McLaren nastavlja s postupnim povećavanjem složenosti u području iza prednjih kotača svog MCL33 pa su tako u Kini testirali nove elemente poput noževa na prednjem rubu podnice i složenijih elemenata ispred bočnih stranica.

Zbog usredotočenosti na pouzdanost, aerodinamička poboljšanja za McLarenov MCL33 dolaze nešto kasnije od očekivanog, ali nakon što su oba bolida prve dvije utrke završila u bodovima pouzdanost se pokazala zadovoljavajućom pa se momčad može usredotočiti na produkciju i testiranje novih dijelova.

Iako je prošla utrka u Bahrainu bila prije samo tjedan dana, McLaren je i u Kinu uspio donijeti nekoliko novih detalja u potrazi za performansama u ovom ključnom području.

Glavni usmjerivač iza prednjih kotača (označen bijelo) i dalje je specifična oblika za McLaren te spojen na šasiju ispod natpisa ‘RICHARD’, a taj je dio još u Bahrainu dobio prorez. U podnožju glavnoga usmjerivača nalazi se sedam noževa (narančasto) od kojih se ističu dva duža na koje je spojen mali žuto označen usmjerivač koji se svojom orjentacijom nastavlja za usmjerenje glavnoga usmjerivača.

McLaren MCL33 bargeboard area F1 2018 Chinese GP Photo MAXF1net

Noževi na početku podnice, koji su vrlo popularni među gotovo svim momčadima, služe za stvaranje snažnih vrtloga koji putuju bočnim rubom podnice i pomažu odvojiti zrak ispod bolida od vanjskih turbulencija, što povećava aerodinamičku učinkovitost.

Iza glavnoga usmjerivača, blizu šasije, nalazi se još jedna serija manjih oštrica (narančasto) koja ima sličnu funkciju, a strukturu upotpunjava i ružičasti, L-usmjerivač koji je povezan sa žutom označenim usmjerivačem i susjednim elementima.

Novi bočni usmjerivač zraka pokraj bočnih stranica (crveno) testiran je još u Bahrainu, a ispod njegova vodećeg ruba nalaze se dvostruke trokutaste oštrice (tirkizno) spojene na još jedan manji usmjerivač (također tirkizno) koji, poput bijeloga i žutoga, također skreće zračnu struju ispred početka podnice.

Ispod njih nalazi se i tupa, plavo označena oštrica koja je zapravo produžetak podnice, a gotovo od samoga početka podnica ima dva duga vertikalna proreza koji utječu na način kako zrak putuje duž ruba podnice u interakciji s vrtlozima koje stvaraju elementi ispred.

McLaren MCL33 bargeboard sidepod area F1 2018 Chinese GP front

Učitaj još iz Tehnika - vijesti

Odgovori

Budi prvi koji će komentirati ovu vijest!

Obavijesti me o
wpDiscuz

Pogledajte i ovo

Mercedes W10 – Veliki paket aero poboljšanja i nove bočne stranice

Mercedes se pobrinuo za najveću vijest prvoga dana drugoga testa u Barceloni donošenjem no…