McLaren MCL33: Aerodinamički dorađena halo zaštita za Melbourne

McLaren MCL33 Renault F1 2018 Australian GP halo protection Photo AMuS MAXF1net

Momčad McLarena nastavlja s aerodinamičkim razvojem halo sustava zaštite vozačeve glave koja je na rubovima dobila specifične završetke po uzoru na ptičja krila.

Halo zaštita ove je sezone obavezna na svim bolidima, ali momčadi smiju koristiti vlastite aerodinamičke oklope od karbonskih vlakana koji pokrivaju osnovnu konstrukciju od titana i time smanjiti aerodinamičke gubitke.

McLaren je još krajem prošle sezone isprobao višestruke proreze na vrhu halo zaštite koje su koristili i na ovogodišnjim predsezonskim testiranjima, a u Australiju su donijeli još razvijeniju inačicu.

Nova inačica sada ima rubove koji završavaju poput ptičjih krila, što je trend koji je posljednjih godina sve prisutniji u Formuli 1, baš kao što i današnji difuzori imaju slične završetke.

Na McLarenovoj halo zaštiti sada se nalaze tri horizontalna profila koja oblikom prate oblik halo zaštite, a završeci se sužavaju i zakrivljeno spuštaju prema dolje, čime se utječe na vrtloge koji se stvaraju na ovom području i putuju prema stražnjem kraju bolida.

Halo zaštita zbog svoje pozicije bitno utječe i na kvalitetu i kvantitetu zračne struje koja putuje prema usisniku iznad vozačeve glave tako da momčadi nastoje kompenzirati gubitke ovakvim i sličnim aerodinamičkim dodacima.

Učitaj još iz Tehnika - vijesti

Odgovori

Budi prvi koji će komentirati ovu vijest!

wpDiscuz

Pogledajte i ovo

Mercedesova poboljšanja o kojima ovisi borba za naslov prvaka

Mercedes je na desetu utrku prvenstva na Silverstoneu donio dugo najavljivani paket aerodi…