i Formula…