McLaren je dio aerodinamičkih poboljšanja za svoj MCL33 koja su bila planirana za Australiju donio u Bahrain gdje su testirali nove usmjerivače zraka oko bočnih stranica i doradili aerodinamičke elemente na prednjem rubu podnice.

Zbog brojnih problema koji su ih mučili na testiranjima u Barceloni i zbog kojih su odvozili najmanje krugova od svih momčadi, McLaren je uoči VN Australije bio usredotočen na rješavanje problema s pouzdanošću, posebno s hlađenjem nove Renaultove pogonske jedinice.

McLaren je priznao da je riskirao s agresivno koncipiranim MCL33, posebno jer su imali vrlo malo vremena za instalaciju nove pogonske jedinice, ali vjeruju da će im se trud isplatiti i da će tijekom sezone imati više prostora za napredak od ostalih momčadi.

Nove dijelove u Bahrainu će testirati Fernando Alonso, a podaci će se usporediti sa starom konfiguracijom koju će voziti Stoffel Vandoorne.

Za razliku od jednostavnih vertikalnih usmjerivača pokraj bočnih stranica, McLaren je u Bahrainu pokazao duge horizontalne usmjerivače (ružičasto) po uzoru na trend koji je prošle godine postavio Ferrari sa svojim SF70H i koje je u Singapuru kopirao i Red Bull.

McLaren MCL33 Bahrain GP F1 2018 bargeboards vanes new aero tech

McLarenovi usmjerivači, koji prihvaćaju i oblikuju turbulentnu zračnu struju s prednjih kotača i usmjeravaju ju oko bočnih stranica, sastoje se od dva dijela koji su povezani s dvije metalne spone kako bi se postigla zadovoljavajuća čvrstoća.

Ispod njih nalaze se i modificirani zakrivljeni usmjerivači (bijelo) koji kontroliraju zračnu struju na prednjem rubu podnice ispod bočnih otvora za hlađenje i pomažu ju izolirati od turbulencija s prednjih kotača.

Na početku podnice, iza bijelih horizontalnih usmjerivača, nalazi se i zanimljiv prorez (crveno) koji još nismo vidjeli u ovom obliku, a utječe na način na koji se na ovom području formiraju vrtlozi koji putuju duž bočnih rubova podnice.

McLaren je blago promijenio i oblik usmjerivača zraka iza prednjega ovjesa (plavo) koji su na gornjem dijelu (ispod natpisa Richard Mille) dobili prorez.

McLaren će na idućoj utrci u Kini donijeti još poboljšanja, a uskoro se očekuje i novi nos koji tek mora proći sigurnosne testove. Tek s njim će novi McLarenov aerodinamički paket u potpunosti doći do izražaja jer oblik nosa i njegovih nosača utječe na aerodinamičke performanse ostatka paketa.

McLaren MCL33 sidepod vanes Bahrain GP F1 2018 Photo McLaren XPB
Nova aerodinamička konfiguracija (Fernando Alonso)
McLaren MCL33 sidepod vanes old Stoffel Vandoorne Bahrain GP F1 2018 Photo McLaren XPB
Stara aerodinamička konfiguracija (Stoffel Vandoorne)
Učitaj još povezanih članaka
Učitaj još iz Tehnika - vijesti

Odgovori

Budi prvi koji će komentirati ovu vijest!

wpDiscuz

Pogledajte i ovo

McLaren cilja započeti F1 sezonu 2023. s konkurentnim bolidom

McLaren planira napraviti veliki korak naprijed s bolidom za iduću sezonu i startati sezon…