Fernando Alonso uvjeren je da će McLaren iduće godine biti puno konkurentniji i da još od srpnja eksperimentiraju s dijelovima s novoga F1 bolida za 2019. kako bi što spremniji dočekali novu sezonu.

McLaren je ove godine prešao s Honde na Renault što je otežalo integraciju pogonske jedinice u šasiju koja je već bila dizajnirana za Hondinu arhitekturu pogonske jedinice s razdvojenim turbom i kompresorom, a iako su u prvih nekoliko utrka redovito bili u bodovima njihova je konkurentnost opadala prema kraju sezone.

U prvih pet utrka McLaren je osvojio 40 bodova, što je 64.52% ukupnog broja bodova koji su osvojili u 20 održanih utrka ove sezone, a na posljednjih pet utrka samo su jednom završili u bodovima zahvaljujući osmom mjestu Stoffela Vandoornea u Meksiku.

Bez obzira na nevjerojatan pad forme McLarena, koji se s Williamsom izmjenjuje na mjestu najsporijeg bolida, Alonso je uvjeren da će 2019. biti puno jači i bolje pripremljeni.

“Mislim da će bolid definitivno biti puno konkurentniji iduće godine,” rekao je Alonso za službenu F1 stranicu.

“Od srpnja testiramo eksperimentalne dijelove za iduću godinu. Mislim da postoji puno optimizma u momčadi sa smjerom u kojem bolid ide posljednjih mjeseci. Razumijemo svoje probleme.”

“Znamo da smo prošle godine imali vrlo konkurentan bolid po pitanju šasije. Znamo to jer imamo GPS podatke za usporedbu, imamo brzine u zavojima. Izgubili smo nešto konkurentnosti ove sezone i razumijemo zašto.”

“Mislim da će iduće godine momčad biti u puno boljoj poziciji i drago mi je zbog njih,” rekao je Alonso koji će 2019. nastupati na Indyju 500 s tvorničkom momčadi McLarena.

McLaren MCL33 nije pokazao očekivani napredak

Iako je McLaren bio konkurentan u prvih nekoliko utrka sezone, kasnije nisu mogli držati korak s brzinom razvoja svojih konkurenata u sredini poretka jer se poboljšanja nisu pokazala dobrim kao što su očekivali.

Alonso nije htio ulaziti u detalje što je točno pošlo po zlu, ali je siguran da je momčad naučila lekciju.

“To je privatna stvar momčadi, ali definitivno smo krenuli putem koji nije dao očekivane rezultate.”

“Napravili smo neke kompromise u koje smo polagali puno nade kad je riječ o performansama. Nismo ih pronašli pa su nam ostale samo negativne strane tih kompromisa. Tako da bismo iduće godine trebali biti puno bolji.”

Fernando Alonso McLaren Hungarian GP F1 2018 Photo McLaren

Učitaj još iz Aktualno

Odgovori

Budi prvi koji će komentirati ovu vijest!

wpDiscuz

Pogledajte i ovo

Mercedes će ‘morati kompenzirati’ zabranjeni DAS u 2021.

Suvlasnik i šef Mercedesove F1 momčadi Toto Wolff smatra da DAS nije bio velika prednost n…